جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامفصل سوم: نماز کسوف (آیات)
سبب نماز، چگونگی اقامۀ نماز و احکام آن
اول: سبب نماز آیات: نماز آیات در زمانِ خورشیدگرفتگی، ماهگرفتگی و زلزله واجب است؛ همچنین غیر از این موارد، برای بادهای سیاه و حوادث ترسناک آسمانی و غیر از باد نیز واجب میگردد.
وقت نماز آیات در خورشیدگرفتگی، از لحظۀ آغاز آن تا هنگام آشکار شدن [کامل] خورشید است و اگر مدتزمان خورشیدگرفتگی بهاندازۀ اقامۀ نماز نباشد، نماز واجب نخواهد بود. در مورد باد و دیگر حوادث ترسناک آسمانی نیز به همینگونه است؛([256]) اما در مورد زلزله، در هر صورت نماز واجب است، حتی اگر مدت زیادی طول نکشد و حتی اگر زمین از حرکت ایستاده باشد، باید نماز را به نیت ادا بخواند.
اگر کسی نداند خورشیدگرفتگی صورت گرفته تا وقت بگذرد، قضا بر او واجب نیست، مگر اینکه خورشیدگرفتگی کلی و تمام قرص خورشید تاریک شده باشد که در این صورت قضا دارد، ولی در غیر خورشیدگرفتگی، قضا واجب نیست؛ اما اگر کسی بداند و از روی کمکاری یا فراموشی نماز را اقامه نکند، در همۀ موارد باید قضا را بهجا آورد.
دوم: کیفیت نماز آیات
ابتدای نماز هفت تکبیر میگوید (تکبیر اول، تکبیرةالاحرام است و به دنبال آن شش تکبیر واجب)، سپس سورۀ حمد و بعد یک سوره میخواند و رکوع میکند، سپس سر خود را بلند میکند، و اگر در قرائت اول، سوره را کامل خوانده باشد، در قرائت دوم، دوباره حمد و یک سوره بخواند، اما اگر در قرائت اول یک سورۀ کامل را نخوانده باشد، در قرائت دوم از جایی که متوقف شده تلاوت را ادامه دهد، و تا پنج رکوع به همین ترتیب ادامه دهد، پس از رکوع پنجم، دو سجده بهجا آورده، برخیزد و حمد و سوره را بخواند و دوباره پنج رکوع مانند رکوعهای رکعت اول بهجا آورد. بعدازآن، دو سجده بهجا آورده، تشهد بخواند و سلام دهد.
مستحب است که [این] نماز به جماعت خوانده شود و آنقدر طول بکشد تا خورشیدگرفتگی تمام شود و اگر نماز قبل از پایان خورشیدگرفتگی تمام شد، دوباره آن را بهجای آورد. همچنین مستحب است مدتزمان هر رکوع بهاندازۀ مدت قرائت حمد و سوره باشد؛ و در صورت وجود زمان کافی، سورههای طولانی خوانده شود؛ و بعد از هر بار سر برآوردن از رکوع تکبیر بگوید، مگر در رکوع پنجم و دهم که در آنها بگوید: «سمع الله لمن حمده»؛ و مستحب است که پنج قنوت بخواند.([257])
احکام نماز آیات: سه مسئله:
اول: اگر نماز آیات با یکی از نمازهای واجب پنجگانه همزمان شد، هرکدام از آنها را که خواست اول میخواند، مگر اینکه وقت نماز واجب حاضر تنگ باشد، که در این صورت باید اول آن را بخواند.
دوم: اگر وقت ماهگرفتگی و وقت نماز نافلۀ شب همزمان گردد، خواندن نماز آیات اولویت دارد، حتی اگر وقت نافله تمام شود، که در این صورت قضای نافله را بهجا میآورد.
سوم: اگر اضطرار پیش بیاید جایز است نماز آیات (خورشیدگرفتگی) را بر پشت مرکب و یا در حال راه رفتن بخواند.
[256]- زمانش از ابتدای شروع آیت و حادثه تا پایان آن است و اگر وقت نشود، نماز واجب نخواهد بود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 100)
[257]- قبل از رکوع دوم و چهارم در رکعت اول و قبل از رکوع ششم و هشتم و دهم در رکعت دوم. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 103)