جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
خمس به شش قسمت تقسیم میشود() سه قسمت از آنها برای پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلّم) است که عبارتاند از: سهم خدا، سهم رسولش و سهم ذیالقربی که امام ع میباشد. سلیمبن قیس میگوید: شنیدم امیرالمؤمنین ع فرمود: (به خدا سوگند! ما همان مقصود خداوند از ذی القربی هستیم؛ همان کسانی که خداوند آنان را با خود و نبی خود قرین ساخته و فرموده است: ﴿(آنچه خداوند از مردم قريهها، نصيب فرستادهاش کرده است از آنِ خدا است و از آنِ پيامبر و خويشاوندان، و از آنِ يتيمان و مسکينان)﴾؛(). یعنی به طور خاص از ما و برای ما سهمی در صدقه قرار نداد، بلکه خداوند پیامبرش و ما را گرامی داشت تا از چرکهای آنچه در دست مردم است به ما نخوراند).()
اگر امام بمیرد این سهمهای سهگانه از آنِ امامی خواهد بود که جانشین وی میگردد.
آنچه پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلّم) یا امام دریافت کرده است با مرگش به وارثش منتقل میشود؛ از اینرو آنچه از زمین فدک که در اختیار حضرت فاطمه (علیها السلام) بود متعلّق به خودش بود، زیرا پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلّم) نه تنها آنرا در زمان حیاتش ستانده بود، بلکه آنرا به وی نیز بخشیده بود و ممانعت آنها در گذشته، بی هیچ تفاوتی همانند ممانعت فقهای خائن و غصب حقّ آل محمد (علیهم السلام) در زمان فعلی است.
این در خصوص سه قسمت اوّل بود. امّا سه قسمت باقی مانده متعلّق است به ایتام، مساکین و در راه ماندگان.
در این گروههای سهگانه موارد زیر در نظر گرفته میشوند:
۱- انتساب آنها از سوی پدر به عبدالمطلب. اگر انتساب آنها از طرف مادر باشد چیزی از خمس به آنها داده نمیشود.
۲- نیاز و احتیاج. در مورد مسکین که وضعیّتش روشن است ـاو کسی است که به هیچ وجه خرجی نداردـ و در مورد یتیم، فقیر بودن در نظر گرفته میشود و کسی است که خرجی دارد ولی کفایتش نمیکند. امّا در مورد در راه مانده، ویژگی فقیر بودن در نظر گرفته نمیشود بلکه نیاز و احتیاج در سرزمینی که خمس به وی داده میشود در نظر گرفته میشود اگرچه در سرزمین خود توانا و ثروتمند باشد.
۳- ایمان به خدا و رسول برگزیدۀ وی (صلی الله علیه وآله وسلّم) و خاندان پاک ایشان ائمه و مهدیین (صلی الله علیه وآله وسلّم) در مورد مستحق (خمس) در نظر گرفته میشود، ولی عادل بودن در نظر گرفته نمیشود.
حال که واضح شد سهمی برای سادات بنیهاشم وجود دارد، یک پرسش مطرح میشود: چرا امیر مؤمنان ع آنرا به برادرش عقیل در آن واقعۀ معروف نداد، بلکه ـطبق فهم کوتاه و سطحیـ به وی به اندازهای که به مردم داده بود پرداخت کرد؟
پاسخ: قطعاً اهل بیتِ امام یا سادات، خانوادۀ امام هستند و امام علی ع در حقّ عقیل کوتاهی نکرد ـایشان (از چنین نسبتی) منزّه استـ و حقّش را قطعاً به او داده بود، ولی عقیل به اندازهای مال میخواست که با آن توانمند و ثروتمند شود و به آن مقدار که موجب کفاف و بینیازیاش شود راضی نبود و امیر مؤمنان ع از برآوردن چنین درخواستی امتناع ورزید.
چند نکته:
اوّل: مستحقّ خمس در این گروههای سهگانه (مسکین، یتیم و در راه مانده) فرد مؤمن از فرزندان عبدالمطلب است و آنها عبارتند از: مذکّر و مؤنّث از فرزندان ابوطالب، عبّاس، حارث و ابولهب، و از بین آنها فرزندان ابوطالب مقدّم هستند و از میان فرزندان ابوطالب فرزندان علی و فاطمه (علیهما السلام) و از بین فرزندان علی و فاطمه، فرزندان محمّدبن الحسن المهدی ع مقدّم هستند.
