جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامنکته
کسانی که به قرآن ایمان آوردهاند، در این آیات تدبُّر کنند باشد که هدایت یابند:
« اوست که دو دریا (ی آب شور و گوارا) را به هم در آمیخت تا به هم برخورد کنند. (١٩) و میان آن دو دریا برزخ و فاصلهای است که تجاوز به حدود یکدیگر نمیکنند. (٢٠) (الا ای جنّ و انس) کدامین نعمتهای خدایتان را انکار میکنید؟ (٢١) از آن دو دریا لؤلؤ و مرجان گرانبها بیرون آید. (٢٢) (الا ای جنّ و انس) کدامین نعمتهای خدایتان را انکار میکنید؟ (٢٣) و او راست کشتیهای بزرگ بادبان برافراشته مانند کوه که به دریا در گردشند. (٢٤) (الا ای جنّ و انس) کدامین نعمتهای خدایتان را انکار میکنید؟ (٢٥) هر که روی زمین است دستخوش مرگ و فناست. (٢٦) و زنده ابدی ذات خدای با جلال و عظمت توست.»
این آیات برای اثبات ولایت حضرت علی و فرزندان آن حضرت، ائمه و مهدیّین(ع) کفایت میکند:
اول: به دلیل تاویل «بحرین»، «لؤلؤ» و «مرجان» به علی و فاطمه(علیهما السلام)، و حسن و حسین(علیهما السلام) همانطور که پیشتر خواندیم.
دوم: شاید به اشارهی امام(ع)که قمی روایت کرده است توجه کرده باشیم که حضرت در تفسیر « و او راست کشتیهای بزرگ بادبان برافراشته مانند کوه که به دریا در گردشند.» فرمود: «همانند شعری است که خنسا در رثای برادرش صخر خوانده است». «خنساء»، برادرش «صخر» را توصیف و او را به عَلَم تشبیه مینماید:
و البته صخر کسی است که هدایتشوندگان به وسیلهی او هدایت شوند *** گویی وی علمی است که بر سر آن آتش افروختهاند
یعنی مقصود از این کشتیهای کوهآسا که در دریا ره میسپارند، انسانها میباشند که همان ائمه و مهدیّین(ع) هستند و دریا نیز علی(ع)و فاطمه(س) است.
سوم: خداوند سبحان پس از نام بردن از «بحرین»، «لؤلؤ»، «مرجان» « و او راست کشتیهای بزرگ بادبان برافراشته مانند کوه که به دریا در گردشند.» و پس از شماره کردن آنها، بلافاصله میگوید که اینها «وجه پروردگار تو» هستند: « هر که روی زمین است دستخوش مرگ و فناست. (٢٦) و زنده ابدی ذات خدای با جلال و عظمت توست.»؛ بنابراین آشکار میگردد که در اینجا و در این آیات، اینها(ع) وجه خداوند هستند. امام علی بن الحسین(ع)میفرماید: «ما هستیم آن وجهی که خداوند با آن شناخته میشود»[48].
کسی که از این تأویل روی برگرداند، چیزی جز نادنی و خلط مبحث (مطالب درهم برهم و بیپایه) نخواهد یافت. این که آنها وجه الله هستند به این معنی است که خداوند به وسیلهی آنها شناخته میشود، زیرا خدا با صورتی که به او روی میآورند شناخته میگردد. بنابراین آنها خلفای (جانشینان) خداوند هستند؛ در غیر این صورت؛ چه کسی خلق را با خدا آشنا سازد و چه کسی به خلایق توحید بیاموزد؟
آنها خلفای الهیاند و آدم(ع)، نخستین خلیفهی خدا بر زمینش است که مأموریتش را با آموزش دادن اسمای الهی به فرشتگان آغاز میکند. اسامی آنها، همان «اسماء الله» است که از آن خلق شدهاند: «(گفت: ای آدم! آنها را از نامها آگاه کن. چون از آن نامها آگاهشان کرد، خدا گفت: آیا به شما نگفتم که من نهان آسمانها و زمین را میدانم و بر آنچه آشکار میکنید و پنهان میداشتید، آگاهم؟)»[50].
* * *
[46]- الرحمن: 19 - 27.
[47]- القمي: ج2 ص 323، البرهان: ج27 مج7 ص390.
[48] - قمی: ج 2 ص 323 ؛ برهان: ج 27 مج 7 ص 390.
[49]- البقرة: 33.
[50] - بقره: 33.