جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
مهمترین وجه تمایز سومریان، برخورداری از سیستم آموزشی یعنی داشتن مدارس، آموزگاران، کتابهای درسی و شیوهء ضابطهمند تدریس بودهاست. سومریان دارای مجموعهء حرفهها و مشاغلی بودهاند که بزرگی جهش فرهنگ و تمدن آنها را به تصویر میکشد. برخی مشاغل سومریان به این شرح است: آموزگاری، طبابت، نویسندگی، معماری، کورهپزی، قصابی، آشپزی، سفالگری، سنگتراشی و سنگبُری، نجاری، ترازوسازی، قایقسازی، خیاطی، ساخت و نیز کار با ابزار پیچیدهء مهندسی از قبیل خطکشهای مرتبط با رصد ستارگان، استخراج معادن مانند برنز، صنعت چرم، صنعت ساخت قلم و چکش و پتک و میخ و سنجاق و حلقه و کلنگ و تبر و سرنیزه و شمشیر و سپر و چسب و کیف و ارابههای جنگی و کفش، صنعت ساخت چرخ، صنعت ساخت ابزار آبیاری و ساخت کانالهای آبرسانی، صنعت ساخت قیر و سنگفرش کردن خیابانها. خیابان مخصوص تجمعات در شهر باستانی بابل، که هزاران سال پیش با قیر سومری سنگفرش شدهاست و تاریخ آن به قبل از میلاد بازمیگردد، تا امروز نیز بر جای ماندهاست.
سومریان وضعکنندهء مسائلی در جبر و هندسه و برخی سامانههای عددی نیز میباشند. آنها جدول ضرب و موضوعات مربوط به تقسیم در ریاضیات را اختراع کردند و از آنجا که سومریان سیستم شصتگانی را بنیان نهادند، بشر امروز همگی وامدار آنها هستند. قوم سومر اطلاعات دقیقی دربارهء منظومهء شمسی از خود به یادگار گذاشتهاند که در آن نحوهء گردش زمین و دیگر سیارات به دور خورشید شرح داده شدهاست. حتی فراتر از این، سومریان سیارههای منظومهء شمسی را که برخی از این سیارهها مدتها بعد و با استفاده از تلسکوپ کشف شد، شرح و بسط دادهاند و...
اینها و بسیاری دیگر از دستآوردهای علمی و صنعتی سومریها که من اینجا ذکر نکردهام، همگی بهخوبی از وقوع جهشی در فرهنگ و تمدن آنها که توانستهاست این دستآوردهای را به بار آورد حکایت دارد. این در حالی است که نه در آثار باستانی و نه حتی در نوشتههای سومریها هیچ فرآیند معقول مرحلهای و گامبهگام وجود ندارد که نشاندهندهء تضاد با این واقعیت باشد که آنچه بر فرهنگ سومری یا کهنترین فرهنگ انسانی رفته، یک جهش فرهنگی است؛ حتی سومریها عکس این مطلب را نوشتهاند و شرح دادهاند که نیاکانشان برتر از آنها بودهاند. بنابراین آیا هیچ فرد عاقلی یافت میشود که مدعی شود آنچه رخ داده، دستآوردهای یک جهش فرهنگی و تمدنی که در اَدوار پیشین در این بخش از دنیا روی داده، نبوده است؟ اگر پیشرفت جهشوار فرهنگ و تمدن سومریان و تکامل یافتن آنها از فرهنگ عقبمانده، صرفاً فرضیاتی بدون دلیل و مدرک تلقی میشود، شایسته است کسی که مدعی پژوهش علمی است اطلاعاتی را که از خود سومریان بهدست آمده بپذیرد، مبنی بر اینکه سومریان تمدن و فرهنگشان را از فرهنگ و تمدنی پیشرفته و والا که قبل از آنها بوده است به ارث بردهاند. تمدن و فرهنگ نیاکان سومریان از خود سومریها عقبتر نبوده است. آری، ممکن است فرهنگ این نیاکان – بر خلاف سومریان - به دلیل کمی تعداد آنها، به ویژه در دوران طفولیّت تمدن بشری و نیز به دلیل عوامل فراوان دیگری از قبیل طوفان، شرایط طبیعی و نیز فراهم نبودن امکانات مادی، با خط خودشان به ما نرسیده باشد؛ اما سومریان از این امکانات برخوردار بودند و توانستند با همان امکانات، تمدن و فرهنگشان را به خط خویش منتقل سازند. این در حالی است که سومریان در بسیاری از موارد فقط به نقل فرهنگ و تمدن پیشینیان خود بسنده کردهاند. مثلاً آنها در حماسهء گیلگمش به داستان طوفان و حضرت نوح (عليه السلام) پرداختهاند. همچنین بعضاً فرهنگ نیاکان خود را ستودهاند که ما شاهد این موضوع در حماسهء انمرکار و سرزمین ارته هستیم.
*****