جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامناسخ و منسوخ چیست؟
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
والحمدلله رب العالمین،
وصلی الله علی محمد و آل محمد الائمة والمهدیین وسلّمتسلیماً.
آیات منسوخ، آیاتی هستند که بعد از اینکه حکم جدیدی در آیات جدید آمد، عمل به آنها ترک شده است؛ (1) این آیات جدید را ناسخ مینامند. مثال ناسخ و منسوخ آیاتی هستند که حکم عُدّهی زنی که شوهرش بمیرد را بیان کردهاند.
منابع:
1- این سخن خداوند متعال در مورد حکم زنی که شوهرش فوت شده باشد، میباشد:
«وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجًا وَصِيَّةً لِّأَزْوَاجِهِم مَّتَاعًا إِلَى الْحَوْلِ غَيْرَ إِخْرَاجٍ فَإِنْ خَرَجْنَ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِي مَا فَعَلْنَ فِيَ أَنفُسِهِنَّ مِن مَّعْرُوفٍ وَاللهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ»
(و مردانی از شما که میميرند و زنانی بر جای میگذارند بايد دربارهی زنان خود وصيت کنند که هزينهی آنها را به مدت يک سال تأمین کنند و از خانه اخراجشان نکنند. پس اگر خود خارج شوند، در مورد تصميمی که به نحو شايستهای برای خود میگيرند گناهی بر شما نيست و خدا عزیز و حکيم است) (بقره: 240).
سپس خداوند این حکم را نسخ نمود و عُدّه را به مدت چهار ماه و ده روز با این سخن خود تغیر داد:
«وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجًا يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْرًا فَإِذَا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِي أَنفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَاللهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ»
(و کسانی که از شما بميرند و زنانی بر جای گذارند، آن زنان بايد چهار ماه و ده روز انتظار کشند، و چون مدتشان به سر آمد، اگر دربارهی خويشتن کاری شايسته و درخور کنند، بر شما گناهی نيست، که خدا به کارهايی که میکنيد آگاه است) (بقره: 234).
جای تعجب اینجا است که با توجه به قرآن موجود فعلی، آیهی ناسخ قبل از آیهی منسوخ آمده است!!! به طور طبیعی ابتدا باید آیهی منسوخ بیاد و سپس بعد از آن، آیهی ناسخ، اگر ترتیب آیات بر حسب ترتیب نزول آنها باشد؛ و خداوند داناتر است.