جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
کیهان با خوشههای کهکشانی، کهکشانها، ستارگان، سیارات و تودههای سنگیش، از عناصر شیمیایی که مادهای شناختهشده برای ما است، تشکیل یافته. بیشتر این عناصر برای هر کس که الفبای شیمی را خوانده باشد، شناختهشده و آشنا هستند. این عناصر در جدول تناوبی به ترتیب از سبکترین عنصر یعنی هیدروژن تا عناصر رادیواکتیو سنگین مانند اورانیوم و رادیوم مرتب شدهاند.
از رصد و بررسی کیهان چنین بهدست میآید که بیشترین عنصر موجود در جهان، هیدروژن است و اگر بخواهیم مقدار آن را با مقدار عناصر سنگینتر قیاس کنیم، میتوانیم بگوییم تعداد هیدروژنها همانند تعداد باکتریها است، در مقایسه با دیگر موجودات پیچیدهتر در حیات زمینی.
حال علاوه بر مطالبی که پیشتر گذشت، با توجه به اینکه ستارگان سوزان، هیدروژن تولید نمیکنند بلکه هیدروژن سوختی است که این ستارگان برای تولید عناصر سنگین دیگر میسوزانند، برای ما مشخص میگردد که این مقدار هیدروژن که قسمت عمدهء جرم کیهان را به خود اختصاص داده است، باید پیش از بوجود آمدن هر عنصر دیگری در کیهان، موجود بوده باشد. ما میتوانیم به نتیجهای فراتر از این هم برسیم و بگوییم: هیدروژن اولین عنصری است که در هستی پدیدار شده است. این استنتاج به آن معنا است که کهنترین عنصر هستی، همان عنصری است که از لحاظ ترکیب اتمی، سادهترین عناصر میباشد: (پروتون + الکترون). این حقیقت به تنهایی برای جلب توجه ما به اینکه ابتدا کیهان بسیار سادهتر از وضعیت کنونیاش بوده است، کفایت میکند. یعنی کیهان به صورت یک واحد کلی نیز دستخوش تکامل شده، همان طور که پس از آن، زندگی زمینی نیز مراحل تکامل را طی کرده است. سرآغاز عناصر اتمی که هستی ما از آن تکوین یافته، ابتدا هیدروژن، سپس هلیوم و لیتیم بوده است و پس از آن ستارگانی غول پیکر پدیدار شدهاند. این ستارگان به مانند کارگاههای عظیمی برای تولید موادی که دارای ترکیب اتمی پیچیدهتر بودهاند، میباشند. پس از پخته شدن مواد درون ستاره، در صورتی که ستاره به حد کافی بزرگ باشد، منفجر میشود تا بهدنبال آن مواد پختهشده (تولیدشده) که خود شامل عناصر سنگینتر و پیچیدهتر است، به شکل صخرهها و تودهها و گرد و غبار در فضا منتشر گردد. با جمع شدن برخی از این مواد گرد یکدیگر، سیارات و سیارکها تشکیل شدند و در صورتی که ابر متراکم گازی، قادر باشد حرارت کافی برای ایجاد همجوشی هستهای را تامین کند، میتواند مجدداً شعلهور شود و ستارهای مانند خورشید ما را که سیاراتی حول آن گردش میکنند، ایجاد نماید. به این ترتیب سیارات شکل میگیرند و این روند پیوسته ادامه دارد.
*****