جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
الرحمن الرحیم در سورهء فاتحه با توجه به اینکه از کلام خداوند سبحان هستند، بشارتی برای مؤمنین به او سبحان و متعال است، و فراخوانی برای توجه به او، و دعایی به درگاه او ، و توسل به او بهواسطهء این دو اسم میباشد.
حق تعالی میفرماید: ﴿نوید دهدشان پروردگارشان به رحمتی از خود و خوشنودی و باغستانی که ایشان را است در آن نعمتی پایدار﴾ ﴿التوبة:٢١﴾
و با توجه به جاری شدن این دو اسم بر زبان بنده، اینها شکر و ثنا ، و حتی گدایی و دریوزگی نیز محسوب میشوند؛ ولی این بار با ذکر صفتی از او سبْحَان که همواره بنده او را با این صفت شناخته است؛ او را نوری دید که در تاریکیهای زمین هدایتش میکند ، و او را پروردگاری مهربان دید که یاد کنندهاش را فراموش نمیکند، و حتی کسی که از یادش برده است را یاد میکند.
آنچه باقی میماند این است که اسم الرحمن اسمی خاصّ برای او سبْحَان میباشد؛ و اين از جهت دلالت کردن این اسم بر وسعت و شمول و دربرگیرندگی مطلق بر تمام موجودات است . اما الرحیم ، اسمی است که غیرخودش را دربرمیگیرد؛ چرا که بر قوّت و شدت رحمت دلالت میکند ، و مخلوقی که با مخلوق دیگری غیر از خودش قیاس گردد، میتواند با صفت شدیدالرحمة توصیف گردد. این اساس مطلب بود . و میتوان گفت: خصوصی بودن الرحمن و عمومی بودن الرحیم بهسبب کاربرد و استعمال آنها نیز میباشد؛ و خداوند داناتر است.
و الرحمن الرحیم تکرار شده؛ چرا که فاتحه، تفصیلی برای بسمله است ، همانطور که قرآن تفضیلی برای فاتحه میباشد.
* * *