کارل شوارتزشیلد(*)، در سال ۱۹۱۶ میلادی با استناد به نظریهء نسبیت عام اینشتین که گرانش را چنین توجیه کرد که اجسام به مقدار جرم خود، فضا یا بافت زمان-مکان را منحنی و خمیده میسازند پیشنهاد کرد اجسام سنگین و دارای نیروی گرانش عظیم - به مقداری که کفایت کند - فضای پیرامون خود را به طور کامل انحنا میبخشند و آن را به شکل چاله یا گودالی در فضا یا بافت کیهانی درمیآورند؛ به گونهای که گرانش آن اجازه نمیدهد چیزی از محیط پیرامونش ـ که به زبان علمی “افق رویداد” نام دارد ـ به خارج راه یابد. نور هم از همین دسته است؛ زیرا سرعت گریز از افق رویداد بیش از سرعت نور میباشد و بنابراین نور نمیتواند از منطقهء افق رویداد بگریزد. در نقطهء محاط به سطح افق رویداد در فضا - که نقطهء تکینگی نام دارد - معادلات و قوانین شناختهشدهء فیزیک از هم میپاشد و منتفی میگردد. این منطقه و محیط پیرامون آن (افق رویداد) را به نام سیاهچاله میشناسیم.
(*)-کارل شوارتزشیلد (Karl Schwarzschild) (۱۸۷۳تا۱۹۱۶) فیزیکدان و اخترشناس آلمانی بود. شـهرت وی بـیش از هر چیز مدیون پیدا کردن نخستین جواب دقیق و غیربدیهی معادلات میدان اینشتین در نسبیت عام است که چند ماه پس از ارائهء نسبیت عام در سال ۱۹۱۵، کمی قبل از مرگش آن را ارائه داد. (مترجم)
سیاهچاله معمولاً هنگامی به وجود میآید که یک جرم سنگین - مانند جرم ستارهء عظیمی که بهدلیل پایان یافتن سوخت هستهایاش، در مرکز خود فرو میریزد - در منطقهای کوچک از فضا به حد کافی متمرکز شود تا بتواند بافت کیهانی را به طور کامل خم کند. اندازهء نقطه تکینگی برابر با صفر است؛ بنابراین چگالی سیاهچاله با هر جرمی که داشتهباشد برابر با بینهایت خواهد بود. شعاع منطقهء افق رویداد - یعنی مرزهای سیاهچاله - که حتی نور هم نمیتواند از آن بگریزد، به جرم سیاهچاله وابسته است.
1. المصدر (هوكنج - الكون في قشرة جوز): ص107 ـ 108.
«ستارههای سنگینتر بسیار سریعتر از خورشید، هیدروژن خود را میسوزانند و به هلیوم تبدیل میکنند. این به آن معنی است که آنها طی کمتر از چند صد میلیون سال قادر به تمام کردن هیدروژن خود میباشند. پس از آن، این ستارهها با یک بحران روبرو میشوند. آنها میتوانند هلیوم خود را بسوزانند و تبدیل به عناصر سنگینتری مانند کربن و اکسیژن کنند؛ ولی این واکنشهای هستهای، انرژی زیادی تولید نمیکند؛ بنابراین دمای ستاره و در نتیجه فشار حرارتی که آنها را در برابر گرانش محافظت میکند، کاهش مییابد؛ درنتیجه شروع به متراکم شدن میکند. اگر آنها بیشتر از دو برابر خورشید جرم داشته باشند، فشار، هرگز قادر به متوقف کردن متراکم شدن ستاره نخواهد بود. در نهایت، آنها به حجم صفر و به چگالی بینهایت میرسند تا چیزی را که ما به آن تکینگی میگوییم، به وجود آورند »(1).
1. مصدر : هاوکینگ، جهان در پوست گردو، ص ۱۰۷ و ۱۰۸.
2. يورو نيوز ـ euronews (19/09/11) . أول صور للثقب الاسود وهو يبتلع نجماً. متاح على:
http://arabic.euronews.com/2011/09/19/black-hole-caught-gobbling-up-a-star
رصد و مشاهدهء سیاهچالهها در فضا، از طریق مشاهدهء شتاب گرفتن سرعت حرکت برخی ستارگان موجود در اطراف این سیاهچالهها، به هنگام نزدیک شدن به منطقهء افق رویداد، انجام میشود. اخیراً و در قرن بیست و یکم گروهی از دانشمندان کُرهای، یک سیاهچاله را در حال بلعیدن یکی از ستارگان، کشف و ثبت نمودهاند (2).
2. يورو نيوز ـ euronews (19/09/11) . اولین تصویر یک سیاهچاله در حال بلعیـدن یـک سـتاره، قابـل دسـترس در نشانی:
http://arabic.euronews.com/2011/09/19/black-hole-caught-gobbling-up-a-star
شكل22: يوضح الثقب الاسود وتظهر في أسفله نقطة التفرد(1)
1. المصدر:
ASTRONOMY SOURCE Author: Wolf Damm Published: October 13th, 2011.
Available at : http://www.astronomysource.com/tag/ergosphere-definition/
شکل ۲۲: تصویری از یک سیاهچاله که در پایین آن نقطهء تکینگی مشاهده میشود.۱
۱- منبع:
ASTRONOMY SOURCE, Author: Wolf Damm, Published: October 13th, 2011
قابل دسترس در نشانی:
http://www.astronomysource.com/tag/ergosphere-definition/
*****