جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
کلیسای کاتولیک بهمدت چندین دهه نظریهء تکامل را رد کرده بود؛ ولی احتمالاً نه هیچ بیانیهء رسمی در این خصوص صادر نموده، و نه هیچ اظهار نظری در تأیید مفاد نظریهء تکامل ابراز داشته است. این در حالی است که نظریهء تکامل با یکی از مهمترین دغدغههای دینی که ماجرای آفرینش است، ارتباط بسیار تنگاتنگی دارد؛ چرا که نظریهء تکامل با داستان آفرینش در تورات کاملاً ناسازگار میباشد.
تقریباً همین موضعگیری را دیگر مذاهب کلیسایی نیز در پیش گرفتند؛ یعنی آنها نیز نظریهء تکامل را رد میکنند ولی به صراحت اعلام نمیکنند. شاید علت آن واضح باشد: اکنون زمانه عوض شده، دادگاههای تفتیش عقاید برچیدهشده و امکان بریدن زبان داروین همانطور که با جوردانو برونو چنین کردند، یا به زندان انداختن و شکنجه نمودن ، آنگونه که با گالیله کردند، وجود ندارد؛ بنابراین سکوت اختیار کردهاند. اخیراً هنگامی که دریافتند شواهد نظریهء تکامل بهویژه پس از پیشرفت علم ژنتیک بسیار متعدد و فراوان شدهاست، کلیسای کاتولیک سرانجام چارهای جز پذیرش این نظریه ندید و کشیشان کلیسای کاتولیک نیز مدعی شدند که آنها هیچ گاه ضد نظریهء تکامل یا داروین موضعگیری نکردهاند. در حقیقت آنها زبان داروین را قطع نکرده و او را زنده نسوزاندهاند؛ دلیل آن نیز بسیار ساده است: اینکه دوران تسلط آنها بر اروپا پایان یافته بود. امروزه آنها مجبور شدهاند موافقت خود را با نظریهء تکامل ابراز دارند؛ زیرا دلایلی که در این خصوص ارائه شده، جای هیچ بحث و جدلی باقی نگذاشتهاست، مگر برای برخی افراد نادان که از درک تکامل و چگونگی آن عاجزند؛ با اینکه موافقت آنها با نظریهء تکامل مانند صدور حکم اعدام برای دین مسیحیت کلیسایی میباشد؛ چرا که نظریهء تکامل بههمان صورت که توسط داروین مطرح شد، دستنخورده باقی نماندهاست و چهبسا از آنچه داروین مطرح کرده، فقط یک ایدهء کلی بر جای ماندهباشد و امروزه با پیشرفت علم و پژوهش، تفصیل این نظریه، شیوهء پردازش آن و دلایل و شیوههای اثباتش، لباسی کاملاً نو بر تن کردهاست. امروزه هواداران تکامل میگویند این نظریه رسالهء کاملی است که داستان آفرینش را به شیوهای علمی توضیح میدهد و در این خصوص، به وجود هیچ قدرت فوقالعادهای که برای بهپایان رساندن و یا حتی شروع این کار دخالت داشتهباشد، نیاز نیست. از این رو امروزه از نظریهء تکامل به عنوان نظریهای یاد میشود که دین و وجود خدا را نقض میکند. بنابراین کسی نمیتواند بگوید هم نظریهء تکامل و هم دین را قبول دارد، بدون اینکه تناقض ناشی از بهبار آمدن پذیرش این دو گفته را برطرف سازد؛ تناقضی که وی را ملزم به پذیرش یکی از این دو گفته مینماید! نظریهء تکامل آنگونه که امروزه مطرح میشود و آنگونه که زیستشناسان تکاملی آن را درک میکنند و بیان میدارند، میگوید: تکامل هیچ هدف بلندمدتی ندارد و به همین دلیل با دین قابل جمع شدن نیست. بنابراین کسی نمیتواند بگوید: بله، من هرآنچه را نظریهء تکامل بیان میدارد و نیز نتایج آن از جمله اینکه تکامل در بلندمدت هدفمند نیست را صد در صد میپذیرم و در عین حال دین را هم قبول دارم! این سخن دارای تضاد و تعارض بسیار آشکاری است و هیچ دانشمند عاقلی به چنین چیزی معتقد نیست، مگر اینکه با رفع تناقض مزبور، سخنش درست، مقبول و منطقی گردد. به همین دلیل من گفتهام: اینکه کلیسا مجبور به پذیرش نظریهء تکامل شد، در حالی که از برطرف نمودن این تضاد و تناقض ناتوان بود و نتوانست ثابت کند که تکامل در بلندمدت هدفمند است، برابر با صدور حکم اعدام برای مسیحیت کلیسا بهشمار میرود.
١. د. ريتشارد دوكنز (٢٦ - ٣- ١٩٤١ م) عالم أحياء بريطاني متخصص في البيولوجيا التطورية والسلوك الحيواني واستاذ في جامعة اكسفورد، وهو يعتبر عالم أحياء قدير وله عدة مؤلفات منها: الجينة الانانية، صانع الساعات الأعمى، وهم الإله، وله نظرية الميمات التي قام بتطويرها. كما أنه في كتابه الجينة الانانية رسخ علمياً وبشكل كبير أهمية الجينات والمعركة المحتدمة بينها في صراع البقاء للجين الأفضل. وريتشارد دوكنز مشهور بآرائه الالحادية وتوظيفه المتطرف لنظرية التطور لتسويق الالحاد، في عام ٢٠٠٦ أطلق دوكنز مؤسسته المعروفة بـ "مؤسسة ريتشارد دوكنز للمنطق والعلوم"، وهي مؤسسة تسعى لتعزيز القبول بالإلحاد وتدافع عن الأجوبة العلمية للأسئلة حول الوجود.