دوّم: شمول و فراگیری هر گروه از این گروههای سهگانه هنگام اعطای خمس واجب نیست، بلکه میتواند به اعطای یک نفر از هر گروه اکتفا کند و نیز جایز است یک گروه را به خمس مختص کند. مثلاً فقط ایتام یا مساکین را برگزیند.
سوّم: امام از مال خمس به اندازۀ کافی ـبا میانهرویـ بین سه گروه تقسیم میکند و اگر مقداری از آن اضافه آمد ملک امام خواهد بود و اگر کم آمد از سهم خود جبران خواهد کرد.
چهارم: مکلَّف جایز نیست خمس را با وجود مستحق در سرزمین خود به سرزمین دیگری منتقل کند و اگر چنین کند و آن مال از بین رود، مکلّف ضامن خواهد بود و باید دوباره آنرا پرداخت کند. در صورت نبودن مستحق در سرزمینش منتقل کردن آن جایز است. همۀ اینها بعد از اِذن و اجازۀ امام ع به خارجکردن و پرداخت خمس جایز خواهد بود وگرنه مال به وی تحویل میشود، همانگونه که در ادامه روشن خواهد شد.
خاتمه: خارج کردن خمس و تحویل آن
پس از اینکه مقداری دربارۀ خمس دانستیم، حال میخواهیم حق را به سلامت به صاحبش برسانیم و ذمّۀ خود را با توفیق و فضل خداوند بَری کنیم. پیش از هر چیز میخواهیم بدانیم اگر خمس به چیزی تعلّق گرفت، آیا میتوان به جای آن مبلغِ معادلش را کنار گذاشت؟ به علاوه کدام قیمت برای آن شیء درنظر گرفته میشود؟ آیا قیمت آن هنگام خرید یا هنگام کنار گذاشتن خمس آن؟
پاسخ: میتوان مبلغ معادل آن را کنار گذاشت و این مبلغ هنگام خارجکردن خمس محاسبه میشود.
بهعلاوه آیا امکان دارد مکلّف خمس را به دو نصف تقسیم کند، سپس خودش بدون اجازۀ امام آن را به یتیم، مسکین و در راه مانده بدهد یا باید همۀ خمس خود را به امام تسلیم کند؟
پاسخ: خمس به امام ع تحویل داده میشود و او آنرا هر جا بخواهد مصرف میکند. آری، گاهی امام به مکلّف اجازه میدهد خود او به طور مستقیم خمس را به مستحقش بدهد.()
از آنجاکه خمس از آنِ معصوم ع است، کسی نمیتواند بیآنکه از سوی امام اجازۀ دریافت آنرا بهجای وی داشته باشد، این حق (خمس) را از دیگران تحویل بگیرد و اگر با اجازۀ امام آنرا تحویل بگیرد، بر وی واجب خواهد بود که آنرا به امام برساند یا طبق خواستۀ امام ع در آن دخل و تصرّف کند و در صورت از بین رفتن آن ضمانتی بر عهدۀ وی نخواهد بود مگر اینکه افراط کرده باشد.
اگر کسی بدون اجازۀ (امام) آنرا دریافت کند، گناه کرده و اگر از بین برود ضامن است و بر وی واجب است آنرا به امام تحویل دهد. در مورد کسیکه خمس را پرداخت کرده است تکلیف از عهدۀ وی ساقط نمیشود مگر اینکه آنرا به امام یا کسی که امام او را مکلّف کرده است بدهد یا امام تکلیف را از وی ساقط کند.
اگر شخصی در رساندن خمس ـبدون اینکه هدفش دریافت از دیگران باشدـ واسطه شود و تنها فقط تحویل دهنده به امام یا کسی که امام به وی اجازۀ دریافت به جای وی را داده است باشد، آیا این کار جایز است؟ و اگر مالی که در دست وی است از بین رود چه خواهد شد؟
پاسخ: جایز است و اگر بدون تقصیر و کوتاهی در دست وی تلف شود ضمانت آن بر عهدۀ وی نخواهد بود.
همین حکم در مورد صِلِه نیز صدق میکند. صله نیز مالِ امام و وضعیّتش از این نظر همانند خمس است.