جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامالسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
مردی به عنوان اجیر (کارمند)، برای تاجری کار میکند. این شخص در بخش ارتباط با مشتریان و فرستادن کالاهای تجاری به آنها کار میکند. اجیر و تاجر توافق کردهاند که حقوق کارمند به صورت هفتگی پرداخت شود و آنطور که مناسب میبینند فعالیت کنند. پس از یک سال، کارمند درخواست افزایش مزدش را نمود. تاجر سر باز زد و گفت که سود بسیار کم شده است و علت این مسئله، کمکاری اجیر میباشد. کارمند این مسئله را رد میکند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که کارمند دیگری بیاید تا کار را اداره نماید و کارمند اول، شغل دیگری نزد همان تاجر داشته باشد. کارمند، کارش را به کارمند دوم تحویل داد و منتظر کار جدیدش ماند؛ ولی تاجر به وعدهاش وفا نکرد و پس از یک ماه، کارمند اول به فکرش رسید که همانکار اول را ادامه دهد؛ ولی برای خودش، نه برای تاجر. پس از دو روز، از سوی تاجر تلفنی زده شد و گفت: «کارمند دوم، یک چهارم مبلغی که از تو تحویل گرفتم، به من تحویل داد و میخواهم که تو به کارت بازگردی». کارمند اول، شروطش را بیان و تاجر آنها را رد کرد و مکالمه به پایان رسید. حال این پرسش مطرح است:
1- آیا کارمند حق دارد اگر در توانش باشد، همان کار تاجر را در بازار بازگشایی نماید؟
2- آیا کارمند حق دارد با مشتریهایی که از کارش با تاجر میشناخته است، ارتباط برقرار کند؟
3- اگر مشتری که با تاجر بوده است، خودش برای تجارت با کارمند پیشقدم شود، آیا کارمند میتواند او را به عنوان مشتری بپذیرد؟
4- اگر تاجر به واسطهی تجارت این کارمند زیان ببیند، آیا این تاجر میتواند برای زیان رسانیدن به کارمند به دور از قوانین اسلام، طرحی بریزد؟
5- کارمند و تاجر دوست و عزیز یکدیگر بودند، اما اکنون وضعیت فرق کرده است. توصیهی شما به ایشان چیست؟
خداوند به شما بهترین پاداش را بدهد. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
والحمدلله رب العالمين، وصلى الله على محمد وآل محمد الأئمة والمهديين وسلم تسلیماً کثیراً.
پاسخ 1- جایز است.
پاسخ 2- جایز است.
پاسخ 3- جایز است.
پاسخ 4- جایز نیست.
پاسخ 5- اینکه مصالحه کنند. اگر هر کدام از آنها همان کار را انجام میدهد، میتوانند کارشان را مرتب و به نحوی اتفاق نظر پیدا کنند تا سودش به هر دوی آنان باز گردد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
جمادی الآخر 1432 هـ