جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاماکنون بازمیگردیم به این مطلب که در قرآن، نبی بودن حضرت یوسف ع مورد تاکید و تمرکز قرار گرفته است است و نه فرستاده بودنش؛ یعنی ارتباط او با خداوند یا ارتباط ماجرای او با خداوند، نه ارتباط وظایف او با مردم و تبلیغ آنان. پیش از بیان حکمت این موضوع (با اینکه با توجه به مطالبِ پیشین، واضح میباشد) باید به این نکته توجه داشته باشیم که در نبوت یوسف ع رؤیا و مکاشفه در مرکز قرار دارد و محور اصلی میباشد. او رؤیا میبیند، زندانی رؤیا میبیند و فرعون رؤیا میبیند و همهی آنها حقانیّت یوسف ع و نبوّت او و رسالتش را تأیید میکنند.
بنابراین رؤیا راهی برای وحی الهی به یوسف، و همچنین رؤیا، راهی برای اثبات پیامبری و رسالت یوسف ع میباشد. «(و يوسف پيش از اين با دلايل روشن بر شما مبعوث شد و شما از آنچه آورده بود، همچنان در شک میبوديد. چون يوسف بمُرد، گفتيد: خداوند پس از او ديگرپيامبری نخواهد فرستاد؛ خدا گزافکارِ شکآورنده را اينگونه گمراه میسازد)».
و از نشانیهای رويا كه بسيارى ديدند ، نبوت يوسف تأييد میشود .
حال اگر بدانیم که در زمان ظهور امام مهدی ع یوسف، همان وصی ایشان (یمانی) میباشد، پس سخن ائمه (علیهم السلام): «در او سنّتی از یوسف است که همان زندان میباشد»، به طور قطع و یقین در مورد امام مهدی ع نمیباشد؛ چرا که همان طور که معروف است، ایشان ع زندانی نمیشود؛ بلکه این مورد در خصوص مهدی اول (یمانی) صادق میباشد. بنابراین باید داستان یوسف ع با مهدی اول نیز تکرار شود (و حتی داستانهای پیامبران و امامان (علیهم السلام)) و در نتیجه رؤیا، محور اصلی اثبات حقانیت او باشد؛ همان طور که محور اصلی اثبات حقانیت یوسفع بود.
• · عبدالله بن عجلان میگوید: در حضور ابا عبدالله امام صادق ع یادی از خروج قائم ع به میان آمد. عرض کردم: ما چگونه این موضوع را میفهیم؟ ایشان ع فرمود: «کسی از شما شب را به صبح میرساند در حالی که زیر سرش نامهای است که روی آن نوشته شده است: اطاعتی نیکو؛ بشنوید و اطاعت کنید». این نامه، همان رؤیایی است که فرد خوابیده پیش از بیدار شدنش صبحهنگام میبیند.
• · بزنطی میگوید: از امام رضا ع در مورد مسئلهی رؤیا پرسیدیم. ایشان درنگی نمود و فرمود: «اگر آنچه را میخواهید به شما بدهیم، برایتان شرّ میشود و گریبان صاحب الامر ع را میگیرید»؛ یعنی رؤیا با گریبان صاحب الامر ارتباط دارد؛ یعنی رؤیا دلیلی است که مؤمنان را به مهدی اول دلالت میکند.
• · ابوبکر حضرمی میگوید: من و ابان خدمت ابا عبدالله امام صادق ع رسیدیم و این موضوع زمانی بود که پرچمهای سیاه در خراسان ظاهر شده بود. عرض کردیم: نظرتان چیست؟ ایشان ع فرمود: «در خانههایتان بنشینید. آن هنگام که دیدید ما بر مردی اجتماع کردیم، با سلاح به سوی ما بشتابید». اجتماع و گرد آمدن اهل بیت (علیهم السلام) بر مردی در هنگام ظهور، فقط از طریق رؤیا امکانپذیر است.
بنابراین حکمت از بیان کردن نبوّت یوسف ع و ارتباط آن با وحی خداوند و به خصوص رؤیای از جانب او، بهرهمند شدن مردم و به ویژه مؤمنان میباشد، و سنت الهی را تغییری نیست. «(اين سنت خداوند است که از پيش، چنين بوده، و در سنت خدا دگرگونی نخواهی يافت)».
دو زندانی همراه یوسف ع بودند؛ یکی از آنها مؤمن بود و با یوسف ع نجات پیدا کرد و به خیر دنیا و آخرت رسید و دومی، کافر بود و به دار آویخته شد و پرندگان از سرش خوردند. به همین صورت به همراه حضرت عیسی ع یا به طور دقیقتر همراه شبیه عیسی ع (که به صلیب کشیده شد) دو زندانی تکرار و به همراهش به صلیب کشیده شدند؛ یکی از آن دو مؤمن بود و پس از به صلیب کشیده شدن و مرگش، از شراب بهشتی سیراب شد و دومی که کافر به صلیب کشیده شد و پرندگان از سرش خوردند. این داستان همچنان در این زمین تکرار و همان مقدمات انجام و همان نتایج و دستآوردها حاصل میشود؛ ولی «(ای دريغ بر اين بندگان! هيچ فرستادهای به سوی آنها نیامد مگر آنکه به سخرهاش گرفتند!)».
*****
([۱])- ([منتخب الأنوار المضيئة للسيد بهاء الدين النجفي: ص۳۱۱، كمال الدين وتمام النعمة: ص۶۵۴.])
([۲])- ([قرب الإسناد: ص۳۸۰.])
([۳])- ([كتاب الغيبة - النعماني: ص۲۰۳، بحار الأنوار: ج۵۲ ص۱۳۸ -۱۳۹.])
الفهرس
إضاءات من مسيرة يوسف ع إضاءة من رؤيا يوسف ع إضاءة من فاتحة سورة يوسف إضاءة من قصة ابني آدم وإخوة يوسف ع إضاءة من الجب إضاءة من الابتلاء الواقع في الطريق إلى الله إضاءة من السجن إضاءة من رؤيا ملك مصر إضاءة من نبوة يوسف ع الفهرس | - - - - - - - - - - |
والحمد لله رب العالمين