بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین الائمه و المهدیین و سلّم تسلیماً
پاسخهای فقهی سید احمدالحسن (ع) را در مورد پرسشهایی که در خصوص مسایل مربوط به روزه و در ادامۀ آن اعتکاف از ایشان پرسیده شده است تقدیم به مؤمنان میکنم. این پرسشها را به همان ترتیبِ مطرح شده در کتاب احکام نورانی اسلام (شرایع اسلام) سید احمدالحسن(ع) مرتب نمودهام.
نیّت روزه:
پرسش 1:
وقت نیّت روزه شب است یا هنگام فجر؟
پاسخ:
متنِ کتاب شرایع واضح است؛ اینکه وقت نیت از شب تا زوال (اول ظهر) است، و فقط در ماه رمضان میتوان نیّت را بر آن مقدمّ شمرد. این متن کتاب شرایع است: «در ماه رمضان و در غیر ماه رمضان کافی است که روزه را جهت تقرب به خدا نیّت کند، و اگر در شب، نیّت کردن را فراموش کرد می¬تواند تا قبل از زوال (اذان ظهر) نیّت کند. اگر اذان ظهر فرا رسید مهلت نیّت تمام شده است، چه روزه¬اش واجب باشد و چه مستحب؛ فقط برای روزه¬ی ماه رمضان می¬تواند نیّت را بر ماه رمضان مقدّم کند و اگر اینگونه نیّت کرد و وارد ماه رمضان شد و فراموش کرد دوباره نیّت کند (یعنی پس از وارد شدن به ماه رمضان نیّت نکرد) و اولین روز را روزه گرفت، همان نیّت اول کافی است (یعنی نیّتی که قبل از داخل شدن ماه رمضان انجام داده بود)، و به این ترتیب می¬توان برای روزه گرفتن تمام ماه رمضان، تنها یک نیّت کرد».
پرسش 2:
اگر شب نیت نکرده باشد و در روز تا قبل از ظهر نیت نکند، با رد شدن خورشید از ظهر (زوال) نیت از دست میرود. اگر روزه واجب باشد ـبه عنوان مثال روزۀ ماه رمضان یا روزی که روزهاش با نذر واجب شده استـ چه باید کند؟
پاسخ:
اگر نیت نکرد تا اینکه خورشید از ظهر رد شد، روزهاش چه واجب باشد و چه مستحب از او پذیرفته نیست، و بر او واجب است روزۀ واجب را قضا نماید و اگر به عمد نیت را ترک نماید باید قضایش را به جا آورد و کفاره بدهد.
پرسش 3:
اگر شب نیت روزه نداشت و وقتی صبح شد نیت روزۀ واجب مثل روزۀ قضا یا روزۀ مستحبی کند، آیا روزهاش صحیح است؟
پاسخ:
همانطور که از کتاب شرایع برمیآید، صحیح است. وقت نیت تا اول ظهر است؛ بنابراین تا هنگامی که مرتکب مبطلات روزه نشده باشد، تا پیش از گذشتن خورشید از ظهر میتواند نیّت کند.
پرسش 4:
اگر کسی نیت باطل کردن روزه و سپس مجددا نیت روزه کند، آیا حکمش اگر پیش از ظهر یا بعد از ظهر باشد متفاوت میشود؟
پاسخ:
اگر نیت روزه کرد، سپس نیت باطل کردن روزه نمود ولی روزه را باطل نکرد و سپس مجددا نیت روزه نمود، روزهاش صحیح است، چه نیت باطل کردن روزه پیش از ظهر بوده باشد و چه بعد از ظهر.
پرسش 5:
کسی که (روزه) ماه رمضان را قضا میکند اگر پیش از ظهر بخواهد افطار کند ولی مرتکب مبطلات روزه نشود و روزهاش را ادامه دهد، آیا قصد افطار و باطل کردن روزه بر صحیح بودن روزهاش تاثیر میگذارد؟
پاسخ:
پاسخ در جواب پرسش 4 موجود است.
پاسخ های فقهی- روزه