جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممهمترین شاخصههای متمایز تمدن و فرهنگ سومری (اکدی) با سلوک حیوانی و رفتار انسانوارههایی همچون هومو اِرکتوس یا هومو ساپینس کهن (ماقبل تمدن) که ما آن را برای بحث و بررسی انتخاب کردهایم، به این شرح میباشد:
قوانینی برای ضابطهمند ساختن شیوهء تعامل بین افراد با هدف تحقق عدالت اجتماعی وضع شده بود. ما در ادبیات سومری با ارزشهای بسیار والای اخلاقی همچون ایثار و ترجیحدادن دیگران بر خود مواجه میشویم
1. المصدر (كريمر - من ألواح سومر).
د. صمؤيل نوح كريمر (Samuel Noah Kramer) (1897 - 1990م)، خبير عالمي شهير في التاريخ السومري واللغة السومرية.
« طبق آنچه از مکتوبات و آثار برمیآید، سومریها شیفتهء نیکویی، راستی، نظم، قانون، دادگری، درستی و رحم و شفقت، و از تبهکاری، دروغ، هرجومرج و بیانضباطی، بیعدالتی و ستمکاری، گناه و گمراهی و سنگدلی بیزار بودند. پادشاهان و فرمانروایان ایشان همواره به خود میبالیدند که نظم و قانون را در کشور خود بر پا کردهاند، ناتوان را در برابر توانگر و تهیدست را در مقابل ثروتمند حمایت کردهاند، و ریشهء ظلم و شرارت و تجاوز را برکندهاند. پیش از این در فصل ششم سند کمنظیری تجزیه و تحلیل شد: “اوروکاگینا” فرمانروای لگاش در بیستوچهار قرن پیش از میلاد افتخار میکرد که آزادی و عدالت را به مردم ستمدیده بازگردانده است، کارمندان متمرد را که در همهء امور راه داشتند، را برکنار ساخته و از بیوهزنان و یتیمان نگهداری کرده و بنیاد بهرهکشی و ستمگری را برانداخته است. هنوز چهار قرن از این اصلاحات نگذشته بود که “اور-نمو” بنیانگذار سوّمین سلسلهء خاندان اور مجموعهء قوانین خود را انتشار داد. در دیباچهء این قوانین، مجموعهء کارهای اور-نمو در حوزهء اصلاحات اخلاقی بیان شد؛ از جمله مانع برخی از بیدادگری دولتیان (بوروکراتها یا دیوانسالاران) شد، اوزان و اندازهها را سر و صورت داد تا معاملات بازار با امانت و درستی انجام یابد، یتیمان و بیوهزنان و تهیدستان را از ظلم و بهرهکشی مصون داشت، در حدود دو قرن بعد “لیپیت-ایشتار” پادشاه شهر “ایسین” قانون دیگری اعلام کرد. ایشتار به خود میبالید که از جانب “آنْ” و “انلیل” دو خدای بزرگ سومر به فرمانروایی رسیده است، تا داد بگسترد و بیدادگری را براندازد و دشمنی و نافرمانی را به زور سلاح درهم کوبد و زندگی بهتری برای سومریها و اکدیها برپا دارد. سرودهای مذهبی چند تن دیگر از فرمانروایان سومر نیز آکنده است از چنین ادعاهایی در فضیلت و اخلاق. از گفتههای حکمای سومری چنین برمیآید که خدایان هم از پلیدیها پرهیز میکردند و به اخلاق و فضیلت گرایش داشتند، چنان که اکثر خدایان بزرگ سومر، در سرودهای مذهبی، خود را هواخواه عدل و نیکوکاری و راستی و درستی معرفی کردهاند »(1).
1. مصدر: کریمر، از الواح سومر
دکتر ساموئل نوآه کریمر (Samuel Noah Kramer) (١٨٩٧تـا١٩٩٠ميلادي) دانشـمند سرشـناس بـینالمللـی در حـوزهء تاريخ سومری و زبان سومری است.
٢. المصدر (كريمر - من ألواح سومر).
این متن، ترجمهء یکی از اسناد سومریها است که خدای “نانش” را توصیف میکند:
« او کسی است که یتیمان و بیوهزنان را میشناسد، کسی است که از ظلم انسان به انسان آگاه است، او مادر یتیمان است، الههء نانش به معنی بیوهزن، کسی است که سرود دادگری سر میدهد ... برای فقیرترین فقرا ...، شهبانویی که بیپناهان را پناه میدهد، و کسی است که برای ناتوانان پناهگاه است »(٢).
