جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
در مباحث پیشین در این فصل، موضوع مهم فرو ریختن تابع موج در مکانیک کوانتوم و شخصیت دادن یکی از احتمالات هنگام مشاهدهء آن را مورد بررسی قرار دادیم و بیان داشتیم که به عقیدهء هیو اِوِرت تمام احتمالات، در واقع رویدادهایی واقعی هستند، ولی در جهانهای مختلف. به دنبال آن به سراغ موضوع تاریخهای متعدد برای یک رویداد واحد رفتیم و بیان داشتیم که شناخت آینده امکانپذیر نیست، زیرا دارای وجوه محتمل متعددی میباشد. این رویدادها اگر چه از دید جهانهای متعدد مختلف هستند، ولی فقط یکی از آنها به وقوع میپیوندد و آن فقط همان است که در جهان محل زندگی ما مشاهده و درک میشود. بر این اساس ما از تشخیص و تعیین دقیق آینده ناتوانیم، چرا که بیش از یک آینده وجود دارد و من این مطلب را قبلاً بیان داشتهام: (طبق تفسیر چندجهانی، شناخت آینده غیرممکن است، زیرا آینده به مسیرهای متعددی تقسیم میشود و ما در هر لحظهء معین، در یکی از این آیندهها بهسر خواهیم برد).
البته این عدمِامکان به آن معنا نیست که ما از تشخیص آیندهء محتمل هم ناتوانیم یا نتوانیم هیچیک از این مسیرها را بشناسیم و تشخیص بدهیم که از آینده است ، و یا حتی ممکن است تمام آنها را بشناسیم و بدانیم که یکی از آنها اتفاق خواهد افتاد. طبق مباحثی که از مکانیک کوانتوم و چندجهانی بیان نمودیم، به لحاظ علمی غیرممکن است، آینده را به طور دقیق تشخیص بدهیم.
معنی این سخن آن است که براساس مکانیک کوانتوم میتوان رؤیاها را این گونه تفسیر کرد: نامههایی که از آینده به ما میرسد و میتوانند محقق شوند یا نشوند. رؤیا عبارت است از یکی از این احتمالات یا رویدادهای آتی در یکی از کیهانها. از آنجا که این موضوع از لحاظ علمی تفسیر شده است، این سخن که میگوید رؤیاها دلیلی بر وجود خدایی است که از طریق رؤیا حوادث آینده را به اطلاع شما میرساند، ارزش و اعتباری نخواهد داشت. بر اساس احتمالات مکانیک کوانتوم، رؤیایی که شما دیدهاید و محقق شده، چیزی بیش از نوشتهای محتملالوقوع در آینده که از یکی از کیهانها برای شما آمده، محسوب نمیشود. دلیل این گفته آن است که شما بعضاً رؤیاهایی میبینید که در عالمِ واقع جامهء عمل بهتن نمیکند.
1. المصدر (جريبين - البحث عن قطة شرودنغر): ص270 ـ 271.
