جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامس١٠١/ هناك نوع من أجهزة السونار يدخل داخل جوف المرأة،يحتوي على كاميرا لرؤية داخل الرحم وحال المبايض لتشخيص الحالة المرضية، والسؤال:
١. هل يجوز للمرأة المؤمنة أن تخضع لمثل هذا السونار في حال أجرته طبيبة ؟
٢. وفي حال الجواز, هل يكون مفطراً للمرأة ؟
پرسش ۱۰۱:
بعضی از وسایل سونوگرافی مجهز به دوربینی هستند که برای تشخیص وضعیت بیمار و دیدن داخل رحم و تخمدان داخل شکم زن میشود. سؤال:
۱- اگر این نوع سونوگرافی را پزشک زن انجام دهد، آیا جایز است زن مؤمن به آن رضایت دهد؟
۲- اگر جایز باشد آیا روزۀ زن باطل میشود؟
پاسخ:
اگر معاینه توسط پزشک زن انجام شود جایز است، واردکردن ابزار معاینه در مجاری تناسلی ـبهخودیخودـ باطل کنندۀ روزه نیست.
س١٠٢/ ما هو حكم استخدام المرأة لمساحيق التجميل، فهل يصح وضعه أو وضع قليل منه بصورة خفيفة والخروج به خارج المنزل ؟ وهل يختلف الحكم بين المرأة المتزوجة وغير المتزوجة ؟
پرسش ۱۰۲:
حکم استفادۀ زن از پودر آرایشی چیست؟ آیا میتوان این پودر یا مقدار کمی از آن را بهصورت خفیف و ملایم بهصورت زد و از منزل خارج شد؟ و آیا حکم زن ازدواجکرده با زن ازدواجنکرده متفاوت است؟
پاسخ:
آرایش کردن صورت و خارج شدن با آن در برابر نامحرم و غیر شوهر جایز نیست، و تفاوتی نمیکند که زن ازدواجکرده باشد یا نه.
س١٠٣/ هل يجوز التبرّج (المكياج) لغير الزوج مثل الأجانب والمحارم ؟
پرسش ۱۰۳:
آیا آرایش (آرایش صورت) برای غیر از شوهر مثل غریبهها و محارم جایز است؟
پاسخ:
آرایش کردن زن جلوی شوهر و محارم مثل پدر جایز است، ولی جایز نیست جلوی نامحرم آرایش کند.
س١٠٤/ هل يجوز للمرأة أن تذهب إلى زيارة الأئمة (عليهم السلام) سيراً على الأقدام ؟
پرسش ۱۰۴:
آیا جایز است زن با پای پیاده به زیارت ائمه (عليهم السلام) برود؟
پاسخ:
اگر راه، امن باشد و ترسی از هتک حرمت و نظایر آن وجود نداشته باشد، جایز است.
س١٠٥/ أصبح شائعاً جداً في زمننا هذا أنّ الأطباء يقترحون على النساء أن يلجئن إلى التخدير فوق الجافية (epidural anesthesia) عند الولادة لتقليل الألم، هل تنصح بعمل ذلك، أم أنّ هذا يسلب بعض أجر ولادة الطفل كما هو مروي ؟
پرسش ۱۰۵:
در زمان ما اینکه پزشکان هنگام زایمان برای کم شدن درد، بیهوشیِ اپیدورال (epidural anesthesi) را برای خانمها تجویز میکنند زیاد شده است. آیا شما به انجام آن توصیه میفرمایید؟ آیا ـآنگونه که روایتشده استـ این عمل قسمتی از پاداشِ به دنیا آوردن فرزند را از بین میبرد؟
پاسخ:
در صورت عدم ضرورت بهتر است از آن اجتناب شود.
س١٠٦/ ما حكم كشف الوجه بالنسبة للمرأة في بلد السائد فيه تغطيته، وهل كشف الوجه أفضل أم تغطيته، وهل كانت الزهراء (عليها السلام) تغطي وجهها ؟
پرسش ۱۰۶:
حکم باز گذاشتن صورت برای زن در کشوری که پوشاندن صورت در آن مرسوم است چیست؟ آیا باز گذاشتن صورت بهتر است یا پوشاندن آن؟ و آیا حضرت زهرا (عليها السلام) صورت خود را میپوشاند؟
پاسخ:
باز گذاشتن صورت برای زن جایز است و حضرت زهرا ـکه سلاموصلوات خدا بر او بادـ صورت خود را نمیپوشاند و حضرت محمد ص نیز همسران خود را به پوشاندن صورتهایشان فرمان نمیداد. بله اینکه زنها در شبهجزیرۀ عربستان صورتهایشان را در سفر میپوشاندند بنا به دلیلی شرعی نیست و فقط به علت گرمای خورشید انجام میشود؛ اما در کشور یا جامعهای که مرسوم در آن پوشاندن صورت است، به جهت مراعات عرفِ غالب، پوشاندن صورت بهتر است ولی واجب نیست. آیا نمیبینید که زن در حج صورت خود را باز میگذارد؟ اگر واجب یا مستحب میبود هنگامیکه او در حج و در حال عبادت و در میان انبوهی از مردان است وجوب و استحبابش شدیدتر میشد. اسلام نقش زن را بهطور کامل به او داده است و پوشاندن صورت از انجام بیشتر کارهایی که زن میتواند انجامشان دهد و در آن نوآوری داشته باشد و خدمت بزرگی به جامعه برساند، مانع میشود.
