جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامروزه
پرسش 47:
ما از ساکنان سوئد هستیم و در اینجا زمان افطار ما تقریباً چهار ساعت است و در روزه گرفتن با سختی مواجه هستیم؛ زیرا وقت افطار کم است و نمیتوانیم غذایی بخوریم که بیست ساعت روزه را کفایت کند، به همین دلیل دچار خستگی و ضعف میشویم و در طول روز احساس کسالت و سرگیجه داریم. علاوه بر این نمیتوانیم کاری جز خواب انجام دهیم و به خاطر احساس خستگی، خواب مناسب هم نداریم. آیا این مجوزی برای روزه نگرفتن ما میباشد؟ اینکه چند روزی استراحت کنیم و دوباره روزه بگیریم؟
پاسخ:
اگر خستگی و ناتوانی شدید باشد، میتوانید افطار کنید و قضای آن را در وقت مناسب بهجا آورید؛ و خداوند هیچکس را بیش از تواناییاش تکلیف نمیکند.
پرسش 48:
سفر غیرضروری در ماه رمضان که مستلزم افطار روزهدار باشد چه حکمی دارد؟
پاسخ:
جایز است ولی بهتر است از آن اجتناب شود.
پرسش 49:
شخصی کفارۀ روزۀ ماه رمضان برگردن دارد. اگر بخواهد شصت فقیر را اطعام کند آیا باید خودش به این کار اقدام کند یا میتواند قیمت غذا را به مسئول بیتالمال بدهد و او اقدام به اطعام فقیران کند یا میتواند در مبلغ بهطورکلی دخل و تصرف کند مثلاً بهعنوان حقوق ماهیانه به مستحقان بپردازد؟
پاسخ:
باید با آن شصت مسکین را اطعام کند و میتواند به بیتالمال بدهد یا درجایی قرار بدهد که آنجا اطعام شصت مسکین انجام شود؛ مثلاً اگر در بین کسانی که بیتالمال به آنها حقوق ماهیانه میدهد، شصت مسکین یا بیشتر وجود داشته باشد، بیتالمال میتواند این اموال را با نیت اطعام شصت فقیر در حقوقها قرار دهد و در نتیجه این اموال برای اطعام شصت مسکین به مصرف میرسد.
پاسخ های فقهی ج 3.