جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامچهارم: قرائت
قرائت واجب است و منظور از آن، خواندن سورۀ حمد در هر نماز دورکعتی و در دو رکعت اول نمازهای سهرکعتی و چهاررکعتی است. باید همۀ سورۀ حمد، کامل خوانده شود. درصورتیکه عمداً حمد را اشتباه بخواند، نمازش صحیح نیست، حتی اگر یک حرف و یا حتی تشدید حروف یا اعراب آنها را اشتباه بگوید.([218]) «بسماللهالرحمنالرحیم» آیۀ (اول) سورۀ حمد و قرائت آن واجب است. قرائت ترجمۀ سورۀ «حمد» کفایت نمیکند. رعایت ترتیب کلمات و آیات سورۀ حمد همانگونه که نقلشده، واجب است و اگر عمداً خلاف آن خوانده شود باید [نماز را] از ابتدا بخواند؛ و اگر از روی فراموشی در قرائت اشتباه کند تا وقتی به رکوع نرفته است باید دوباره [حمد را] قرائت کند، ولی اگر به رکوع رفت نماز را ادامه میدهد، هرچند یادش بیاید.
کسی که نمیتواند صحیح قرائت کند واجب است یاد بگیرد، و اگر وقت نماز تنگ گردد باید تا جایی که بتواند بخواند، یا «بسماللهالرحمنالرحیم» سورۀ حمد را ده بار بخواند، و اگر نتوانست، هرچقدر از قرآن [بهجز حمد] که میداند را بخواند و یا بهاندازهای که معادل قرائت باشد (سبحانالله و الحمدالله و لا اله الا الله و اللهاکبر) بگوید، و پسازآن واجب است قرائت را یاد بگیرد. فرد لال باید زبان خود را به نیت قرائت حرکت دهد و معانی را از قلب خود عبور دهد.
در رکعتهای سوم و چهارم باید سورۀ حمد را بخواند، چه امام باشد و چه مأموم و چه اینکه فرادا نماز بخواند؛ و اگر نتوانست ده بار «بسماللهالرحمنالرحیم» بخواند و اگر نتوانست تسبیحات بگوید.
در رکعت اول و دومِ نمازهای پنجگانه، در صورت وسعت وقت و امکان یادگیری و داشتن اختیار، خواندن یک سورۀ کامل بعد از حمد واجب است. اگر نمازگزار سوره را مقدم بر حمد بخواند باید حمد را بخواند و دوباره همان سوره یا سورهای دیگر را بعد از حمد بخواند.([219]) خواندن مقداری از سورههای عزائم (سورههایی که در آن سجدۀ واجب دارد) در نماز واجب جایز نیست؛([220]) خواندن سورهای که وقت نماز با قرائت آن تمام میشود نیز همین حکم را دارد. خواندن دو سوره [در یکرکعت، بعد از حمد] جایز است.([221])
اظهار و با صدای بلند خواندن حمد [و سوره] در نماز صبح و دو رکعت اول نماز مغرب و دو رکعت اول نماز عشا واجب است، اما در نمازهای ظهر و عصر و رکعت سوم نماز مغرب و دو رکعت آخر نماز عشا، اخفات و آرامخواندن حمد و سوره واجب است.([222])
کمترین مقدار جهر [بلندی صدا] آن است که اگر فردی از نظر شنوایی سالم و در نزدیکی نمازگزار باشد، صدایش را بشنود و اخفات [مخالف جهر] آن است که انسان اگر شنوا باشد، خود صدای خویش را بشنود. بر زنان، جهر در نماز واجب نیست.([223])
مستحبات قرائت:
· بلندخواندن «بسمالله...» در حمد و سوره، درجاهایی که آهسته خواندن آن سورهها لازم است.([224])
· ترتیل در قرائت و وقف کردن درجایی که لازم است.
· خواندن سوره بعد از حمد در نوافل.
· خواندن سورههای کوتاه در نماز ظهر، عصر و مغرب مانند سورۀ «قدر» و «کافرون»، و خواندن سورۀ «اعلی» و «طارق» و شبیه آنها در نماز عشا، و خواندن سورۀ «مدّثر» و «مزّمّل» و شبیه آنها در نماز صبح.
· خواندن سورۀ «هل اتی» در نماز صبح روز دوشنبه و پنجشنبه، و خواندن سورۀ «جمعه» و «اعلی» در نماز مغرب و عشای شب جمعه، و سورۀ «جمعه» و «توحید» در نماز صبح روز جمعه، و خواندن سورۀ «جمعه» و «منافقین» در نماز ظهر و عصر جمعه.
· در نوافل روز، خواندن سورههای کوتاه با صدای آهسته، و در نوافل شب خواندن سورههای طولانی با صدای بلند، سنت است؛ و اگر وقت تنگ باشد در نوافل شب نیز سورههای کوتاه میخواند.
· خواندن سورۀ «قل یا ایها الکافرون» در هفت موضع([225]) از نمازها سنت است و اگر در این مواضع سورۀ «توحید» را آغاز نماید، اشکالی ندارد.
· همچنین سنت است که در دو رکعت اول نماز شب، سی بار «توحید» بخواند و در باقی رکعات سورههای طولانی قرائت شود.
· در نماز جماعت نیز مستحب است که امام جماعت بهقدری صدایش را بالا ببرد که نمازگزاران صدایش را بشنوند و خیلی صدایش را بالا نبرد؛ و همچنین مستحب است که در تشهد، شهادتین را با صدای واضح و رسا بخواند.
