جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبنام خداوند بخشایندهء بخشایشگر
حمد و ستایش مخصوص خداوند، پروردگار جهانیان است؛ کسی که مالک سلطنت، روانکنندهء کشتی (وجود)، مُسخّرکنندهء بادها، شکافندهء سپیدهء صبح، حکمفرمای روز جزا و پروردگار جهانیان است، سپاس مخصوص خدایی است که از ترس و خشیّت او، آسمان و ساکنانش میغرّند، و زمین و آبادکنندگانش میلرزند، و دریاها و هر آنکه در اعماقش غوطهور است موج میزنند.
بار خدایا! بر محمد و آل محمد درود فرست؛ همان کشتی روان در اقیانوسهای ژرف؛ كه هر که بر آن سوار شود، ایمنی یابد و هر که آن را رها کند غرق شود، کسی که از آنها پیش افتد، از دین خارج است ، و کسی که از آنها عقب بماند، نابود است؛ و همراه با آنها، ملحق به آنها است.
***
﴿بِسْمِ﴾ (به نام): جار و مجرور و متعلق به فعل “إقراء” (بخوان) میباشد. معنای اولیهء آن (بخوان) حاصل از جایگاه “بسم الله” است ، که سخن با آن آغاز میگردد. واما معنای “استعانت” (یاری طلبیدن) محقق شده؛ چرا که در خواندن، معنای “استعانت” و یاری طلبیدن نهفته است ، و هیچ قرائتی وجود ندارد مگر به حول و قوّهء او سبحان و متعال.
بنابراین معنای آن “إقراء بالله الرحمن الرحیم” (بخوان به اللهِ رحمنِ رحیم) میباشد؛ چرا که اسما و صفات کمالیهء خداوند عین ذات او میباشد.
و توضیح این معنا: عمل «خواندن» را که انجامش میدهیم، قائم به خداوند است، که اگر او نبود، هیچ چیزی وجود نمیداشت. به عبارت دیگر در «بسم الله الرحمن الرحیم» اعترافی از جانب بنده وجود دارد که «لا حول و لا قوّة الا با الله» . و اعتراف به اینکه هر چه غیر او است عدم میباشد و همه به وجود او قوام یافتند و بر پا شدند، و تاریکی به نور او اشراق یافت.
در بسمله ، یاری خواستن كاملِ فقير مطلق از غنی مطلق وجود دارد ، و همان طور که قرآن هدایت کننده به صراط مستقیم است، پس کسی که خواستار شروعِ سِیر در این صراط مستقيم است، نيازمند به علم و حول و قوّتی که با آن هدایت شود و در سِیر و سلوکش از آن یاری جوید، میباشد. و از کجا میتوانند به چنین چیزی دست یابد؟ جز از سرچشمهء وجود؟! پس حق این است که شروع و یاری جستن با بسم الله باشد؛ و آن اسم جامع صفات کمال خداوندی است.
کلمهء «اسم» از «سما» گرفته شده است ، و به معنای بالا رفتن، رشد یافتن و ظاهر شدن میباشد. و الله از «اله» گرفته شده است . و خلق در نیازهایشان و جبران کاستیهایشان به او رو میکنند؛ هر کس خواهان علم باشد قصد الله میکند، هر کس خواهان روزی باشد قصد الله میکند، هر کس خواهان نیرو و قوّت باشد قصد الله میکند، هر که خواهان شفا باشد قصد الله میکند ، و هر کسی که خواهان جبران نقص و کاستیاش از هر جهتی باشد، قصد الله که دربرگیرندهء تمام کمالات است ، میکند .
پس خداوند سبحان با صفات ذاتی کمالیاش با خلقش روبهرو شد ، و همهء صفات را در اسم «الله» که فقط بر ذات الهی اطلاق میگردد، جمع فرمود.
اما کُنه و حقیقت خداوند سبحان را جز «هو» (او) نمیداند. بنابراین به حق، شایسته است که فرزند آدم سِیرش بهسوی کمال را با یاریجستن از صاحب کمال ، و بخشایندهء کمال آغاز کند؛ خداوند سبحان و متعالی ، که با اسم جامع صفات کمالیاش که خلقش با آن روبهرو شدند و با آن او را شناختند، تکلّم نمود.
***