در حقیقت دو صراط وجود دارد: صراط الله ، و صراط جحیم؛ از نظر نزدیک و دور بودن، و یا روی آوردن و پشت کردن. صراط الله همان "صراط مستقیم" است . و درخواست هدایتی که پیشتر بیان شد ـ یعنی همان اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ ـ به این تخصیص نیازمند میباشد؛ یعنی راه کسانی که خداوند بر ایشان نعمت ارزانی داشته است ، و این تخصیص دادن از آن رو است که؛ در دو عالم جزئیات (یعنی مُلک و مَلَکوت) راهها بسیار است.
هدایت بهسوی بعضی از این راهها، میتواند به هدایت به صراط مستقیم تعبیر گردد، حتی اگر هدایتی جزئی باشد؛ ولی این مشخص کردنِ صراط از آن رو است که راه انبیا (علیهم السلام) میباشد؛ چرا که آنها کسانی هستند که نعمت بر ایشان ارزانی شده است. خداوند متعال میفرماید: ﴿و هر که از خدا و فرستاده اطاعت کند، همراه با کسانی خواهد بود که خدا إنعامشان داده است، همچون انبيا و صديقان و شهيدان و صالحان؛ اينان چه نيکو رفيقانی هستند﴾([النساء : ٦٩.]).
یعنی درخواست هدایت به همهء راههای سلام (سُبُلالسّلام)، یا همان صراط مستقیم در عالم مُلک و مَلَکوت . و به دنبال آن ، رسیدن به تمامیِ عقل و بالاترین درجاتِ نزدیکی به خداوند سبحان که برای یک انسان امکانپذیر میباشد.
خداوند متعال میفرماید: ﴿کسانی را که در راه ما مجاهدت کنند ، به راههای خويش هدايتشان میکنيم ، و خدا همراه با نيکوکاران است﴾([العنكبوت :٦٩.]).
همچنین میفرماید: ﴿از جانب خدا نوری و کتابی صريح و آشکار بر شما نازل شده است * تا خدا با آن هر کس را که در پیِ خوشنودی او است به راههای سلامت هدايت کند و به فرمان خود از تاريکی به روشناييشان ببرد و آنان را به راه راست هدايت کند﴾([المائدة : ١٥-١٦.]).
همانگونه كه دوری از صراط جحیم و دوزخ را که همان «صراط المغضوب علیهم» (راه کسانی که بر ایشان غضب شده است) در عالم ملک و ملکوت است، را خواستاریم؛ یعنی درخواست دور شدن از راههای جهل و لشکریانش ، خداوند متعال میفرماید: ﴿و به عهد خدا وفا کنيد. اينها است آنچه خدا شما را به آن سفارش میکند؛ باشد که پند گيريد * و اين است راه راست من، از آن پيروی کنيد و به راههای گوناگون مرويد که شما را از راه خدا پراکنده میسازد. اينها است آنچه خدا شما را به آن سفارش میکند؛ شايد پرهيزگار شويد﴾([الأنعام : ١٥٢-١٥٣.]).
چرا که در تمایل داشتن نفْس به برخی سربازان جهل، خطر بزرگی نهفته است؛ حتی اگر انسان به بعضی از راههای صراط مستقیم هدایت شده باشد.
مثال: اسلام (تسلیم شدن) راهی از راههای صراط مستقیم است ، و از جمله راههای دیگر، راهِ ایمان، و سبيلِ ولایت، و راه عقاید صحیح، و سَبِيلِ فقه و علم، و راهِ عمل ، و راهِ اخلاص میباشد.
در کنار این راهها انسان با امیال ، هوای نفس ، شیطان و زینتهای دنیا روبهرو میشود: ﴿گفت: حال که به چیزی مرا گمراه نمودی، من هم ايشان را از راه راست تو منحرف میکنم * آنگاه از پيش و از پس و از چپ و از راست بر آنها میتازم و بيشترينشان را سپاسگزار نخواهی يافت﴾([الأعراف : ١٦-١٧.]).
از اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) با این مضمون روایت شده است: «صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ» یعنی به نعمت عمل و اخلاص؛ و بهطور خلاصه ، نعمت دین خالص ، و دین خالص تنها از آنِ خداوند است.
و در این آیه - یعنی ﴿صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ﴾ - بازگشتی به ستایش خداوند سبحان و شکر او و اقرار و اعتراف به فضل او وجود دارد؛ چرا که در آن ، بنده ، عبادت و طاعتش برای خداوند را نعمتی از نعمتهای الهی برمیشمارد؛ در حالی که هر فضل و نعمتی از جانب خداوند است؛ هر فضلی !
در اینجا درخواست هدایت، مراتبی دارد؛ که کمترین آن ، شناخت اين راه ـ حتی به طور مختصر ـ و سیْر کردن در آن میباشد. اگر با فضل و رحمت خداوند به آن مراتب اعلای قدسی برسد، از کسانی خواهد بود که خداوند ایشان را نعمت ارزانی داشته، و جزو کسانی که نیکویی و احسانی از جانب خداوند به سویشان پیشی گرفته است، میباشد. اگر با هدایت به بعضی از راههای سلامتی (سُبُل السّلام) در این مسیر حرکت نمود، به همراه کسانی خواهد بود که آهنگ اطاعت از خدا و رسولش را میکنند، که در زمان ما اطاعت از امام مهدی (علیه السلام) را معنا میدهد؛ حتی اگر بعضی از جهلها و تاریکیها که گاهی اوقات نفسش با آنها گره خورده است، بر او غالب شود، که در این صورت با این مانع دچار لغزش میشود و در آن حفره سقوط میکند؛ ولی با این وجود دوباره میایستد و از نو شروع میکند. مَثَل چنین بندهای چه بسا کسی باشد که رحمت خداوند او را درک کرده باشد و همراه با کسانی شود که خداوند آنها را نعمت عطا فرموده است ولی جزو آنها نباشد. پس نیک بنگر: ﴿او همراه با کسانی خواهد بود که خدا إنعامشان داده است﴾([النساء : ٦٩.])، و حمد و ستایش تنها از آنِ خداوند یکتا است .
* * *