«با توجه به تفسیر من از تئوری چندجهانی، تا جایی که به درک ما از جهان فعلی مربوط میشود، آینده قابل پیشبینی نیست اما گذشته، قابل درک است. با انجام عمل مشاهده، ما یک تاریخ واقعی را از بین بسیاری از واقعیتها انتخاب میکنیم و هنگامی که شخصی درختی را در دنیای ما دیدهباشد، آن درخت همان جا باقی میماند حتی اگر هیچ کسی به آن نگاه نکند. این موضوع در تمام مسیر بازگشت به انفجار بزرگ، کاربرد دارد. در هر تقاطعی در بزرگراه کوانتومی، ممکن است واقعیتهای بسیار زیاد جدیدی ایجاد شود، اما مسیری که به ما منتهی میشود، واضح و غیرمبهم است. اگرچه مسیرهای زیادی به آینده وجود دارد، هر کدام از نسخههای “ما” یکی از آنها را دنبال میکند. هر نسخهای از ما تصور میکند که مسیر یکتایی را دنبال میکند و به گذشتهء یگانهای نگاه میکند؛ اما دانستن آینده غیرممکن است، زیرا تعداد زیادی از آنها وجود دارد. ممکن است ما پیامهایی را از آینده دریافت کنیم، بهوسیلهء ابزارهایی نظیر ماشین زمان یا اگر مایل هستید، این احتمال را درنظر بگیرید، از طریق رؤیاها یا دریافتهای فراطبیعی. اما این پیامها خیلی برای ما مفید نخواهد بود، زیرا جهانهای زیادی برای آینده وجود دارد و باید انتظار قاطیشدن و عدم تطابق هر پیام را داشته باشیم. اگر بر اساس این پیامها عمل کنیم، بیشتر احتمال دارد به سوی شاخهای از واقعیت که با شاخهای که پیام از آن آمده، متفاوت است، منحرف شویم و بسیار احتمال دارد که پیامِ دریافتشده، هرگز واقعی نشود. افرادی که فکر میکنند تئوری کوانتوم کلیدی برای تفسیر علمی ادراکات خارج از حواس طبیعی (ESP) ، ارتباط راه دور (تلهپاتی) و سایر موارد این چنینی ارائه میدهد، فقط خودشان را گمراه کردهاند »(1).
1. مصدر : گریبین، تحقیق در مورد گربهء شرودینگر، ص 311 و 317.
ما به وجود احتمالات آتی اعتقاد داریم و اینکه شاید رؤیا (خواب دیدن) یکی از این احتمالات باشد. البته از آنجا که رؤیا از لوح محو و اثبات نشأت میگیرد، چه بسا در این عالم محقق نشود. در قرآن و روایات به این موضوع اشاره شده است: ﴿ بزداید خدا آنچه را خواهد و بازنهد (ثبت کند) و نزد او است مادر کتاب ﴾، (خدا هر چه را بخواهد محو یا اثبات میکند و ام الکتاب نزد او است)(رعد:۳۹). در روایاتی از آل محمد (عليهم السلام)، از این موضوع با نام “بدا” ذکری بهمیان آمده است. ولی یک موضوع باقی میماند، آنچه ما در رؤیاها میبینیم نمادین میباشند. مثلاً در خواب، “دندان” اشارهای است به نزدیکان و خویشان فرد و اگر کسی در خواب ببیند که یکی از دندانهایش افتاده، به این معنا است که در آینده یکی از نزدیکانش خواهد مرد. این موضوع برای افراد زیادی پیش آمدهاست. مکانیک کوانتوم نمیتواند مسئلهء نمادها را در خواب تفسیر و تبیین کند. بنابراین رؤیاها دلیلی است بر وجود یک نیروی غیبی آگاه، دانا و حکیم که با ما صحبت میکند و میگوید من اینجا هستم.
همچنین رؤیاهایی که تأثیرات ملموس و عظیمی بر بدن از خود بر جای میگذارند، مثل خواب روزهدار در هنگام روزهداری؛ وی در خواب میبیند که در حال خوردن و نوشیدن است، سپس از خواب برمیخیزد و متوجه میشود که واقعاً گرسنگی و تشنگی او برطرف شده. این نوع خوابها زیاد اتفاق میافتد. این تأثیر را نتیجهء علائم و سیگنالهایی که از مغز صادر میشود، تفسیر میکنند و سیر و سیراب شدن را نتیجهء ترشح برخی غدد بدن و یا عملکرد گروهی از اعضا میدانند.
اما حقیقت این است که اگر انسان روزهدار باشد و در خواب ببیند چیزی میخورد و میآشامد، وقتی بیدار میشود طعم غذا و نوشیدنی را همچنان در دهانش حس میکند. علاوه بر این تشنگی فرد روزهدار در حالی که بیدار است رفع نمیشود در حالی که در خواب اگر ببیند مینوشد، تشنگی وی از بین میرود. حال چرا این فرآیندها فقط در خواب رخ میدهد؟ چرا اگر در خواب ببیند و بیدار شود، تشنگی او رفع میشود و اگر آن رویا یا خواب را نمیدید ـ که در آن مینوشد ـ تشنگی وی برطرف نمیشود؟!
*****