جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
در مطالب پیشین بیان داشتیم که مشاهدات و رصدهای صورتگرفته ثابت میکند جهان دارای انحنای صفر ، و مسطح است. پیشتر نیز عنوان شد که مدلهای احتمالی جهان سه مدل میباشد: کروی، زین اسبی یا مدل مسطح.
برای اینکه بفهمیم جهان مسطح یعنی چه، مثالی میزنم:
فرض کنیم تمام انرژی مثبت جهان و تمام مادهء آن در کرهء زمین باشد. طبیعتاً براساس قانون همارزی نسبیّت خاص، میتوان انرژی را مانند ماده محاسبه نمود. اکنون تصور میکنیم که جهان عبارت است از موشکی که میخواهیم آن را از زمین به سمت فضا پرتاب کنیم. قبلاً دربارهء سرعت گریز از جاذبه سخن گفتهام و مقدار سرعت تقریبی گریز از جاذبهء زمین را نیز بیان داشتهام. اگر این موشک را با سرعتی کمتر از سرعت گریز پرتاب کنیم، موشک تا مسافت معینی بالا میرود و سپس به دلیل وجود جاذبه، به سمت زمین بازمیگردد و سقوط میکند. میتوانیم دریابیم آنچه برای موشک اتفاق افتاده، مشابه سرنوشت جهان کروی است. جایی که در آن مقدار انرژی که سوقدهندهء هستی به سمت انبساط و گسترش است کمتر از مقدار جاذبهاش است و به انقباض و فرو ریختن جهان در خودش منجر میشود و چه بسا این اتفاق قبل از آن صورت گیرد که آثار و نشانههای مادی واضحی همچون کهکشانهایی که در جهان ما وجود دارد، در آن تشکیل و نمودار گردد. اگر موشک را با سرعتی بیش از سرعت گریز پرتاب کنیم، موشک به فضا رفته و با سرعتی شتابان، از زمین دور میشود. این وضعیت مشابه مدل زین اسبی فریدمان میباشد. در چنین جهانی چه بسا ماده (اگر مادهای بتواند بوجود بیاید) زمان کافی برای تشکیل کهکشانها در اختیار نداشته باشد؛ زیرا سرعت گسترش جهان (انرژی و ماده) بهحدی است که سبب پراکندگی ماده در فضا خواهد شد.
احتمال سوّمی هم وجود دارد؛ اینکه موشک را با سرعتی معادل سرعت گریز پرتاب کنیم. در این صورت موشک از جاذبهء زمین فرار میکند، ولی پس از چندی بدون اینکه به زمین سقوط کند، حرکت آرامی مییابد. موشک از جاذبه زمین گریخته است و این مشابه مدل جهان مسطح از مدلهای فریدمان میباشد که در آن کل انرژی مثبت ماده (و انرژی) در جهان (قدرت پیشبرندهء موشک در مثال ما) برابر است با انرژی منفی جاذبهء کیهان (انرژی جاذبهای که در برابر حرکت موشک مقاومت میکند، در مثال ما). در چنین جهانی، انرژی لازم برای انبساط و گسترش وجود دارد و این انرژی فقط برای گریز دادن آن از نیروی جاذبهاش کفایت میکند.
1. د. لورانس كراوس فيزيائي وفلكي أمريكي ومؤسس لـ"مشروع الأصول" في جامعة اريزونا الأمريكية، حاصل على درجة الدكتوراه في الفيزياء من معهد ماساتشوستس للتكنولوجيا.
2. قناة فيديو كتاب وهم الإلحاد (2013/10/03). لورنس كراوس مجموع الطاقات في الكون تساوي صفر. متاح على: http://www.youtube.com/watch?v=uUH3MlodfYA
پیشتر دریافتیم که رصدهای صورتگرفته ثابت میکند جهان ما مسطح است و ثابت کیهانی آن، فقط اجازهء گریز از جاذبهاش را میدهد. به این معنا که در جهان ما، انرژی مثبت برابر است با انرژی منفی. برخی فیزیکدانان از قبیل لاورنس كراوس(1) بر این عقیده هستند که چنین جهانی چه بسا از هیچچیز پدید آمده باشد؛ چرا که مجموع انرژی کلی آن صفر میباشد (2).
1. دکتر لاورنس کـراوس (Lawrence Maxwell Krauss) فیزیکـدان و اخترشـناس آمریکـایی و بنیانگـذار «پـروژهء مبانی» در دانشگاه آمریکایی آریزونا است. وی دکترای فیزیک خود را از موسسه فناوری ماساچوست گرفته است.
2. شبکهء ویدیویی کتاب وهم الإلحاد ، لارنس کراوس مجموع انرژی جهـان را برابـر صـفر میدانـد.، قابـل دسـترس در نشانی:
http://www.youtube.com/watch?v=uUH3MlodfYA
از جهانی که انرژی منفی و مثبتش با هم برابر است، نتیجهء دیگری نیز میتوان بدست آورد: اگر ما از دید اقتصادی و بهصرفهبودن به قضیه نگاه کنیم، سرعت گریز را به این دلیل برای راکت انتخاب نمودیم که فقط بتواند از جاذبهء زمین بگریزد و به بیش از آن نیازی نداشتیم.
جهان ما مسطح است و ثابت کیهانی آن، امکان گریز از جاذبهاش را فراهم میآورد. در نتیجه ماده میتواند تشکیل شود و از فروریختن جهان در خودش جلوگیری میشود. در عین حال از لحاظ انرژی در حد اعلای صرفهجویی است زیرا مجموع انرژی کلی آن برابر با صفر میباشد و از این رو، نه مازاد انرژی دارد که باعث انبساط بیش از نیاز آن شود و نه با کاهش انرژی روبروست که دچار خودفروپاشی گردد.
این مسئله ـ که بهنظر من میتوان آن را به آسانی درک کرد ـ باعث میشود هر کسی که قادر به درک آن میباشد، مطمئن گردد، جهان با دقت بسیار زیادی تنظیم شدهاست. به همین دلیل همانطور که پیشتر بیانشد، فیزیکدانان کوشیدهاند این نظم دقیق ثابت کیهانی را به گونهای علمی تفسیر کنند. در واقع - حداقل تاکنون - علم نتوانسته شرحی بر ثابت کیهانی ـ که تا این حد دقیق است ـ فراهم آورد، و آنچه در این خصوص ارزش مطرحشدن داشته است را پیشتر مطرح نمودیم.
*****