جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
در اوایل دههی هفتاد قرن گذشته، برخی از کشاورزان مصری در یکی از روستاهای استان «منیا» تقریباً در ۳۰۰ کیلومتری جنوب قاهره، نسخهی خطی «انجیل یهودا» که روی پاپیروس به زبان قِبطی نوشته بود را کشف کردند و پس از آن، این نسخهی خطی بین تاجران آثار باستانی دست به دست شد تا به دست دانشمندان رسید؛ دانشمندانی که اقدام به جمعآوری آن کردند و به این ترتیب «انجیل یهودا» به وجود آمد.
برگردان این سند از زبان قِبطی به زبان انگلیسی در پایان سال۲۰۰۵ به اتمام رسید و در ۶ آوریل سال ۲۰۰۶() این برگردان رونمایی شد؛ جایی که روزنامهی واشنگتن تایمز در ۷ آوریل ۲۰۰۶ اعلام کرد که «انجمن بین المللی جغرافیا»() نقاب از چهرهی دست نوشتههای باستانی یا انجیلهایی برداشته است که تاریخ آن به ابتدای قرن سوم میلادی باز میگردد.
به جهت مستندسازی، حفظ و ترجمهی این نوشتار خطی، «انجمن نشنال جئوگرافی»() با همکاری «موسسه هنرهای باستانی ماسیناس»() و «انستیتوی اکتشافات تاریخی وِیت»() با همکاری دانشمند سوئیسی رودلف کازر که یکی از بزرگترین دانشمندان پژوهشهای قبطی است، اقدام به استرداد، نوشتن، نسخهبرداری و ترجمهی متن موجود در نسخهی خطی نمودند.
در همین حین هیأتهای علمی و متخصصان، اقدام به مستندسازی و مشخص کردن عمر آن با جدیدترین متدها و ابزار و ادوات با بالاترین دقت نمودند:
آزمایش کربن برای تعیین عمر کاغذ این سند:
نمونههایی از پاپیروس گرفته شد و این نمونهها را در دانشگاه تاکسون آریزونا در معرض آزمایشات کربن پرتوزا (کربن ۱۴) قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که تاریخ سند خطی به ۲۲۰ تا۳۴۰ میلادی باز میگردد؛ به طوری که «تیم جول»() مدیر آزمایشاتِ تعیینِ عمر در آریزونا و متخصص پژوهشهای علمی «گرِگ هودینگز»() این مطلب را به صراحت اعلام نمودند.
بررسی جوهر:
مؤسسهی مککرون() مرجع رسمی در بررسی جوهر با استفاده از میکروسکوپ الکترونی transmission electron microscopy tem اقدام به انجام آزمایش تطابق جوهر با نمونههایی از جوهری که در نوشتن انجیلها استفاده میشد نمود و گزارش خود را از تطابق داشتن عناصر و ترکیبات این جوهر با عناصری که برای ساختن جوهر در قرون سوم و چهارم شناخته شده بود، اعلام کرد. تجزیه و تحلیلهای دیگری که با استفاده از «طیفسنجی رامان»() صورت گرفت مشخص نمود که این جوهر، شامل ترکیبات زرد رنگی که در جوهرهای قرن سوم میلادی استفاده میشد نیز میباشد.
آزمایش تصویربرداری فراطیفی:
آزمایشهای تصویربرداری فراطیفی بر روی نمونههای دیگری از این سند در آزمایشگاه فراطیفی دانشگاه برینگهام یانگ سویس به انجام رسید و تحقیقاتی که روی گیاه پاپیروسی که انجیل یهودا روی آن نوشته شده بود مشخص کرد که این پاپیروس به آزمایشها به همان صورتی که پاپیروسهای قدیمی پاسخ میگویند، پاسخ میدهد. همچنین از نتایج آزمایشات دیگری که بر روی مواد یا متن صورت گرفت، مشخص شد که این سند، سندی اصالتدارِ مصری است که تاریخش به قرن سوم یا چهارم میلادی باز میگردد.
بررسی سبک و سیاق متنی و معنایی انجیل یهودا:
سه تن از دانشمندان بزرگ اقدام به بررسی سبک و سیاق متنی و معناییِ انجیل یهودا نمودند. اینان، مُورِّخ رودلف کازر استاد پیشین دانشگاه ژنو و رئیس هیأت ترجمهی اسناد خطی که در نجع حمادیِ مصر در سال ۱۹۴۵ م به دست آوردند، مارفن مایر، دانشمند متخصص در پژوهشهای انجیلی در دانشگاه چاپمن اورنج کالیفرنیا، و استیون امیل استاد متخصص در پژوهشهای قبطی «مسیحیت مصری» در دانشگاه مونستر آلمان بودند. این دانشمندان اتفاق نظر دارند که مفاهیم لاهوتی و ترکیبهای لغوی این انجیل، همانند آنچه دست نوشتههای نجع حمادی در بردارند، هستند. تاریخِ این مجموعهی بزرگ از نوشتارهای خطی و متونی که در نجع حمادی کشف شد، به همان دوران و تاریخی میرسد که انجیل یهودا در آن به نگارش درآمده است.