البته آنها این موضوع را درک نمیکنند؛ چرا که متأسفانه بسیاری از علمای دین اصولاً نمیدانند تکامل چیست و اکنون این نظریه چگونه مطرح میشود! آنچه در ذیل میآید، بخشی است از مناظرهء صورت گرفته بین دکتر ریچارد داوکینز (١) و کاردینال جورج پیل، کاردینال استرالیایی پیرو کلیسای کاتولیک روم و سَراُسقف شهر سیدنی در استرالیا:
١- دکتر ریچارد داوکینز (Richard Dawkins)، (متولد ٢٦ مارس ١٩٤١م) دانشمند زیستشـناس بریتانیـایی، متخصـص زیستشناسی تکاملی و رفتارشناسی حیوانی، استاد دانشگاه آکسفورد و بـهعنـوان دانشـمندی سرشـناس در زیستشناسـی شناخته میشود. وی دارای تألیفات متعددی است که از جملهء آنها میتـوان بـه ژن خودخـواه (١٩٧٦م)، ساعتسـاز نابینـا (١٩٨٦م) و توهم خدا (٢٠٠٦م)، (كه این کتاب در فارسی با عنوان "پندار خدا" ترجمه شدهاست) اشاره کرد. او همچنین دارای نظریهء میم میباشد که اقدام به توسعهء آن نمود، همچنان که در کتاب «ژن خودخواه» اهمیت ژنها را بصورت علمی و به شکل قابل توجهی بیان نموده و رقابت سنگین میان آنها بـرای بقـای ژن برتـر را روشـن کـردهاسـت. ریچارد داوکینز همچنین به نظریههای خداناباورانه و تلاش برای استفاده از نظریهء تکامل برای اثبـات بیخـدایی مشـهور است. او در سال ٢٠٠٦م مؤسسهء منطق و علوم ریچارد داوکینز را افتتاح کرد، که عبارت است از مؤسسـهای بـرای تقویـت مقبولیت بیخدایی و عرضهء پاسخهای علمی در مورد وجود.
٢. قناة فيديو كتاب وهم الإلحاد (2013/09/04). مناظرة د. دوكنز مع كاردينال بيل ـ ريتشارد دوكنز هل عملية التطور عشوائية غير هادفة ؟ متاح على:
http://www.youtube.com/watch?v=bifntnOm_jk
«کاردینال پیل: باید به حقایق علمی بیندیشی و ببینی آیا اعتقاد به "انتخاب تصادفی" کافی است؟ همان طور که امروزه بسیاری از زیستشناسان تکاملی به آن اعتقادی ندارند.
ریچارد داوکینز: به چه چیزی اعتقاد ندارند؟
کاردینال پیل: آشکارا به “انتخاب تصادفی” اعتقاد ندارند و بر خلاف اعتقاد شما آن را جزو اصول بهشمار نمیآورند.
ریچارد داوکینز: من هم به آن اعتقاد ندارم! و به شدت این مطلب را که تکامل همان انتخاب تصادفی است را رد میکنم. ... تکامل، انتخابی غیرتصادفی است.
کاردینال پیل: آیا این انتخاب هدفی در بر دارد؟
ریچارد داوکینز: خیر.
کاردینال پیل: آیا میتوانی معنای غیرتصادفی را توضیح دهی؟
ریچارد داوکینز: بله البته که میتوانم. ... این حرفهء من است!
مفاهیمی همچون دگرگونی ژنتیکی تصادفی... و بقای غیرتصادفی... و تولیدمثل غیرتصادفی وجود دارد. بنابراین میبینیم که با پیشرفت نسلها، حیوانات بهتر میشوند و کارهایشان را به گونهای بهتر انجام میدهند. این موضوع در ذات خود تصادفی نیست ولی این به آن معنا نیست که هدفی پشت سر آن قرار دارد؛ به مفهوم هدفی انسانی یا مبدأای متفکر که این کار را از پیش برنامه ریزی کرده باشد. مثلاً به نظر میرسد بال پرنده بنا به دلیلی وجود دارد و چشم انسان نیز بهعنوان مثال، بنا به دلیلی وجود دارد. ... ولی اینها بهشیوهء انتخاب طبیعی غیرتصادفی پدیدار شدهاند. ... هیچ دلیل انسانی پشت این کار نهفته نیست. ... و آنچه هست دلیل بیاهمیتی دارد؛ ولی این دلیل، دلیلی انسانی بهمعنای هدایتگریِ آگاهانه، نیست. قبل از هر چیز باید تأکید کنم که نظریهء تکامل داروین، فرآیندی غیرتصادفی است و یکی از بزرگترین سوء تفاهماتی که متأسفانه باید بگویم بزرگان دین در آن فریبکاری بهخرج دادند، این است که گفتند تکامل فرآیندی تصادفی است. ... در حالی که عکس این مطلب صحیح است. ... تکامل فرآیندی غیرتصادفی است»(٢).
٢- شبکهء ویدیویی کتاب وهم الإلحاد ، مناظرهء دکتر داوکینز با کاردینال پیل: آیا تکامل تصادفی و غیر هدفمنـد اسـت؟ قابل دسترس در نشانی:
http://www.youtube.com/watch?v=bifntnOm_jk
روشن است که کاردینال در حالی برای مناظره با دکتر داوکینز آمده است که اصلاً نمیداند تکامل چیست و یا از آنچه برخی زیستشناسان تکاملی از قبیل داوکینز در خصوص تکامل مطرح میکنند اطلاعی ندارد؛ اینکه از آنجا که تکامل در چهارچوب نظام انتخاب طبیعی جای میگیرد، غیرتصادفی ولی در عین حال در بلندمدت هدفمند نیست!
*******