· اگر در نماز، آیات رحمت خوانده شد، نمازگزار آن نعمتها را از خداوند طلب کند و اگر آیات عذاب خوانده شد، به خدا پناه ببرد.
مسائل هفتگانه:
اول: گفتن «آمین» در پایان سورۀ حمد جایز نیست.
دوم: موالات در قرائت، شرط صحت است و اگر در حین خواندن سوره [حمد]، از سورهای دیگر بخواند، یا اینکه به نیت قطع قرائت، سکوت کند باید از نو بخواند؛ اما اگر هنگام قرائت ساکت شود و نیت قطع قرائت نداشته باشد یا نیت قطع کند ولی قرائت را قطع ننماید، نمازش را ادامه میدهد.
سوم: سورۀ «والضحی» و «الم نشرح» یک سوره هستند؛ و همچنین سورۀ «فیل» و «لایلاف قریش»؛ یعنی در هر رکعت از نماز باید هر دو را باهم خواند و نمیتوان یکی از آنها را بهتنهایی بعد از حمد بهعنوان سوره، در یک رکعت قرائت کرد، و همچنین نیازی به گفتن «بسماللهالرحمنالرحیم» بین آنها نیست.
چهارم: اگر شخصی ندانسته یا از روی فراموشی در جایی که باید نماز را بلند بخواند، آهسته بخواند یا برعکس، اشکالی ندارد و نیازی نیست که نماز را دوباره بخواند.
پنجم: اگر فردی نمیتواند سورۀ حمد را بخواند، اگر بهجای آن ده بار «بسماللهالرحمنالرحیم» را تکرار کند یا دوازده بار تسبیح بگوید، به این صورت که «سبحانالله و الحمدلله و لا اله الا الله و اللهاکبر» را سه بار تکرار نماید.
ششم: اگر شخصی در نماز نافله یکی از سورههای عزائم([226]) را بخواند، یا اگر در نماز نافله و در حال قرائت بود و شخص دیگری آیۀ سجدهدار خواند و او گوش داد، به آیۀ سجدهدار که رسید باید به سجده برود، سپس برخاسته، قرائتش را تمام کند و به رکوع برود (و نمازش را ادامه دهد). اگر آیۀ سجدهدار در آخر سوره بود (سورۀ علق)، مستحب است بعد از خواندن آن به سجده برود و سپس برخیزد و سورۀ حمد را بخواند و سپس رکوع نماید تا از حال قرائت به رکوع رفته باشد.
هفتم: معوذتین [سورههای «فلق» و «ناس»] جزو قرآن هستند و میتوان آنها را در نمازهای واجب یا مستحب قرائت نمود.
[218]- رعایت قوانین تجوید در نماز لازم نیست و همینقدر که بهگونهای قرائت کند که معنا را برساند کفایت میکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 61)
[219]- بسمالله الرحمن الرحیم، قسمتی از هر سوره میباشد، و بسمالله در هر سوره، مخصوص همان سوره میباشد، پس قبل از اینکه بسمالله را بگوید باید بداند که قصد خواندن چه سورهای را دارد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 62)
[220]- البته نمازش باطل نیست.
و شخصی هم که در حال نماز واجب است و آیهای را میشنود که سجدۀ واجب دارد، بعد از تمام شدن نماز، سجده میکند.
و در نماز نافله، خواندن سورههای عزائم، اشکالی ندارد و اگر خواند، به موضع سجده که رسید، سجدهاش را انجام داده، برمیخیزد و قرائتش و نمازش را ادامه میدهد. اگر سجده در آخر سوره بود (سورۀ علق)، بعد از سجده رفتن برمیخیزد و بعد به رکوع میرود و نماز را ادامه میدهد؛ و همچنین اگر در نافله بود و شخص دیگری آیۀ سجدهدار خواند و او گوش داد، اگر در حال قرائت بود، به سجده رفته، برمیخیزد و نماز را ادامه میدهد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 63)
[221]- البته خواندن بیش از دو سوره، جایز نیست. نمازگزار میتواند، یک سوره را که در حال خواندن آن است، رها کند و مشغول خواندن سورۀ دیگری شود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 63)
[222]- البته اگر شخصی به خاطر جهل یا فراموشی، درجایی که باید نماز را بهصورت جهر و بلند بخواند، آهسته و بهصورت اخفات بخواند ( و برعکس)، اشکالی ندارد و نیازی نیست که نماز را دوباره بخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 64)
[223]- اگر زنی نمازش را بهصورت جهر و بلند بخواند (هرچند نباید این کار را میکرد)، اما نمازش صحیح است، چه نامحرم صدایش را بشنود و چه نشنود. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 64)
[224]- مثلاً در نماز ظهر که باید حمد و سوره آهسته خوانده شود، خوب است که «بسماللهالرحمنالرحیم» را در ابتدای آنها، بلند و بهصورت جهر بخوانیم. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 65)
[225]- هفت موضع: در رکعت اولِ نمازهای نافلۀ ظهر و مغرب، نافلههای شب، نافله صبح، نماز واجب صبح، در رکعت اول از شش رکعت نماز مستحبی که قبل از احرام میخوانند و در رکعت اول از دو رکعت نماز طواف. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 65)
[226]- سورههایی که دارای آیهای هستند که با خواندن یا گوش دادن به آن، سجده کردن بر شخص، واجب میشود. (مترجم)