جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
(١)- المصدر (السبحاني - المناهج التفسيرية): ص٤٦.
شیخ جعفر سبحانی در کتاب «راههای تفسیری در علوم قرآنی» مینویسد:
«چارلز داروین کتاب خود بهنام «تحول گونهها» را در سال ١٩٠٨ میلادی منتشر کرد و در آن طبق تحقیقاتش ثابت کرده است که انسان، آخرین گونه از زنجیرهء تکامل گونهها است و این زنجیره با حیوانی شبیه میمون پایان مییابد. وی پدران و اجداد خود را به صورت شجرهای خاص یاد کرده و به قول شاعر که میگوید:
آنان پدران من هستند، مانند ایشان را برایم بیاور...
انتشار این نظریه واکنشهای منفی در محافل دینی اعم از مسیحی، مسلمان و یهودی بهراه انداخت، چرا که آنها اتفاق نظر دارند بر اینکه انسان موجودی است که به طور خاص خلق شده است و سلسلهاش به آدم ابوالبشر منتهی میگردد و آدم به همین صورت خلق شده است و ارتباطی با سایر حیوانات ندارد.
سپس برخی مردم سادهلوح این نظریه را دستآویزی برای تعارض داشتن علم و دین و جدایی این دو از هم بهشمار آوردند و چنین گمان کردند که روش دینی چیزی متفاوت از روش علمی است و این دو چه بسا گاهی با یکدیگر جمع و گاهی از هم دور گردند.
در این میان کسانی هم هستند که به جدایی علم از دین اعتقاد ندارند و سعی کردند از قرآن کریم برای آن شواهدی بتراشند. از این رو، بخشهایی از قرآن را که در سورههای مختلف به خلقت انسان مربوط میشد، به گونهای تفسیر کردند که با این نظریه همخوانی داشته باشد.
این مجادلهء تند و تیز بین پایبندان به متون و قائلان به تأویل آنها همچنان ادامه یافت تا اینکه گذر زمان، جعلی بودن این نظریه و نظریههایی را که پس از آن دربارهء آفرینش انسان مطرح شد، را به اثبات رسانید.»
(سبحانی، راههای تفسیری در علوم قرآنی، ص ٤٦. )
بهنظر میرسد شیخ جعفر - که خدا او را به سمت حق هدایت کند - به مزاح علاقه دارد؛ زیرا نوشته (آنان پدران من هستند، مانند ایشان را برایم بیاور). او متوجه نیست که این پدران آنگونه که شیخ جعفر به آنها اشاره کرده لاجَرَم نیاکان جسمانی مشترک بین او و چارلز داروینِ زیستشناس نیز هستند و اگر ثابت شود که آنها اجداد داروین هستند، نیاکان جعفر سبحانی هم بهشمار میروند و نیز اجداد هر انسانی که بر این زمین وجود دارد. اگر هم ثابت نشود که آنها نیاکان یا پدران شیخ جعفر سبحانی هستند، نیاکان یا پدران داروین هم نخواهند بود. اثبات یا عدم اثبات این موضوع، فرآیندی علمی است که گمان نمیکنم شیخ جعفر و همقطاران وی از دیگر مراجع شیعه، از توانایی علمی لازم برای بحث و مناقشه در این زمینه برخوردار باشند. شیخ جعفر یک سطر از نظریهء داروین نوشته که پر از اشتباه است. وی میگوید: (چارلز داروین کتاب خود بهنام تحول گونهها را در سال ١٩٠٨ میلادی منتشر کرد) در حالی که چارلز داروین در سال ١٨٨٢ میلادی درگذشت و وی اصلاً کتابی به نام “تحول گونهها” ندارد؛ بلکه کتابی دارد به نام «خاستگاه گونهها» ( On the Origin of Species ) که آن را در سال ١٨٥٩ منتشر کرد و او در این کتاب به موضوع خاستگاه و اصل انسان نپرداخته است. داروین در کتاب دیگر خود به نام: تبار انسان و انتخاب طبیعی در ارتباط با جنسیت (The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex) مقولهء اصل انسان و ارتباط او با انسانوارهها را مورد کنکاش قرار دادهاست.
واقعاً نمیدانم چه بگویم. بهتر است اظهار نظر را به خواننده بسپارم.
********