جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
﴿اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ﴾:
بعد از اینکه انسان اقرار کرد به اینکه بندهء خدا و عضوی از اعضای حزب خداوند میباشد ، و پیامدهای پس از این اقرار در اطاعت از خلیفهء خداوند در زمینش ، و پذیرفتن قوانین خداوند و حاکمیت او ، و عمل بر اساس شریعت الهی و حکم الهی در زمین را پذیرا شد ، و پس از تحمل سختیهایی از سوی طاغوتیان و بندگان حقیرشان ـ همان کسانی که تمثیل حزب شیطان در مقابل حزب خداوند میباشند ـ باید بفهمد که خلیفه و جانشین خداوند چه کسی است ، و شرایع الهی و عقاید صحیح کدام است، و سپس در راستای اطاعت از این خلیفه و تطبیق دادن شریعت اقدام به عمل نماید. این همان راهی است که به خداوند سبحان و متعال منتهی میگردد؛ چرا که خداوند سبحان، حق است و این راه هم حق؛ و حتی میگویم این راه، کوتاهترین راهی است که انسان آن را میشناسد: ﴿و ما از رگ گردن به او نزديکتريم﴾([ق : ١٦.]) ، ولی ما به واسطهء اعمالمان و بدی نیّتهایمان دچار لغزش، و به جهل و نقصان عقل راضی میشویم.
در هر صورت میگویم: تنها چیزی که انسان نیاز دارد تا بندگی خداوند را برگزیند، در وهلهء اول علم و معرفت و پس از آن عمل و پیادهسازی میباشد. اما این علم از کجا حاصل میشود و توفیق این عمل کردن چگونه برایش به دست میآید؟! از همین رو این ندا برمیآید: «اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ» (ما را به راه راست هدایت فرما).
هدایتمان کن ای الله، ای کامل (اَلْحَمْدُ لِلَّهِ)، هدایتمان کن ای پروردگار جهانیان، و ای پرورش دهندهء خلق، و ای به کمالرسانندهء آنها (رَبِّ الْعالَمِین). هدایتمان کن ای بخشندهترین بخشایندگان ، به آن رحمت وَسیعت که همه چیز را در بر گرفته است؛ حتی آن کس که تو را نمیشناسد و از تو درخواست نمیکند، و به آن رحمت شدید عظیمت که با آن ساحران را ، پس از اینکه دشمن تو بودند ، پذیرا شدی ﴿الرَّحْمن الرَّحِيم﴾. ما را هدایت فرما، که ما در مملکت تو که ستمگران و حزب شیطان آن را از جانشین و حزبت غصب کردهاند، زندگی میکنیم ﴿مَلِكِ يَوْم الدِّين﴾.
هدایتمان کن ای که با یاری و حول و قوّهات ، ما را برای بندگیات و پیوستن به حزبت برگزیدی ﴿إيَّاكَ نَعْبُدُ وِإيَّاكَ نَسْتَعِينُ﴾. هدایتمان کن تا جانشین و شریعتت را بشناسیم. هدایتمان کن تا او را اطاعت کنیم و به شریعتت عمل نماییم: ﴿اهدِنَا الصِّرَاط اُلمستَقِيمَ﴾. ما را هدایت فرما، شناخت عنایت فرما، توفیقمان ده، نقصهای ما را برطرف کن و روزیمان را تکفّل فرما.
صراط یعنی بلعیدن با سرعت بسیار. این راه به این دلیل چنین نامیده شده است که ، همینکه پایت را در ابتدای آن با نیّت خالص برای خداوند بنهی، خود میبینی که به آخرش رسیدهای.
[#]- مناقب آل أبي طالب (علیهم السلام) : ج٢ ص٧، عنه بحار الأنوار : ج٨ ص٦٧.
[##]- نهج البلاغة : ج٢ ص٢٠٤، عنه بحار الأنوار : ج٦٦ ص٣١٦.
چنین مضمونی در برخی روایت معصومین (علیهم السلام) وارد شده است ، که بعضی از مؤمنین از این راه ، رعد آسا عبور میکنند. از حضرت امير المؤمنين (علیه السلام) در نهج البلاغه روایت شده است: (یک مرتبه برقی از دورن او میجهد ، و راه را برایش روشن میکند و مسیر را با آن طی میکند، و از این در به آن در و از این منزل به آن منزل میرود تا به درب سلامت و منزلگاه نهایی میرسد).
راه مستقیمی که ما را در مسیر انابه و بازگشت از عالم ماده تا عالم عقل پس از گذر از عالم ملکوت به تو میرساند؛ در حالی که ما در همهء این عوالم فقیرانی هستیم که فیض و کَرَم تو را خواستاریم ، و از شرارتهای خلق در عالمهای کثرت و اختلافات ، یعنی عالمهای مُلک و مَلَکوت ، یا عالمهای ماده و مثال، به تو پناه میجوییم . و در عالم عقل و کلیات نیز به تو چنگ میزنیم. مَثَل ما مثل کوری است که میخواهد از راهی عبور کند ، و به کسی احتیاج دارد تا دست او را بگیرد و او را به سوی دیگر برساند. ما همواره و همیشه و تا ابد چشم امید به یاری و مدد تو داریم؛ از عالَم حقیقت که بر خلقت منع فرمودی.
امیرالمؤمنین (علیه السلام) در چنین معنایی میفرمایند: (اگر کسی ترسید بگوید: پناه میبرم به صاحب ملک و ملکوت ، و چنگ میزنم به صاحب قدرت و جبروت ، و یاری میطلبم از صاحب عزت و لاهوت ، از هر چه از آن ترسان و نگرانم ، و به محمد و علی و فاطمه و حسن و حسین و علی و محمد و جعفر و موسی و علی و محمد و حسن و محمد (علیهم السلام)).
* * *