س١٠٧/ إني امرأة حامل ونزل عليّ دم مع ألم شديد، ولا أعلم إذا ما الجنين ميت في بطني أو لا، ولا أستطيع الذهاب إلى المستشفى للتأكد من كونه ميتاً، وهو لا زال في بطني، ماذا أفعل بالنسبة للصلاة والصيام ؟
پرسش ۱۰۷:
من زنی باردار هستم و خونی با درد شدیدی از من خارج شد. نمیدانم آیا جنین در شکم من مرده است یا نه و نمیتوانم به بیمارستان مراجعه کنم تا از مرگش مطمئن شوم و (جنین) هنوز در شکم من است. در مورد نماز و روزهام چگونه عمل کنم؟
پاسخ:
نماز و روزه بر شما واجب است.
س١٠٨/ هل يجوز للمرأة أن تعمل في الأماكن المختلطة، وهل يختلف الحكم بين رضا الزوج ورفضه ؟ علماً أنها في غنى عن الراتب العائد من العمل، وأنّ الزوج يوفر لها أسباب العيش الكريم، كما أنّعدم تواجدها بالمنزل قد يستدعي كشف عورة الطفل دون الرابعة من العمر.
پرسش ۱۰۸:
آیا برای زن جایز است در مکانهای مختلط کار کند؟ و آیا این حکم با رضایت یا عدم رضایت شوهر متفاوت میشود؟ با توجه به اینکه او از حقوقی که از این راه به دست میآورد بینیاز است و شوهرش اسباب زندگی محترمانه را برایش فراهم میکند. در ضمن نبودن این زن در منزل گاهی منجر به کشف عورت بچۀ زیر چهار سال میشود.
پاسخ:
کار کردن زن حلال است و اشکالی ندارد، ولی در صورت نارضایتی شوهر نسبت به کار زن و به عهده گرفتن معیشت همسرش، جایز نیست از شوهرش نافرمانی کند و بدون اجازۀ او از منزل خارج شود.
س١٠٩/ لديّ أخت تبلغ من العمر ١٢ سنة، والحمد لله هي آمنت بالحق وتريد أن تلتزم بشرع الله سبحانه وتعالى، وقلت لها منذ فترة طويلة إنها مكلّفة منذ سن التاسعة وفقاً للتاريخ الهجري، وتريد أن ترتدي الحجاب، ولكن أبي وأمي معترضان بشدة، وكلّ مرة يتم مناقشة هذا الموضوع يقع شجار كبير، وإني أعلم أنك في مواقف أخرى من قبل نصحت الأخوة أو الأخوات أن لا يجعلوا أفعالهم تنفّر الناس من الدعوة، ولكن لا أعرف ما الحدود لهذا ؟ فالحجاب واجب وشرع الله، وأيضاً نعلم أنّ في القرآن الكريم يقول الله سبحانه وتعالى: ﴿وَوَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا * وَإِنْ جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا * إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ﴾.
فهل نستمر في النقاش معهم (الذي يؤدي كل مرة إلى شجار)، أو هناك طريقة أُخرى لإقناعهم، أو فقط ترتديه وتضعهم أمام الأمر الواقع (كما حدث معي) ؟
پرسش ۱۰۹:
خواهری ۱۲ ساله دارم. شکر خدا او بهحق ایمان دارد و میخواهد ملتزم به شرع خداوند سبحانومتعال شود. مدتها پیش به او گفتهام که از نهسالگی (هجری قمری) مکلف شده است. او میخواهد حجاب داشته باشد ولی پدر و مادرم بهشدت معترض هستند و هر بار بر سر همین موضوع مشاجرۀ سختی درمیگیرد. من این را میدانم که شما برادران و خواهران را نصیحت فرمودهاید که کارهایی که موجب تنفر مردم از دعوت میشود را انجام ندهند، ولی از حدود آن اطلاع ندارم. حجاب، واجب و تکلیف الهی است و میدانیم که در قرآن کریم خداوند سبحانومتعال میفرماید: ﴿(و به انسان سفارش کرديم که به پدر و مادر خود نيکی کند، و اگر آن دو بکوشند که تو چيزی را که به آن علم نداری شريک من قرار دهی، اطاعتشان مکن. بازگشت همۀ شما تنها بهسوی من است. پس شمارا به آنچه انجام میدادید خبر میدهم)﴾.
آیا بحث و مجادله با آنها را (که هر بار به مشاجره ختم میشود) ادامه دهیم؟ یا راه دیگری برای قانع کردن آنها وجود دارد؟ یا اینکه خواهرم حجاب خود را بپوشد و آنها را در برابر عمل انجامشده قرار دهد؟ (همانطور که برای من چنین شد).
