جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامآنچه به کفارۀ روزه تعلق دارد
پرسش 68:
آیا کفارۀ افطار عمدی روزه در صورت دانستن حکم واجب میگردد، یا کسی که با ناآگاهی از حکم افطار میکند را هم شامل میشود؟
پاسخ:
شامل کسی که از حکم آگاهی ندارد نمیشود.
پرسش 69:
کفارۀ بزرگ اختیاری برای کسی که زمانی افطار کرده است، کدام میباشد؟
پاسخ:
کفارهاش کفارۀ خوردن (عمدی) یک روز از ماه رمضان است که بین غذا دادن (اطعام)، گرفتن روزه یا آزاد کردن برده، اختیار دارد.
پرسش 70:
آیا در کفارۀ گرفتن هجده روز (که شخص از گرفتن دو ماه روزه ناتوان میباشد) پشت سر هم بودن نیز شرط است؟
پاسخ:
خیر، شرط نیست.
پرسش 71:
اگر شخصی با استغفار کفاره را به جا آورد و پس از استغفار، توانایی پیدا کند و بتواند یکی از این کفّارهها را بدهد ـمانند آزاد کردن بنده یا اطعام شصت فقیرـ یا اینکه پس از استغفار فقط بر روزه گرفتن پی در پی در دو ماه استطاعت یابد، تکلیف چیست؟
پاسخ:
اگر کفّارهاش را بدهد پس از ادا کردن دیگر چیزی بر عهدهاش نیست، حتی اگر کفّارۀ او استغفار بوده باشد.
پرسش 72:
و اگر بندهای پیدا نکند و بخواهد بهای آن را به امام یا وصیّ او یا کسانی که آنها برای این وظیفه منصوب کردهاند بپردازد، در این زمان قیمت آزاد کردن بنده چقدر است؟
پاسخ:
قیمتگذاری و نیز ساقط کردن آن یا برخی از آن بر عهدۀ امام است.
پرسش 73:
درکتاب شرایع آمده است: (نزدیکی تا قبل از اذان صبح جایز است به شرط اینکه بداند به مقدار انجام آن و غسل کردن وقت دارد، و اگر مطمئن باشد که وقت کم است و (با این حال) جماع کند، روزه¬اش باطل است و کفّاره هم بر او واجب می¬شود). سوال در مورد حکم قضا است؛ آیا میتوانیم بگوییم: هر جا کفاره واجب میشود قضا نیز واجب میباشد؟
پاسخ:
اگر روزهاش در ماه رمضان باطل شود قطعاً قضای روزه بر او واجب میگردد.
پرسش 74:
کسی که حکمش کفاره دادن و صدقه دادن با یک مد طعام باشد و توانایی پرداخت آن را نداشته باشد، حکمش چه خواهد بود؟
پاسخ:
استغفار.
پرسش 75:
در رابطه با مُد طعام که در برخی مسایل مربوط به روزه با آن کفاره داده میشود، آیا شرط خاصی را شامل میشود؟ یا غذا به هر کیفیتی که باشد کفایت میکند؟ و آیا صرف اینکه پخته باشد مثل برنج پخته با وزن 3/4 کیلو گرم یا مثلا بعضی از انواع نان و شیرینی یا لبنیات یا میوه یا سبزیجات یا شبیه اینها با همان وزن مذکور، کفایت میکند؟
پاسخ:
آنچه قوت غالب باشد؛ مانند گندم و جو یا چیزی که با اینها مطابقت کند و برنج، خرما، میوه یا .... سایر موارد؛ و میتواند پخته یا به صورت کنسرو نیز باشد مثل کمپوت، مواد غذایی کنسرو شده، شیرینیجات، برنج پخته .... و نظایر اینها.
پرسش 76:
آیا تکرار بیش از یک بار برای یک فقیر کفایت میکند و حسابش به مقدار دفعاتی است که تکرار کرده است؟
پاسخ:
اگر کفارهها متعدد باشد جایز است.
پرسش 77:
در قسمت چهارم از روزۀ کفاره آمده است: «چهارم: کفارۀ رتبهبندی شدۀ قابل اختیار؛ (در کفّارهها رتبهبندی وجود دارد و اگر نتوانست اولی را انجام دهد، مخیّر است که بعدی را انتخاب کند): کفّارۀ مردی که با کنیزش ـدر حالی که با اجازۀ او مُحرِم شده استـ نزدیکی کند». ممکن است متن فوق را توضیح دهید؟
پاسخ:
تفصیل کفارۀ مذکور در کتاب شرایع جلد ۲ آمده است ـخداوند توفیقت دهدـ و متن آن: «و اگر در حالی که خود محرم نیست با کنیزش ـکه با اجازۀ او محرم شده استـ نزدیکی کند باید کفاره بدهد و کفّارهاش مخیر بین یک شتر یا یک گاو و یا یک گوسفند است و اگر تنگدست بود مخیر است بین یک گوسفند و یا سه روز روزه یکی را انتخاب کند».
پاسخ های فقهی- روزه