جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
به عنوان مثال، مغز و بیشتر شدن پیچیدگی و افزایش حجم آن در طول زمان، بخوبی حکایت از آن دارد که تکامل در پی رسیدن به نتیجهای مشخص است، و این نتیجه یا هدف عبارت است از افزایش اندازهء مغز.
١. المصدر (دوكنز - صانع الساعات الأعمى): ص٢٥٩.
«این مقابله با جمجمههای حیوانات امروزی، اعتبار گمانهای "جریسون" را در مورد مغزهایی که مدتها پیش از بین رفتهاند را بیشتر میکند. او به این نتیجه رسید که اولاً با گذشت میلیونها سال، مغز بتدریج بزرگتر میشود. گیاهخواران در هر دورهء خاص مغزی کوچکتر از گوشتخواران همدورهء خود که آنها را شکار میکنند دارند، اما گیاهخوارانِ جدیدتر مغزشان از گیاهخواران قدیمی بزرگتر است.همچنین گوشتخواران جدیدتر نیز مغزی بزرگتر از گوشتخواران قدیمیتر دارند»(١).
١. ریچارد داوکینز، ساعتساز نابینا، ص٢٥٩.
در سایهء این جهتگیری دقیق تکامل برای افزایش اندازهء مغز در طول زمان، و با علم به اهمیت بسیار زیاد اندازهء مغز، به وضوح میبینیم که تکامل به دنبال رسیدن به مغز بزرگ و واجد شرایطی است که بتواند وظیفهاش را بهخوبی انجام دهد. امروزه ما میبینیم و میدانیم که مغز بزرگ چه کارهایی کرده است. کسی شک ندارد که اندازه و نوع مغز انسان، در تمایز انسان از دیگر حیوانات اهمیت بسیاری دارد.
تکامل کیفی و کمّی مغز، بهویژه در دورهء اخیر که به صورت شگرف و به طور پیوسته حادث شده، بر این غایت قطعی دلالت دارد که هدف تکامل یا میتوانیم بگوییم مهمترین دستآورد تکامل که ما آن را درک میکنیم و اهمیت و برتریش بر دیگر دستآوردهای تکامل را میفهمیم، عبارت است از هوشمندی؛ که این خود به معنای تولید مغز میباشد. بنابراین هوشمندی نتیجهء حتمی پیدایش حیات یا حداقل نتیجهء اجتنابناپذیر پیدایش زندگی در چهارچوبی که ما بر این زمین میشناسیم، محسوب میشود. از آنجا که حیاتی که ما میشناسیم عبارت است از نقشهء ژنتیکی و انتخابی که آن را غربال میکند، نقشهء ژنتیکی و انتخاب یا به عبارت دیگر تکامل، هدفدار بوده و هدف او نیز هوشمندی یا تولید زندگی هوشمندانه است؛ و با توجه به شناختی که ما از حد و مرز هوشمندی داریم، تبلور این هدف، بوجود آمدن مغز بزرگ و پیچیده میباشد.
١. المصدر (ساغان - تأملات في تطور ذكاء الإنسان): ص١٣٦.
د. كارل ادورد ساغان . Dr. Carl Sagan (1934- 1996) ، عالم فلك معروف وكان أستاذاً في جامعة هارفرد وبعدها في جامعة كورنيل وكثير من كتبه مترجمة الى عدة لغات منها العربية.
«تعداد تمدنهای پیشرفتهء موجود در کهکشان راه شیری، به عوامل مختلفی بستگی دارد که تعداد سیارات پیرامون هر ستاره و احتمال پیدایش حیات بر آن، از آن جمله است. ولی به محض پیدایش زندگی در محیطی مناسب و ارائهء فرصت بقا به آن طی میلیاردها سال، طبق انتظار بسیاری از ما، زندگی به سمت پیدایش مخلوقات هوشمند توسعه مییابد. البته مسیر آن تکامل میتواند با مسیر ما متفاوت باشد، زیرا توالی رویدادهایی که برای ما اتفاق افتاده - از جمله انقراض دایناسورها و آنچه در دوران جنگلهای پلیوسن و پلیستوسن (Pliocene and Pleistocene) رخ داده - ممکن است دقیقاً به همین صورت در هیچ سیارهء دیگری در جهان رخ نداده باشد، ولی مسیرهای مختلف میتواند به نتایج مشابه برسد. در این قضیه هیچ رمز و رازی نهفته نیست؛ طبیعی است که جانداران هوشمند، در قیاس با جانداران غیرهوشمند، عمری طولانیتر و ثمربخشتر داشته باشند»(١).
١.منبع- ساگان، نکاتی در مورد تکامل هوش انسان، ص١٣٦.
دکتر کارل ادوارد ساگان (Dr. Carl Sagan) (١٩٣٤ تا ١٩٩٦م) اخترشناسی معروف بود. وی استاد دانشگاه هاروارد و سـپس استاد دانشگاه کرنل شد. بسیاری از کتابهای او به زبانهای مختلف از جمله عربی ترجمه شده است.
******