جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاموهم الإلحاد ، الفصل الثالث ، التطور سنة إلهية (ص ١٦٠-١٦٢ ) / توهم بيخدايي ، فصل سوم: تکامل، سنتی الهی (ص ١٧٠-١٧٢ )
﴿همانا مثل عیسی نزد خدا مانند آدم است بیافریدش از خاک پس بدو گفت بشو پس شد﴿آل عمران:٥٩﴾ ﴾:
برخی تصور میکنند که این آیه در تضاد با تکامل میباشد و سندی کافی بر رد این نظریه بهشمار میرود ، و علت این استدلالشان آن است که فهم ایشان از آیه به این صورت میباشد: [این آیه ردّیهای است بر کسانی که میگفتند :(عیسی بدون پدر آفریده شد؛ پس او خدا است)، معنای آیه آن است که آدم نیز بدون پدر یعنی از خاک آفریده شده است. خدا به او گفت: موجود شو، پس موجود شد. بنابراین او را به طور مستقیم از خاک خلق نمود. این مفهوم آیه، با نظریهء تکامل تعارض دارد، زیرا از نظریهء تکامل چنین استنتاج میشود که آدم از پدر و مادر آفریده شده است، در حالی که آیه بر آفرینش آدم بدون پدر دلالت دارد]انتهاى كلام.
1. المصدر (الراوندي - قصص الأنبياء): ص41.
مسلماً در یک تشبیه، تطابق کامل مورد نظر نیست ، آفرینش آدم متفاوت از آفرینش عیسی است؛ زیرا آدم بر خلاف حضرت عیسی (عليه السلام) که تنها مادر داشت، تنها از مادر آفریده نشد. پس در نتیجه اینجا تشابه اجمالی مورد نظر میباشد ، یعنی منظور آیه این است که در خلقت عیسی اراده و خواست الهی دخالت داشته، همانطور که در خلقت آدم نیز همین گونه بوده است ، حال اگر هر نوع تفسیر دیگری از آیه را کنار بگذاریم و مراد آن را نفی خداوندگاری عیسی بدانیم ـ چرا که عیسی تنها از مادر به وجود آمد، بر خلاف آدم که از نظر آنان بدون پدر و مادر و تنها از از خاک آفریده شده است ـ در این صورت میتوان مقصود آیه را به این صورت منحصر نمود که: آدم در آسمان اول از خاک آفریده شد و این، همان خلقت اصلی و حقیقی آدم (عليه السلام) است که پیش از نزول وی از آسمان، واقع شده است. امام جعفر صادق (عليه السلام) میفرمايند: [فرشتهها در حالی که شکل حضرت آدم از گل ساخته شده و در بهشت قرار گرفته بود، از کنار آن عبور کرده و میگفتند این چیست و برای چه خلق شده؟] (١)، خداوند واقعهء نازل شدن آدم به زمین را هبوط نام نهاده است، نه آفرینش؛ و این واقعه پس از آن رخ داد که آدم از گِل بالا برده شده (گل مرفوع) بهسوی آسمان اول ، خلقت یافت و روح در او دمیده شد ، ﴿گفتیم فرود شوید از آن همگی هرگاه شما را راهنمائی از جانب من آید پس آنانکه پیروی کنند راهنمائی مرا نه برایشان است ترسی و نه اندوهگین شوند ﴿البقرة:٣٨﴾﴾ ، و بر اساس این فهم و برداشت، تضادی بین آیهء مزبور و نظریهء تکامل وجود ندارد؛ زیرا جسمی که نفس آدم (عليه السلام) به هنگام هبوط به زمین به آن متصل شد از والدین بیولوژیکی او حاصل گشته ، و این دلیل برای مردود دانستن استدلالی که قرآن را معارض تکامل میداند، کافی است. حداقل چیزی که میتوانیم بگوییم این است که آیهء مزبور در این خصوص جزو متشابهات بهشمار میرود. حال این سؤال پیش میآید که چگونه میتوان برای اثبات تعارض متن دینی با یک پدیدهء علمی، سراغ متشابهات رفت؟! در حالی که این پدیده بسیار معتبر بوده و دلایل علمی متعددی برای تأیید آن ارائه شده است، به صورتی که اکنون در دانشگاههای جهان بهعنوان یگانه تفسیر پیدایش حیات مادی و تکاملِ آن بر روی زمین تدریس میشود.
(١)- راوندی-قصص الأنبیاء ، ص ٤١.
بلكه حتی اگر بگوییم منظور آیه، خلقت جسم آدم از خاک این زمین است، باز هم تعارضی با نظریهء داروین پیش نمیآید، زیرا سلول اولیه که دستخوش تکامل شده، از آب و دیگر عناصر موجود در خاک (زمین) خلقت یافته است، در نتیجه جسم آدم (عليه السلام) با توجه به اصل و منشأ، از خاک آفریده شده است؛ به این معنا که سلول از آب و عناصر زمینی خلق شده، رشد و تکامل یافته تا جسم مادی آدم (عليه السلام) را پدید آورده است. پس این مطلب که آدم اولین انسانی است که از خاک آفریده شد و نه از پدر و مادر بشری، صحیح میباشد، زیرا والدین او از نوع نفْسانی و روحانی وی، نبودهاند. بر اساس این نگرش، معنای ولادت عیسی (عليه السلام) از مادر، شبیه نحوهء آفرینش آدم (به عنوان اولین انسان زمینی) از خاک و بدون داشتن پدر و مادر است و این، تعارضی با تکامل ندارد.
برای توضیح بیشتر میتوانیم بگوییم: متن دینی، دو موضوع را با هم و توأمان بیان میدارد: یکی اینکه آدم از پدر و مادر آفریده شده و دیگر اینکه آدم از خاک و نه از پدر و مادر خلق شده است؛ به اعتبار اینکه آفرینش اولیهء او از خاک، در آسمان اول روی داده و از پدر و مادری متولد نشده است. علاوه بر این حتی در مورد جسم زمینی وی نیز میتوانیم بگوییم که اولاً او از پدر و مادر متولد نشده زیرا آدم از والدینی که از لحاظ نفسانی از نوع او نبودهاند، تولد یافته است؛ ثانیاً میتوانیم بگوییم وی از مذکر و مونث یا پدر و مادر متولد شده به اعتبار اینکه جسم بیولوژیکی او از همین طریق به وجود آمده است.
حتی میتوان گفت تشبیه عیسی به آدم از این جهت است که این دو همانند دیگر انسانها از مادر متولد شدهاند، ولی از جهتی دیگر با بقیهء انسانها متفاوتند؛ زیرا عیسی فقط مادر داشته و پدر نداشته، و آدم با اینکه از مادر متولد شد و پدر نیز داشته است، ولی آنها از لحاظ نفسانی و روح انسانی از نوع خود او نبودهاند.
*******