جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپَسگشت یا تحلیل رفتن و از دست دادن اندامها که در برخی حالات آثار آن تا حدودی قابل مشاهده است، دلیل دیگری بر تکامل بهشمار میرود؛ چرا که این وضعیت نتیجهء فرآیند تکامل میباشد و از بین رفتنِ عضو یا بروز دگرگونی در آن، به دلیل از بین رفتن فایدهء عضو یا تبدیل شدنِ آن به فایدهای دیگر روی میدهد. چند مثال از پسگشت را در اینجا ذکر میکنیم:
اندامهای تحلیل رفته: در برخی مارها پاهای تحلیلرفتهای وجود دارد. در برخی پرندگان نیز بالهایی که اینچنین هستند؛ زیرا از آنها برای پرواز استفاده نمیشود. این موضوع بهویژه در برخی مرغان ماهیخوار - که در شیرجه زدن در آب و فرو رفتن به اعماق نسبتاً زیاد آب تبحّر دارند - دیده میشود؛ تا از این طریق حیوان بتواند راحتتر غذایش را از ماهیها بهدست آورد.
اندام متروک یا کور شده: مانند چشم در ماهیان کورِ درون غارها.
همانطور که پیشتر تشریح نمودم، دلیل این تحلیل رفتنها آن است که از یکسو اندام مورد نظر مورد استفادهء حیوان نیست و از سوی دیگر برای حیوان، هزینه بههمراه دارد. مثلاً چشم ماهیان کور درون غارها بیفایده و یا کمفایده است؛ چرا که ماهی در تاریکی زندگی میکند، در حالی که هزینهء باز نگهداشتن چشم بینا بالا است زیرا به طور مستمر به انرژی نیاز دارد. هنگامی که چشم باز باشد و بکار برده شود، همچون دیگر اعضای بدن انرژی مصرف میکند و در نتیجه جاندار به غذای بیشتری نیاز دارد و برای بقا و تولید مثل بیشتر، باید بیش از پیش با دشواریهای زندگی روبرو شود. به این ترتیب هر چه فایدهء اندامی که پیشتر تکامل یافته است کمتر شود، گونهء حیوانی میکوشد خود را بهتدریج از آن آسوده نماید، خواه از طریق فروکاستن از آن باشد، و یا از طریق پوشاندن عضو با پوست؛ و این وضعیت هنگامی صورت میپذیرد که جهشهای مناسبِ آن فراهم باشد. حیواناتی که از جهش ژنتیکی مناسب بهرهمند شوند، از این عضو، آسوده میگردند و جسم آنها کم مصرفتر خواهد شد و در نتیجه بهتر میتوانند باقی بمانند؛ زیرا میتوانند به غذای کمتر بسنده کنند. به هنگام کمیاب شدن غذا، محیط، آن دسته از جاندارانی را که برای بقا تواناتر باشند، برمیگزیند. به این ترتیب در گونهء حیوانی، تغییر و تحول رخ میدهد که البته این تغییر به تدریج و آرام آرام صورت میپذیرد؛ همانطور که در تکامل همواره همین گونه بوده است.
********