جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
باید توجه داشت که آنچه در سورهء فاتحه بعد از بسمله آمده است چیز جدیدی نیست ، بلکه فقط تفصیلی برای بسمله میباشد؛
همان طور که آنچه در قرآن غیر از سورهء فاتحه آمده است، چیزی جدید محسوب نمیشود، بلکه تفصیلی برای سورهء فاتحه میباشد.
[#]- قال أمير المؤمنين (علیه السلام): (إن علوم الكون كلها في القرآن، وعلوم القرآن كلها في السبع المثاني، وعلوم السبع المثاني في البسملة ، وعلوم البسملة في النقطة ، وأنا تلك النقطة) الأربعون حديثاً للشيخ إبراهيم الخوئي : ص٢٣١.
از همین رو، تمام قرآن در سورهء فاتحه ، بلكه در بسمله آن میباشد ([#]).
[#]- امير المؤمنین (علیه السلام) می فرماید: (تمام علوم هستی در قرآن، و تمام علوم قرآن در سبع مثانی، و علوم سبع مثانی در بسمله، و علوم بسمله در نقطه است و من آن نقطه میباشم). چهل حدیث شیخ ابراهیم خویی: ص۲۳۱.
پس در بسمله ، ثنائى(حمد و ستایشی) برای بخشندهء کمال، و استعانت و یاری طلبیدنی از پرورشدهندهء بندگان ، و استغاثهای به رحمانِ رحیم از طرف بنده میباشد ، بندهای که مسیر بازگشت و توبه به سوی حیّ قیوم را آغاز میکند؛ در حالیکه از او سبحان و متعال هدایتش را به صراط مستقیمی که به او منتهی میشود، خواستار است.
خداوند متعال میفرماید: ﴿و همانا آوردیم تو را هفت تا از مثاني(بندها) و قرآنی عظيم﴿الحجر٨٧﴾ ﴾ .
و همچنین میفرماید: ﴿ خداوند بهترين سخن را نازل کرده است. کتابی متشابه و مثانی، که از تلاوت آن کسانی که از پروردگارشان میترسند، از خوف، تن بلرزد؛ سپس تن و جانشان به ياد خدا بيارامد. اين راه خدا است که هر که را بخواهد به آن راهنمايی میکند و هر که را خدا گمراه کند، او را هيچ راهنمايی نخواهد بود ﴾ ([لزمر :٢٣]).
سورهء فاتحه با ﴿الْحَمْدُ ِللَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ﴾ شروع میشود؛ یعنی: ثنا و ستایشی برای کامل مطلق، پرورشدهندهء خلق در عالم مُلک و مَلَکوت و عقل. توصیف «رَبِّ الْعَالَمِينَ» ، یعنی: مربی و پرورشدهندهء خلق و کاملکنندهشان، متناسب با مقام و جایگاه بنده؛ از جهت بیان نقصانش و نیازش به کمال ، و از جهت شکرگزاریاش و اعترافش به نعمتها و کمالات گذشتهای که بر او افاضه شده است؛ که بهطور قطع و یقین به شماره درنیاید؛ با نعمتهایی که با آنها پا به عرصهء وجود گذاشت آن هم پس از اینکه چیز قابل ذکری نبود، و با آنچه با آنها تغذیه نمود و رشد کرد و بدنش به تکامل رسید؛ و چه بسا اگر از کسانی باشد که نیکی و حُسنی از جانب خداوند به سویش سبقت جسته باشد، نفْس و روحش نیز به تکامل رسیده باشد؛ با نعمتهایی که به صراط مستقیم، هدایت شد ، و از سقوط کردن در آتش سوزان، دوری گزید ، گویی حمد و ستایش خداوند سبحان به همراه رب العالمین، تضمینکنندهء اعتراف و شکر و التماس و گدایی از سوی بندهء ناقص میباشد؛ در حالی که او در مسیر تکاملیاش بهسوی ربّ کاملِ کاملکنندهء عالمیان، میباشد.
پس حمد و ستایش کلید گنجهای کمال است، و با آن سورهء مبارک امّالکتاب گشایش یافت .
* * *