س١١٩/ تحصل بعض الظواهر كالفيضانات والصواعق، وهذه قد تكون مخيفة لبعض الناس دون بعض آخر، فهل يجب بحصولها صلاة الآيات ؟
پرسش ۱۱۹:
برخی اتفاقات مثل طوفانها و رعد و برقها اتفاق میافتد و برای بعضی مردم باعث ترس میشود برای برخی دیگر نمیشود. آیا در این وضعیت نماز آیات واجب میشود؟
پاسخ:
وقتی نماز آیات واجب میشود که این اتفاقات برای بیشتر مؤمنان ـبه اعتبار اینکه این اتفاق نشانۀ عذاب و یا هشداری برای اهل زمین برشمرده میشوندـ باعث ترس و وحشت گردد. پس موضوع فقط بر ترسناک بودن نیست؛ بلکه به خاطر ارتباط داشتن این اتفاقات ترسناک با آسمان میباشد (یعنی ساکنان آسمان که کارگزاران خداوند سبحانه و متعال میباشند).
س١٢٠/ إذا علم أن الكسوف سيحصل غداً وذلك عن طريق الجهات العلمية، وعندما جاء الغد نسي وغفل حتى انجلى الكسوف وكان جزئياً ثم بعد ذلك تذكر، فهل علمه المسبق بالكسوف قبل حصوله يوجب عليه القضاء ؟
پرسش ۱۲۰:
اگر شخصی با روشهای علمی بداند که فردا کسوف میشود و وقتی فردا آمد، فراموش کرد و غافل شود تا اینکه کسوف از بین برود و کسوف نیز جزئی بوده باشد و بعد از آن موضوع را به یاد آورد، آیا دانستن پیشین او به رخ دادنِ کسوف پیش از اینکه اتفاق بیفتد قضای نماز را بر او واجب میکند؟
پاسخ:
قضا بر او واجب است.
س١٢١/ في صلاة الآيات ورد أنه يقرأ بعد الحمد سورة فإن لم يتمها يقرأ من حيث قطع، فهل واجب عليه أن يختار السور ذات الخمس آيات فقط، وكيف يوزع الآيات خمس مرات إذا كان السور اقل من خمس آيات أو أكثر ؟
پرسش ۱۲۱:
در نماز آیات وارد شده است که بعد از حمد باید سوره خوانده شود، و اگر سوره را تمام نکرد باید آن را از آنجایی که قطع کرده است بخواند. حال آیا واجب است فقط از سورههایی که دارای پنج آیه است انتخاب کند؟ اگر آیات سوره بیشتر یا کمتر از پنج آیه بود چگونه باید آن را به پنج قسمت تقسیم کند؟
پاسخ:
واجب نیست که حتماً از سورههایی که دارای پنج آیه هستند انتخاب کند، و واجب نیست سوره را به تعداد رکوعها تقسیم کند؛ میتواند در هر رکوع یک سوره بخواند، و میتواند سوره را بر دو رکوع، سه یا پنج رکوع تقسیم کند.
س١٢٢/ لو قرأ المكلف في صلاة الآيات الحمد وآية أو آيات من سورة وركع، ثم أكمل قراءة السورة وركع، فهل يقرأ بعد رفع رأسه الحمد وسورة أو يمكنه أن يقرأ سورة أو آيات من سورة ويركع ؟
پرسش ۱۲۲:
اگر مکلّف در نماز آیات حمد و آیه یا آیاتی از یک سوره را قرائت و بعد رکوع کند، سپس سوره را تکمیل و رکوع کند، آیا بعد از بلند کردن سر از رکوع باید حمد و سوره بخواند یا میتواند سوره یا آیاتی از سوره را بخواند و رکوع نماید؟
پاسخ:
بعد از اتمام سوره در رکوع دوم ـهمانگونه که در سؤال مطرح شده استـ میتواند در رکوع سوم حمد و یک سورۀ کامل، یا حمد و قسمتی از یک سوره را قرائت کند و در ما بقی رکوعها آن سوره را تکمیل نماید.
س١٢٣/ ومن قرأ الحمد وسورة كاملة وركع في صلاة الآيات، فهل يلزمه أن يقرأ الحمد وسورة كاملة أيضاً قبل ركوعه الثاني، أم يكفيه قراءة الحمد وآية ثم إكمال بقية آيات السورة في الركوعات الآتية ؟
پرسش ۱۲۳:
در نماز آیات، کسی که حمد و یک سورۀ کامل را بخواند و رکوع کند آیا بر او لازم است که پیش از رکوع دوم حمد و یک سورۀ کامل نیز بخواند و یا میتواند حمد و آیهای قرائت کند و سپس بقیۀ آیات را در رکوعهای دیگر تکمیل نماید؟
پاسخ:
میتواند در رکوع دوم حمد و یک سوره بخواند و جایز است که حمد و قسمتی از یک سوره را بخواند و بقیۀ آیات آن سوره را در رکوعهای باقی مانده تمام کند.
س١٢٤/ ما نفهمه من عبارة (الشرائع) أن هناك طريقتين لأداء صلاة الآيات، وسؤالي: هل يمكن الدمج بين الطريقتين في الركعة الواحدة، أو أن من بدأ بطريقة عليه الإكمال بنفس النحو ؟
پرسش ۱۲۴:
آنچه ما از عبارت موجود در (کتاب شرایع) متوجه میشویم این است که دو راه برای به جا آوردن نماز آیات وجود دارد و سؤال من این است که آیا دو راه را میتوان در یک رکعت ادغام کرد یا کسی که روشی را شروع کرده است میباید براساس همان روش تمام کند؟
پاسخ:
جمعِ بین دو روش جایز است.
س١٢٥/ استحباب الخمس قنوتات في صلاة الآيات، هل يقسم على الركعتين أم في كل ركعة ؟
پرسش ۱۲۵:
مستحب بودن پنج قنوت در نماز آیات، آیا بر دو رکعت تقسیم میشود یا در هر رکعت میباشد؟
پاسخ:
بر دو رکعت تقسیم میشود.
س١٢٦/ من شك في عدد ركوعات صلاة الآيات ماذا يفعل ؟
پرسش ۱۲۶:
کسی که در تعداد رکوعها در نماز آیات شک کند چه بکند؟
پاسخ:
بنا را بر کمترین میگذارد و رکوعها را تمام میکند و دو سجدۀ سهو پس از نماز به جای میآورد.
س١٢٧/ هل يجوز الإتيان بصلاة الآيات لمن شك في حدوث الآية ؟
پرسش ۱۲۷:
آیا به جا آوردن نماز آیات برای کسی که در اتفاق افتادن آیه (که نماز آیات را واجب میکند) شک دارد جایز است؟
پاسخ:
جایز است.
* * *