پاسخ:
از خدا میخواهم بر شما و خانوادهتان برکت عطا فرماید و خیر آخرت و دنیا را روزیتان کند. او سرپرست من است و سرپرست شایستگان. در طاعت خداوند منتظر رأی و نظر والدین خود نباش، ولی در هر وضعیتی با آنها با احسان و نیکویی رفتار کن. خداوند شمارا موفق و گامهایتان را استوار بدارد. حجاب را بپوش و انشاءالله خداوند کارهایتان را در آنچه خیر آخرت و دنیایتان است آسان میگرداند.
س١١٠/ أعاني من مشكلة كون زوجي سيّئ الخلق ويتعاطىالمخدرات ولا يصلي، ونصحته لكن بدون جدوى، ماذا تنصحني أن أفعل ؟
پرسش ۱۱۰:
مرا در مشکل بداخلاقی و اعتیاد همسرم به مواد مخدر و اینکه او نماز نمیخواند کمک کنید. او را نصیحت کردم ولی فایده ندارد. چه توصیهای میفرمایید؟ من چه کنم؟
پاسخ:
اگر معتاد به مواد مخدر است و نماز نمیخواند او را نصیحتکن و اگر نصیحت فایده نداشت، از بعضی مؤمنان بخواه تا او را نصیحت کنند، چهبسا خداوند او را اصلاح و به ایمان هدایت کند. اگر دیدی به بنبست رسیدی و خواستی از او جدا شوی، این جایگاه و حق تو است. از خدا میخواهم که به تلاشهای شما برکت دهد که او مهربانترین مهربانان است.
س١١١/ شخص ضرب زوجته ضرباً مبرحاً حتى بان الأثر في جسمها، وكذلك ضرب ابنته، من أجل رفض خطوبة بنته. فهل يوجدعليه دية، أو ما هو الحكم على الضرب ؟
پرسش ۱۱۱:
شخصی همسرش را بهشدت کتک زده است طوری که اثر آن در بدنش باقی است، و همینطور دخترش را برای به هم زدن نامزدیاش کتک زده است. آیا دیه بر او واجب است؟ حکم کتک زدن چیست؟
پاسخ:
او باید برای کارش استغفار و درخواست بخشش کند؛ اما در مورد دیه، کسی که آسیبدیده است میتواند به دادگاه شرعی شکایت کند و ببیند آیا دیه به او تعلق میگیرد یا خیر.
س١١٢/ هل يجوز التقاط صورة للمرأة وهي مكشوفة الرأس لغرض عمل جواز سفر، علماً أنّ هذا الأمر مشروط من قبل الدولة التي هم فيها ؟
پرسش ۱۱۲:
آیا عکس انداختن زن بهصورت بیحجاب برای دریافت گذرنامه جایز است؟ با توجه به اینکه این مسئله از سوی دولتهایی که در آنها زندگی میکنند شرط است.
پاسخ:
اگر ناچار باشد با کلاهگیس یا موی مصنوعی عکس بگیرید و جایز نیست که در حضور نامحرم حجاب از سرش بردارد.
س١١٣/ أعلم أنّ المكياج حرام, لكن في حالة وجود عيوب في البشرة وتلفت الانتباه أضطر إلى تغطية العيوب بكريم أساس بشكل خفيف على أماكن البقع دفعاً للإحراج، فهل يجوز ذلك ؟
پرسش ۱۱۳:
میدانم آرایش کردن حرام است، اما در صورت بودن عیوبی در پوست صورت که موجب جلبتوجه میشود ناچار به پوشاندن عیبها با کرم صورت به شکلی ملایم بر روی لکهها میشوم تا از مشکلات جلوگیری کنم. آیا این کار جایز است؟
پاسخ:
جایز است.
س١١٤/ أيهما أولى الدراسة في الحوزة المهدوية، أم البقاء مع الزوج (للمؤانسة) ؟ الحوزة أم الجلوس مع الوالدة فقط لنفس الهدف السابق ؟
مع العلم أنني استفدت كثيراً من الحوزة المهدوية المباركة، ومع العلم أنّ كليهما غير مؤمنين ولا فائدة من الحديث معهما في مجال الدعوةالحقة.
پرسش ۱۱۴:
کدام بهتر است: درس خواندن در حوزۀ مهدوی یا ماندن در کنار شوهر (برای انس)؟ انتخاب کردن حوزه یا ماندن در کنار مادر، تنها برای همان هدف قبلی؟
با توجه به اینکه من از حوزۀ مبارک مهدوی بهرههای فراوانی بردهام و با توجه به اینکه هردوی آنها (شوهر و مادر) مؤمن نیستند و صحبت با آنها دربارۀ این دعوت حق فایدهای ندارد.
پاسخ:
میان احسان و نیکوکاری به شوهر، مادر یا والدین و درس خواندن تعارضی وجود ندارد. میتوانی هر دو را تا حد امکان داشته باشی. خداوند شمارا موفق و گامهایت را در آنچه مورد رضایش است استوار بدارد.