٢. مصدر: کریمر، از الواح سومر
*****
مثالهایی از این رفتارهای اجتماعی عبارتند از : برپایی دولت و حکومت، سازماندهی کشاورزی، تنظیم تقویم کشاورزی، سازماندهی طب، تعیین دارونامه(*)، مشاغل اداری از قبیل تعیین شهردار، افسر، سفیر، مدیر دیوان و غیره.
(*)- فارماکوپه یا دارونامه کتابی است که فهرست کاملی از داروهای موجود مشـتمل بـر اطلاعـات دارویـی، مـوارد مصـرف، عوارض جانبی، نحوهء نگهداری داروها و مواد اولیه در آن قید شدهاست. (مترجم)
1. المصدر (كريمر - من ألواح سومر).
دکتر کریمر میگوید:
« پیدایش مدارس سومری نتیجهء مستقیم اختراع و توسعهء خط میخی بود. اختراع این خط بزرگترین دستآورد سومریها به مدنیّت محسوب میشود. نخستین اسناد کتبی سومر در یکی از شهرهای بینالنهرین به نام اوروک پیدا شدهاست. اسناد مذکور مشتمل بر بیش از یکهزار لوحهء گِلی کوچک میباشد و بیشتر مطالب آنها دربارهء امور اداری و مسائل اقتصادی میباشد. تمام این الواح را با خط تصویری نگاشتهاند. بر روی چند لوحه مجموعهای از لغات دیده میشود که به منظور تمرین و مشق نوشته شدهاست، و از همین جا میتوان دریافت که در روزگار بسیار قدیم یعنی سههزار سال پیش از میلاد بعضی از کاتبان، تعلیم و تعلّم خط را وجههء نظر خود قرار میدادند. پیشرفت این کار در قرون بعد بهکندی گرایید، اما در اواسط هزارهء سوم پیش از میلاد در سراسر سومر مدارسی برپا شد که به طور منظم به آموزش خط میپرداختند. در کاوشهایی که در سالهای ١٩٠٢ و ١٩٠٣ در شهر باستانی شروپاک، زادگاه “نوح” سومری، به عمل آمد، تعداد زیادی کتاب درسی که تاریخ آنها تقریباً به ٢٥٠٠ ق.م. میرسد کشف شد. در نیمهء دوم هزارهء سوم پیش از میلاد کار تعلیم خط در مدارس سومری به اوج شکوفایی خود رسید. تاکنون در کاوشهای صورت گرفته دههاهزار لوحهء گلی از این دوره بدست آمده و بیتردید، صدهاهزار لوحهء دیگر در دل خاک در انتظار کاوشهای بعدی است. قسمت عمدهء این الواح اختصاص به امور اداری دارد و از همهء جهات از زندگی اقتصادی سومر سخن میگوید. چنان که از همین الواح برمیآید، تعداد کاتبانی که در آن زمان به فن کتابت اشتغال داشتهاند، به هزاران تَن میرسید. در میان این عده کاتبان مبتدی و ورزیده، منشیان درباری و معابد، و نویسندگانی که در انواع خاصی از امور اداری کشور تخصص داشتند، یافت میشد. بعضی از کاتبان در دستگاه حکومت تا مرحلهء کارگزاری سطح بالای اداری هم پیش رفتهاند. با توجه به شواهد، میتوان چنین برداشت کرد که در همهء شهرهای سومر مدارس بسیاری برای تربیت کاتبان بوجود آمدهبود که ارج و اهمیت بسیار داشتند ... در هزارهء سوم پیش از میلاد کتابهای درسی مزبور کامل شد و رفتهرفته نمونه و سرمشق همهء مدارس سومری گردید. در این کتابها فهرستهای بلندی از اسامی درختان و انواع مختلف جانوران، از جمله حشرات و پرندگان، و همچنین نام شهرها، کشورها، روستاها، سنگها و معادن دیده میشود. این نوشته بیانگر معلومات فراوان و عمیق سومریان در گیاهشناسی، جانورشناسی، جغرافیا و معدنشناسی است، و این واقعیتی است که در روزگار ما تاریخشناسان علوم، تازه به اهمیت آن پی بردهاند!!!!!»(1).
1. مصدر: کریمر، از الواح سومر.
*****