جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
زیستشناسان معتقدند رمز و راز زندگی مادی و هر آنچه که بهواسطهء آن سلول میتواند همانندسازی، نمو و تولید مثل کند ـ یعنی کروموزومها یا مکانهای نگهداری اطلاعات ـ ، در هر سلول زنده وجود دارد. کروموزوم یا اسید نوکلئیک (DNA)(١) از بههمپیوستن تعدادی زنجیرهء نوکلئوتید تشکیل میشود. این زنجیرههای ناهمگن خود از چهار نوع نوکلئوتید(٢) (A-T-C-G) تشکیل شده که این چهار نوع، در واقع نشانگر حروف زبان ژنتیک میباشند که اطلاعات بهوسیلهء آنها نوشته و نگهداری، و بههنگام همانندسازی در فرآیند مضاعفشدن اسید نوکلئیک منتقل میگردد. بنابراین میتوان DNA را عنصری که تجسم و نماد زندگی است بهشمار آورد؛ زیرا DNA عنصری است که اطلاعات تکثیر خودش و اطلاعات تولید پروتئین را در بر دارد و از همین رو، عامل رشد و تولیدِ مثل میباشد. برخی از دگرگونیها نتیجهء آمیخته شدن DNA نر و ماده(٣)، یا نتیجهء جهشی است که مشخصاً در فرآیند همانندسازی روی داده یا بر اثر جهش ناشی از تشعشعات پرتویی بوجود میآید. نوع دیگر اسیدهای نوکلئیک RNA نام دارد که در طی فرآیند رونویسی از روی DNA ساخته میشود و اطلاعات DNA را در خود ذخیره میکند و تعدادی از آنها نقش واسطه را در تولید پروتئین برعهده دارند؛ طی فرآیندی خاص از روی تعدادی از آنها DNA ساخته میشود.(٤) پروتئینها در شکل و رفتار سلول موثراند و منجر به رشد و نمو سلول میگردند. آنچه سلولهای کبد را از سلولهای روده متمایز میکند، همان ژنهایی است که مانند یک نقشه در عملیات ساختو ساز پیاده میشوند. این اطلاعات یا ژنها با زبانی بسیار قانونمند و دقیق نوشته شدهاند تا مفهوم را به RNA برسانند و به دنبال آن، همانندسازی از DNA و یا تولید زنجیرههای پروتئینی صورت پذیرد. بنابراین ما دارای کارخانهها و صنایعی هستیم که طبق یک نقشهء زبانیِ قانونمند که همان اطلاعات یا ژنها هستند فعالیت میکنند.
در خصوص پیدایش، بیش از یک فرضیه یا نظریه وجود دارد؛ از جمله: میلیاردها سال پیش، گروهی از شهابسنگها که حامل اسیدهای آمینه بودهاند، به زمین برخورد نموده و در آبهای زمین، سوپی از اسیدهای آمینهء چپگرد بوجود آوردهاند و بهدنبال آن، پروتئینی که میتوانست از خود همانندسازی کند یا RNA را بوجود آورد. نظریهء دیگر به پدیدارشدنِ موادِ شیمیاییِ همانندساز در ابتدا اشاره میکند و بههمین ترتیب تا اینکه سرانجام به حیات یا DNA برسیم.
(١)- نوکلئیک اسید همان ماده وراثتی است که شامل DNA و RNA میباشد. در تمامی موجودات بجز تعدادی ویروس (همانند ویروس HIV که وراثت آن بوسیله RNA انجام میگیرد) DNA وراثت را بر عهده دارد.(مترجم)
(٢)- نوکلئوتید شامل فسفات، قند٢کربنه و باز آلی میباشد. که فسفات و قند۲کربنه در تمام نوکلئوتیدهای زنجیره از یک نوع هستند و انواع باز آلی شامل A (آدنین)، T (تیمین)، C (سیتوزین) و G (گوانین) است و این بازها عامل تنوع نوکلئوتیدها میباشند. (مترجم)
(٣)- در طی فرآیند ساختهشدن سلولهای جنسی (گامت) کروموزومهای پدری و مادری در کنار هم جفت میشوند که در این حالت به آنها تتراد(چهارتایی) گفته میشود و قطعاتی را با یکدیگر مبادله میکنند که به این فرآیند مبادلهء قطعات (آمیخته شدن)، کراسینگ اور (Crossing over) میگویند. (مترجم)
(٤)- فرآیندی که در طی آن بهوسیلهء آنزیمِ "ریورس-ترنس-کریپتاز" از روی DNA ، RNA ساخته میشود. (مترجم)
*******