مسایل مربوط به روایات
با سید احمد الحسن(علیه السلام) دربارهی برخی جوانب و معانی شماری از روایات طاهره گفت و گویی داشتم. گاهی، پرسشها مربوط به روایاتی خاص و گاهی بدون درنظر گرفتن روایتی خاص، نسبت به مباحث کلی بود که نتیجهی آن، به فضل خدای سبحان، در ادامه خواهد آمد.
این که انسان بتواند در دعوتِ خلقِ سرگشته به سوی خدای بخشندهشان، خدایی که لحظهای از آنها غافل نیست هر چند که آنها خود در خواب فراموشی عمیقی به سر میبرند، به حجتهای پاک الهی اقتدا کرده و به راه و روش آنها گام بردارد، احسانی بزرگ از سوی خداوند محسوب میشود. قطعاً اگر کسی خواهان چیزی باشد، خود و امکاناتش را برای رسیدن به آن آماده میسازد، و این چیزی نیست جز معرفت الهی ـبا شرایط و ابزار آنـ که عمل کننده به اوامر الهی با اتکا به آن میتواند به مصاف انبوه باطل و طرفداران آن برود تا در حد توان خود مردم را نجات دهد؛ و آنچه بعد از آن نیاز دارد بیان حق برای مردم و پاسخ به سؤالات آنها است که (در غیر این صورت) به احتمال زیاد تا ابد بیپاسخ باقی میماندند.
آنچه معمولاً باعث میشود بضاعت معرفتی فرد ناچیز بماند که البته اکنون درصدد پرداختن به دلایل آن نیستم ـو قطعاً علت اصلیش خود انسان استـ سستی در کار و تلاش است. وی به هنگام مطالعهی روایات شریفه، به پاسخ برخی از سؤالات میرسد ولی سخن قطعی معصوم دربارهی مفهوم و معنای واقعی آن را در دست ندارد؛ آیا در این حالت میتواند آنچه را که خودش فهمیده است، به مردم ارائه کند، و پس از آن به گفتن «و الله اعلم» (خداوند داناتر است) اکتفا نماید؟ یا از همان ابتدا، به نقل «ان نصف العلم قول لا اعلم» (نیمی از علم، گفتن نمیدانم است) و «خدا رحمت کند کسی را که قدر خویش بداند و راهی در این بین برگزیند»، تأسّی نماید؟
حقیقت آن است که وقتی این سؤالات به ذهنم خطور کرد، جواب آنها را نمیدانستم و پاسخی مناسب برایشان نیافتم.
تصمیم گرفتم از عبد صالح(علیه السلام) سؤال کنم. پس از پاسخ ایشان، برایم روشن شد که من نه تنها پاسخ را نمیدانستم بلکه حتی در طرح سؤال نیز شایسته عمل نکردهام. در هر حال خدا را شکر! خداوند دل شریف ایشان را یاری نماید!
به هر حال از ایشان(علیه السلام) پرسیدم: اگر از شخصی دربارهی معنا و مفهوم یک روایت یا چیزی از این قبیل، سؤالی پرسیده شود ولی وی پاسخ قطعی از معصوم در اختیار نداشته باشد، آیا میتواند با توجه به برداشتی که خودش از کلمات ائمه(علیهم السلام) به دست میآورد، پاسخ سؤال را بدهد یا این که باید از پاسخگویی خودداری کند؟
ایشان(علیه السلام) پاسخ دادند: «این موضوع، به روایت و آنچه به آن تعلق دارد، بستگی دارد. آیا این روایت مربوط به اعتقادات است یا جزو روایات تشریعی؟ البته این سؤال دقیق نیست و نمیتوان پاسخ کاملی به آن داد! دستهای از روایات، روشن هستند و برخی متشابه و گروهی متعارض. آنچه را که معنایش برایتان آشکار نشده، پاسخ قطعی ندهید ولی میتوانید درک و استنباط خودتان را به کسی که طالب آن است عرضه کنید. همچنین میتوانید سؤال کنید و جوابش را دریابید و سپس آن را برای فردی که خواهانش است، بیان نمایید».
البته این پاسخ، روایات شریفهای را که مربوط به جنبش مقدس ظهور و مسایل مربوط به آن است، شامل نمیشود. احمد الحسن(علیه السلام) در پاسخ به سؤال دربارهی روایات ظهور فرمود: «اگر منظور شما روایات ظهور است، ما چیزی از آن را به جز در حد نیاز و ضرورت بیان نمیکنیم، و آنچه توضیحش را ترک کردهایم، خداوند به هر کس که بخواهد با توجه به میزان اخلاصش، منظور روایت را میفهماند و به یقین بیان آن برای همهی مردم تا وقت خودش باقی میماند».
* * *