جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبیتردید ظهور موجودی که انسان امروزی یا انسان خردمند (هومو ساپین) نامیده میشود، همانطور که پیشتر بیان گردید، نشاندهندهء جهشی آشکار در تکامل فرهنگ و تمدن است. با این حال اگر به تاریخ این موجود (هومو ساپین) و بدنبال آن، به تاریخ کوچکردن گروه مهاجر از آفریقا نگاهی بیندازیم، درمییابیم که دادههای بهدستآمده از آثار اکتشافی، بر جهش فرهنگی آشکاری دلالت دارد که در زمانی مشخص برای هومو ساپینس رخ داده است. علم در تشخیص سرآغاز این جهش با دشواریهای زیادی روبرو است، زیرا هیچ چیز مادی که با آن بتوان آغاز این جهش فرهنگی را به طور قطعی به اثبات رسانید ، به دست نیامده است. پیدایش روستاها و مناطق کشاورزی در حدود دههزار سال پیش در خاور نزدیک، نهتنها نشاندهندهء آغاز این فرآیند نیست بلکه آن زمان مربوط به توسعه و انتشار این فرهنگ است، که تشخیص آن فرهنگ را به کمک این آثار باقیمانده ممکن میسازد.
ما از طریق بررسی علمی و موضوعیِ قدیمیترین مورد مدوّنی که در تاریخ به یادگار مانده، و با کندوکاو کهنترین تمدن و فرهنگی که تاریخ آن به ثبت رسیده، میتوانیم به بخشی از حقیقت - اگر نگوییم تمام آن - دست یابیم: تمدن سومری یا اکدی که با رسمالخط سومری برای ما باقی مانده است. قطعاً این تمدن، وارث و یا یکی از وارثان نزدیک تمدن و فرهنگ مهاجران اولیهای است که درهء واقع در خلیج کنونی را برای سکونت برگزیدند. سپس این تمدن بعد از وقوع طوفان به شمال (دره - خلیج کنونی) رفت و در مرزهای قابل سکونت و پیرامون هورها یا دریاچهها، روستاهای ماقبل تاریخ سومریان (اکدی) در بینالنهرین (عراق) شکل گرفت. تاریخ برخی از آثار آنها که به ما رسیده است، به هزاران سال قبل از میلاد بازمیگردد؛ ولی از آنجا که تمدن این پیشینیان بر "نِی" استوار بود، به ویژه با توجه به اینکه آنها در درهای آکنده از دریاچههای متعدد زندگی میکردند، قطعاً چیزی از آنها به ما نرسیده است و ما فقط بخش پایانی تمدن آنها یعنی تقریباً هزارهء پنجم قبل از میلاد را به دست آوردهایم. پس از آغاز دوران نوشتن و تدوین، آنچه از آنها به صورت ثبتشده و مکتوب مانده است، به خوبی گویای جهشی در فرهنگ و تمدن آنها میباشد؛ جهش به معنای واقعی کلمه. میتوانیم بگوییم این جهش در تعداد زیادی از مردم در عراق متجلی گشت؛ آن هم با ادواتی که گذر زمان آنها را از بین نبرده است. قطعاً این افراد از کسانی بودند که این فرهنگ والای سلوک انسانی را برای فرزندان خود به میراث گذاشتهبودند. بنابراین، این یک جهش فرهنگی با تاریخ چندهزار ساله است که چه بسا سیلاب آن را نابود ساخته و آبهای شوری که خلیج فارس فعلی را پوشاند، محو و منقرضش کردهاست.
فرزندان تمدن سومری (اکدی) هنگامی که در لوحهای گلین، از نیاکان خود سخن میگویند، از آنها اینگونه تعبیر میکنند که نیاکانشان از لحاظ اخلاقی و فرهنگی والاتر و برتر از آنها هستند؛ و ایشان فرهنگ و تمدنی کاملاً متفاوت از پیشینیان دارند. در اینجا ما صرفاً از وسایل و ابزار سخن نمیگوییم، بلکه از نظام اجتماعی، سیاسی و اخلاق والا صحبت میکنیم. بنابراین ما با یک جهش فرهنگ و تمدن روبرو هستیم که در دورهای از تاریخ به ثبت رسیده و از شومر یا سومر یا سرزمین اکد و سومر یا جنوب عراق فعلی به ما رسیده است. از سوی دیگر شرح و توضیح این فرآیند بر اساس چهارچوبهای علمی امکانپذیر نیست. این جهش تا به آن حد ژرف و تأثیرگذار بوده است که پژوهشگرانی همچون زکریا سیچین خاستگاهی آسمانی برای سومریان (اکدیها) فرض گرفته و مدعی شدهاند آنها از فضای خارجی به زمین آمدهاند.
1. المصدر (طه باقر - مقدمة في تاريخ الحضارات القديمة): ص89 ـ 90.
« ما میتوانیم چنین فرض بگیریم که این عدهای که سومری نام نهاده شدهاند، در اعصار ماقبل تاریخ یعنی دورانهای پیش از عصر سلسلههای اولیه، از اقوام ساکن در عراق یا مهاجران به عراق نشأت گرفتهاند. اینها را در دورههای تاریخی به اسم خاصی که همان سومریان باشد، میشناسند؛ و این بر اساس انتساب آنها به بخشی خاص از عراق که در آنجا گرد آمده بودند، یعنی بخش جنوبی که شومر یا سومر نامیده میشود صورت میپذیرد. شاید محکمترین چیزی که این نظریه را به واقعیت نزدیک میگرداند، این باشد که پایههای تمدنی را که سومری مینامیم و در دورهء سلسلههای اولیه شکوفا گشت، میتوان به دورههای تمدن قبل از سلسلههای اولیه نسبت دهیم. یعنی اصول و مبانی تمدن سومری در عراق پایهگذاری شدهاست و میتوان اصول و پایههای آن را در کهنترین دورانها مورد بررسی قرار داد. به عنوان مثال میتوانیم اهالی کوه عبید را به دلیل ظهور آشکارترین پایههای تمدن سومری، نظیر معابد و شهرها، از سومریان بدانیم، با آنکه نمیدانیم آنها به چه زبانی تکلم میکردهاند »(1).
1. منبع: طه باقر، مقدمهای بر تاریخ تمدنهای باستان، ص٨٩ و٩٠.
بیتردید تمدن مصر نیز نمونهء برجستهء دیگری از این جهش فرهنگی و تمدنی به شمار میرود؛ ولی از لحاظ زمانی، پس از تمدن سومری ایجاد شده است. برخی پژوهشهای ژنتیکی جدید ثابت میکند که خاستگاه مصریان و ساکنان شمال آفریقا، به منطقهء سومریان قدیم یعنی جنوب عراق بازمیگردد. بر این اساس من برای اثبات این جهش فرهنگی و به عنوان مثال فقط به تمدن سومری (اکدی) - بهعنوان تمدن پدران - بسنده میکنم.
*****