پرسش ۶۶۸: آیا خدا وجود دارد؟
السؤال/ ٦٦٨: السلام عليكم يرجى بيان إثبات وجود خالق بدليل واضح قبل أن نثبت وجود نبي وإمام ووصي الخ.... هل فعلاً إنّ الله موجود؟ ولماذا خلق البشر؟ هل يريد أن يتسلى؟ أفيدونا مشكورين.
المرسل:haidermawla- السويد
سلام علیکم. پیش از آنکه وجود پیامبر، امام، وصی و.... را به اثبات برسانیم، انتظار بیان اثبات وجود داشتن آفریننده میرود. آیا خداوند وجود دارد؟ چرا بشر را آفرید؟ آیا میخواهد به آرامش برسد؟ ما را مستفیض فرمایید و متشکرم.
فرستنده: haidermawla ـ سوئد
الجواب: بسم الله الرحمن الرحيم
والحمد لله رب العالمين، وصلى الله على محمد وآل محمد الأئمة والمهديين وسلم تسليماً.
پاسخ: بسم الله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
هذه بعض الأدلة العقلية على وجود الحقيقة الموجدة لهذا العالم:
برخی از دلایل عقلی در خصوص وجود داشتن حقیقتی موجود که این عالَم را به وجود آورده، به شرح زیر میباشد:
أ/ إنّ الموجودات إمّا أن يكون فيها غني بذاته أو لا يكون، وعندها لو رتبت كعلل ومعلولات كما هو حالها؛ فإمّا أن ترجع وتدور على العلة الأولى وتكون معلولة لآخرها، وهذا باطل؛ لأنّ معناه أنّ الشيء معدوم وموجود في آن واحد أو تتسلسل، وهو باطل أيضاً؛ لأنّ الكون محدود ومتناه وبالتالي لابد للمعلول الأخير في السلسلة من علة فلا يبقى إلاّ أن هناك غنياً بذاته وهو المطلوب.
الفـ موجودات یا به خودی خود بینیاز هستند یا خیر، و برحسب وضعیتشان، در سیستم علت و معلول در جایگاه خود قرار میگیرند. اگر برگردد و به علت اول برگردد که برای دیگری معلول باشد این امر باطل است؛ چرا که معنایش این است که چیزی در آنِ واحد هم باشد و هم نباشد یا همان تسلسل پیش میآید که این نیز باطل است؛ چرا که هستی، محدود و متناهی است و در نتیجه باید معلول دیگری در سلسلهی علتها باشد که در اینصورت چارهای جز این نیست که حقیقتی به خودی خود بینیاز باشد و این امر مطلوب است.
ب/ العالم ليس أزلياً بل حادث؛ لأنه متغير ومركب وكل حادث مسبوق بالعدم، فلابد له من قديم غير مسبوق بالعدم أظهره للوجود.
بـ عالَم ازلی نیست، بلکه حادث میباشد؛ چرا که در حال تغییر میباشد و مرکب است، و هر حادثی مسبوق به عدم() است؛ در نتیجه باید قدیمی موجود باشد که مسبوق به عدم نبوده() و آن را به وجود آورده باشد.
وكون إن العالم الجسماني أو الكون الجسماني الذي نعيش فيه حادث وقد ثبت حتى بحسب البحوث الفيزيائية الحديثة، فلو كان العالم الجسماني أزلياً لكان مستقراً متوازناً لا كما هو حاله الآن من الاضطراب والتغيّر المستمر، وللمزيد يمكن مراجعة بحوث الفيزياء الكونية الحديثة في هذا الأمر، والمفروض أنّ الملحدين يلتزمون الآن إنّ العالم حادث وليس أزلياً؛ لأنهم بحسب ادعائهم تطبيقيين ويقرّون ما يقرّه العلم المادي وقوانينه.
عالَم جسمانی یا کیهان جسمانی که در آن زندگی میکنیم، حادث است. این مطلب حتی با تحقیقات فیزیک نوین نیز به اثبات رسیده است. اگر عالم جسمانی ازلی باشد، باید پایدار و با ثبات باشد، نه آنگونه که اکنون مشاهده میشود در جنبش و تغییر دایمی. برای کسب آگاهی بیشتر میتوانید به تحقیقات فیزیک کیهانشناسی نوین در این زمینه مراجعه نمایید. بنابراین باید ملحدان اکنون به اینکه جهان حادث است و ازلی نمیباشد، پایبند باشند؛ چرا که آنها طبق ادعای خودشان به آنچه علم مادی و قوانینش بیان میکند، اقرار میکنند و آن را عملی میدانند.
ج/ الحكمة والنظام في العالم تدلان على أنّ وراء هذه الحكمة، وهذا النظام منظم حكيم.
جـ حکمت و نظم موجود در این عالَم به این مطلب اشاره دارد که در پسِ این حکمت و نظم، نظمدهندهای حکیم وجود داشته باشد.
وأمثلة هذا النظام: وجود طبقات غلاف الأرض بهذه الكيفية وملوحة مياه البحار وجريان مياه الأنهار.
مثالهای این نظم: وجود طبقههای پوستهی زمین با این کیفیت، شوری آب دریاها و جریان داشتن آب رودها.
أمّا بالنسبة لسؤالك الآخر؛ وهو لماذا خلق البشر أو بالأحرى أن تقول لماذا خلق الخلق والبشر أحد الموجودات، فهذا السؤال لا يقدّم ولا يؤخر في إثبات وجوده سبحانه فإن ثبت لك بالأدلة المتقدمة وجوده سبحانه وتعالى عندها أتقدم معك خطوة إلى الأمام وأجيب أسئلتك الأخرى والله ولي التوفيق هو وليي وهو يتولى الصالحين.
أحمد الحسن - محرم الحرام/ 1432 هـ
اما در مورد پرسش دیگر شما: اینکه چرا خداوند انسان را آفرید؟ یا به عبارت بهتر: چرا خداوند مخلوقات را آفرید و انسان نیز یکی از این موجودات است؟ این پرسشی است که بر اثبات وجود خداوند سبحان چیزی اضافه و از آن چیزی کم نمیکند (هیچ تقدّم و تأخّری در این خصوص ایجاد نمیکند). اگر با دلایل پیشین وجود او سبحان و متعال برایت ثابت شود، یک گام با شما به جلو میآیم و پرسشهای دیگر شما را پاسخ خواهم داد. و خداوند توفیق دهنده است. او سرپرست من است و سرپرست شایستگان.
احمدالحسن ـ محرم الحرام ۱۴۳۲ ه