تجزیه و تحلیل پالئوگرافی() خط و نحوهی نگارش این دست نوشته:
استیون امیل، استاد پژوهشهای قِبطی در دانشگاه مونستر آلمان، به تحلیل پالئوگرافی خط و نحوهی نگارش دست نوشتهی انجیل یهودا پرداخت و اطلاعات زیر را در مورد این سند ارایه داد: «نحوهی نگارش دست نوشتهی انجیل یهودا، به واقع مرا به یاد نگاشتهها و دست نوشتههای نجع حمادی میاندازد».
او در حالی به چنین نکتهای تصریح میکند که دست نوشتههای قدیمی و مشهوری که اکتشافشان در منطقهی نجع حمادی صورت پذیرفته است، اشاره مینماید. همانطور که امیل نیز بیان مینماید که هیچ جاعلی در این زمان نمیتواند چنین سندی را نسخهبرداری یا جعل کند: «برای اینکه جاعلی بتواند اقدام به جعل یا ساختن چنین سندی کند، نه تنها لازم است که او مادهی اصلی پاپیروس را در اختیار داشته باشد ـکه این به سادگی داشتن هر پاپیروسی نیست بلکه باید پاپیروسی کهن باشد» و میافزاید: «به علاوه او باید بداند چگونه سبک نگارش و خط قبطی کهنی که در آن دوران کهن استفاده میشده است را تقلید کند؛ با توجه به اینکه دانشمندان متخصص در زمینهی پژوهشهای قبطی بسیار اندک و نادر هستند».
و امیل اینچنین ادامه میدهد: «همچنین او باید متنی به زبان قبطی به وجود بیاورد که از نظر زبان و اسلوب قبطی صحیح، و قانع کننده نیز باشد؛ باید توجه داشت که تعداد دانشمندان متخصصی که میتوانند به چنین کاری اقدام کنند کمتر از دانشمندانی است که میتوانند زبان قبطی را بخوانند».
اینها برخی از تصریحات علمای مسیحی دربارهی انجیل یهودا است:()
تیِری گارسیا، قائم مقام رئیس اجرایی جمعیت جغرافیایی وطنی، میگوید: «انجیل یهودا از مهمترین اکتشافات تاریخی دینیِ دست نوشتههای کهن طی شصت سال گذشته که در کتاب مقدّس ذکر نشده است، میباشد. مجموعهای از آزمایشها برای اثبات صحت آن پیاده شده است. از جمله اشعهنگاری، تجزیه و تحلیل جوهر مورد استفاده، تصویرنگاری فراطیفی، و تجزیه و تحلیل متن و اسلوب زبانی». گارسیا ادامه میدهد: «برای اطمینان از صحیح بودن آن که عملی حقیقی از ادبیات مسیحی قدیم از نوع ابوکریفا (متون تورات و انجیل) میباشد».
هلن باگلز، استاد دانشگاه پرینستون و نویسندهی شهیر تعدادی از کتابهای معروف مسیحی در یکی از سخنانش میگوید: «این اکتشافات افسانهی تجانس دین مسیحی را بر باد میدهد و حقیقتاً آشکار میکند که چگونه جریانهای مسیحی اولیه، متنوّع و دلنشین بودهاند».
تِد ویت، بنیانگذار بنیان اکتشافات تاریخیِ ویت، که یک میلیون دلار به انجمن بین المللی جغرافیا هدیه داده است تا انجیل یهودا را باز گردانند و از آن محافظت کنند و آن را سند خطی در دسترس عموم قرار دهند، میگوید: «مطالب بسیاری از روزهای آغازین مسیحیت نمیدانستم تا اینکه در این اکتشاف کنکاش نمودیم. این موضوع برای من بسیار دلنشین است. شما میتوانید ترجمه و توضیح را زیر سوال قرار دهی، اما از محالات است که گفته شود انجیل یهودا جعلی یا ساختگی است».
اما خانم کارن ل. کنج، استاد دانشکدهی لاهوت دانشگاه هاروارد، از شخصیت یهودای موجود در انجیل یهودا میپرسد و احتمال میدهد که او یهودای اسخریوطی خیانتکار نباشد؛ بلکه او یک رهاییبخش و کسی باشد که میتواند به صلیب کشیده شده باشد. او دربارهی یهودا میگوید: «آیا او یک خائن است؟ یا یک رهاییبخش؟....».
شایستهتر بود که علمای کلیسا حداقل همان کاری را انجام دهند که کارن کنج انجام داده است؛ و حداقل چنین احتمالی را باقی بگذارند که یهودای مصلوب در انجیل یهودا، شخص دیگری غیر از یهودای خائن باشد؛ تا این احتمال دریچهای برایشان باشد که آنها را به تحقیق و طرح مسألهای علمی فرا بخواند؛ به جای اینکه خیالات و پندارهایشان را توجیهی برای نپذیرفتن انجیل یهودا قرار دهند، و روشن است که این رویکرد، روشی به دور از شأن و امانتداری علمی است.
* * *