جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدر کتابهای شیعه:
روایات در کتب شیعه در اثبات ادامهی خلافت الهی پس از محمد رسول خدا (ص) بسیار است. از جملهی آنها می توان روایات زیر را برشمرد:
وصیت محمد رسولالله (ص)
شیخ طوسی: ابو عبدالله جعفر بن محمد از پدرش باقر از پدرش ذی الثفنات سید العابدین از پدرش حسینِ زکی شهید از پدرش امیرالمؤمنین (ع) فرمود: رسولالله (ص) در شبی که وفاتش بود، به علی (ع) فرمود: ای ابوالحسن! صحیفه و دواتی حاضر کن. رسولالله (ص) وصیت خودش را اِملا نمود، تا اینکه فرمود: (ای على! بعد از من دوازده امام میباشند و بعد از آنها دوازده مهدى. پس تو يا على اولین دوازده امام هستی. خداى تعالى تو را در آسمانش، على مرتضى، و امیرالمؤمنین، و صديق اكبر، و فاروق اعظم، و مأمون و مهدى ناميده و اين نامها براى غير تو شايسته نيست؛ اى على تو وصی من بر خاندانم، زنده و مرده ايشان هستى؛ و نيز وصى بر زنانم هستى، هر يك را كه تو به همسرى من باقى گذارى، فرداى قيامت مرا ديدار كند و هر يك را تو طلاق دادى، من از وى بيزارم و مرا نخواهد ديد، و من نيز او را در صحراى محشر نخواهم ديد؛ و تو پس از من خليفه و جانشين من بر امتم هستى؛ هرگاه وفاتت رسيد، خلافت را به فرزندم حسن واگذار كن، كه او برّ وصول است؛ چون او وفاتش رسيد آن را به فرزندم حسين زكىّ شهيد مقتول بسپارد؛ چون هنگام وفاتش رسيد، آن را به فرزندش سيد العابدين ذى الثّفنات على بسپارد؛ چون هنگام وفات او رسد، آن را به فرزندش محمد باقر بسپارد؛ و چون وفاتش رسد، آن را به فرزندش جعفر صادق واگذار كند؛ و چون وفاتش فرا رسد، به فرزندش موسى كاظم بسپارد؛ و چون وفات او فرا رسد، به فرزندش على رضا بسپارد؛ و چون وفاتش فرا رسد، به فرزندش محمد ثقه تقى واگذارد؛ و چون هنگام وفات او شود، به فرزندش على ناصح بسپارد؛ و چون وفاتش در رسد، به فرزندش حسن فاضل واگذارد؛ و چون وفات او برسد، آن را به فرزندش م ح م د كه مستحفظ از آل محمد(ع) است، تسليم كند، و ايشان دوازده اماماند. بعد از آن دوازده مهدى میباشند؛ پس وقتیکه زمان وفاتش فرا رسید، خلافت را به فرزندش كه اولین مهديین است میسپارد، و براى او سه نام است. يك نامش مانند نام من، و نام ديگرش نام پدر من است و آنها عبدالله و احمد، و نام سوم، مهدى است و او اولین مؤمنان است.).([447])
من قبلاً صحت سند این روایت را بیان نمودهام و گفتهام که طوسی این روایت را با گواهی دادن به اینکه راویان آن شیعه هستند، صحیح دانسته است. همچنین عالم فاضل شیخ ناظم عقیلی، خداوند او را حفظ کند، در چند کتاب، بحث سند روایت وصیت و تواتر مضمون آن را مطرح کرده است. اینجا سخن او را در کتاب «چهل حدیث در مورد مهدیین و فرزندان قائم(ع) » جهت استفاده نقل میکنم:
در مورد سند روایت وصیت درکتابهای «پیروزی وصیت» و «دفاع از وصیت» و «وصیت و وصی احمد الحسن (ع)» به طور مفصل شرح و توضیح دادهام. در اینجا کافی است که ذکر کنیم میرزای نوری در کتاب «النجم الثاقب» ج ۲، ص ۷۱ حکم به اعتبار سند روایت وصیت داده است. وی در استدلال برای وجود ذریه برای امام مهدی (ع) آورده است: «شیخ طوسی به سند معتبر از امام صادق (ع) روایتی نقل کرده است که در آن بعضی وصایای رسول خدا (ص) به امیرالمؤمنین در شب وفاتشان آمده است و از جملهی فقرات آن، این جمله است: پس چون هنگام وفات وی (امام مهدی) فرا رسد، آن را به فرزندش اولین مقربین تسلیم کند».
میرزای نوری از بزرگان علماست و در علم حدیث و رجال، دست طولانی دارد. در نتیجه ممکن نیست که بدون آگاهی و فهم، در آوردن احکام سستی کند. از اینچنین عالمی که نسبت به علم و تقوایش اتفاقنظر وجود دارد، این گواهی و شهادت میباشد و سخن اندک است و در این مقام، کفایت میکند.
در بررسی احوال رجال سند روایت، هدف آن است که ببینیم آیا آن شخص معتبر است و در نقل روایت قابل اعتماد هست یا خیر. و هنگامیکه به این نتیجه رسیدیم که راویان سند روایت معتبر هستند، مقصود حاصل است و بیش از آن، اطالهی کلام ضرورتی ندارد. چراکه هدف از بررسی احوال رجال سند یک روایت وصول به همین نتیجه است.
حکم میرزای نوری بر مبنای روش علامه حلّی در اعتماد به راویان است. همانگونه که سید خویی بارها در معجم خود ذکر کرده است، شیوهی علامه حلی اعتماد به همهی راویان شیعهای است که در مورد آنها مدح یا ذمی وارد نشده است. شیخ طوسی در مورد رجال سند روایت وصیت، شهادت داده است که همهی آنها شیعهی امامیه بودهاند. چراکه این روایت را در زمرهی روایاتی نقل کرده که از طریق خاصه (یا شیعه) نقل شدهاند. و این همان شیوهی علامه حلی است که بنای آن اعتماد بر تمام راویان شیعی است، تا جاییکه در مورد آنان مدح یا ذمی وارد نشده باشد.
به همین ترتیب حکم میرزای نوری، همان مفهومی است که شیخ علی نمازی شاهرودی، در مورد اعتبار وصیت آورده است که بر مبنای اعتبار راویان آن و صحت عقیدهی آنان است، همانگونه که در شرح احوال بعضی از رجال سند وصیت بر آن تصریح نموده است.
تفصیل همهی اینها و منابع آن همراه با شرح احوال تک تک رجال سند وصیت در کتاب «پیروزی وصیت» آمده است و هرکس بخواهد میتواند به آن مراجعه کند.([449])
[446]. الغيبة - الطوسي: ص150.
[447]. (غیبت، طوسی، ص ۱۵۰؛ ترجمهی فارسی، انتشارات مسجد جمکران، ص ۳۰۰) مترجم.
[448]. الأربعون حديثاً في المهديين - الشيخ ناظم العقيلي.
.[449] چهل حدیث در مورد مهدیین و فرزندان قائم(ع) ، شیخ ناظم عقیلی، پاورقی حدیث اول.