جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اللهم صل علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً. السلام علیکم و رحمة الله و برکاته،
خداوند پاداش شما را در شهادت صدیقهی طاهره فاطمهی زهرا(ع) عظیم گرداند.
به سرور و مولا و پدرم، یمانی آل محمد.... احساسات، پیوسته مرا به حزن و دلواپسی و پریشانی و در نتیجه به یأس و ناامیدی سوق میدهد. سرور و مولایم! هر چیزی که مرا کمک کند تا از این احساس رهایی یابم را از شما درخواست دارم، و اینکه برای نصرت محمد و آل او با لسان و سنان شایستگی داشته باشم. ای آقایان من و سرورانم! خداوند شما را در زمین تکمین عطا فرماید!
نامهای دیگر:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اللهم صل علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً. السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
خداوند پاداش شما را در شهادت صدیقهی طاهره فاطمهی زهرا(ع) عظیم گرداند؛ درود خداوند بر او و بر پدرش پیامبر خدا(ص) سید البشر، و بر همسرش امیرالمؤمنین (ع) سید الاوصیا، و بر دو پسرش حسن و حسین و زینب و ائمه و مهدیین(ع) ، و به خصوص بر فرزندش بقیة الله در زمین و وصی او (که خداوند ایشان را در زمین تمکین عنایت فرماید).
خداوندا! کسانی که بر حضرت زهرا (ع) ستم کردند و حق او و فرزندان و انصار فرزندان او را غصب نمودند لعنت کن. خداوندا! در نصرت ایشان ما را شرافت عطا فرما! به نام نامیات «واحد قهار»
و با صلوات بر محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً. و الحمد لله رب العالمین.
خطاب به سرور و مولایم، یمانی آل محمد(ع) ، من چند سؤال دارم، از جمله:
خدای متعال فرموده است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(الزَّانِي لَا يَنكِحُ إلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ)(1 )
(مرد زناکار جز زن زناکار یا مشرک را نمیگیرد، و زن زناکار را جز مرد زناکار یا مشرک نمیگیرد، و این بر مؤمنان حرام شده است).
وقتی این آیه را میخوانم، افکار زیادی در سرم میچرخد و شما ای سرورم، میدانی که انسان، نهفتههای زیادی دارد که گناهان آدمی از آن جمله است و چیزهایی که ما نمیدانیم و خدا میداند. من منظور این آیه را که میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ)
(و این بر مؤمنان حرام شده است)
متوجه نمیشوم؛ آیا از طرف خدا حرام است یا از طرف انسان مؤمن؟ سرورم! عذر مرا بر کم فهمیام در نحوهی سؤال کردن بپذیر و من میدانم تو ای سرورم، منظورم را متوجه هستی.
در ابتدای سورهی واقعه، چرا خدای سبحان با «اصحاب میمنه» شروع کرده است، نه با «السابقین» یا «اصحاب المشامة» (اهل شقاوت) برحسب ترتیب صفات؛ همانطور که در انتهای سوره با «مقربین» یا «ضالین» آمده است؟
سرورم! در قرآن کریم و روایات اهل بیت (ع) سخنی دربارهی زن هست، و سؤال من این است:
آن کدام مشورت است که مرد باید با آن مخالفت کند؟ زیرا همیشه وقتی موضوعی پیش میآید و زنها با مردها در مورد آن صحبت میکنند و نظرشان را بیان میدارند، آقایان میگویند
«شاوروهن و اخلفوهن»
(با زنان مشورت کنید و مخالف آن عمل نمایید).
این باعث میشود که دل، سرگشته و شکسته شود زیرا آنها با اهل بیت(ع) با ما احتجاج میکنند.
سرورم! خواهش میکنم برای ما حدود سخن گفتن و تعامل داشتن زن با مرد بیگانه (نامحرم) را مشخص نمایید. همچنین برای مرد و اینکه یک مرد با زن بیگانه (چه از انصار و چه از غیر انصار) چه مقدار میتواند تعامل داشته باشد را بیان دارید. آیا این تعامل در همهی ابعاد و جوانبش میتواند باشد؟
برخی برادران انصار رفتارهایی با زنانشان دارند که با فحش و دشنام زیادی همراه است و بعضی وقتها کار به جاهایی میکشد که از بیان آنها خجالت میکشیم. همچنین گاهی اوقات زنانشان را کتک میزنند؛ من اینها را از خودم نمیگویم بلکه چیزهایی است که اتفاق افتاده و دلهای ما را به درد آورده است. از خداوند مسئلت مینمایم که برادرانم را بر هر خیری موفق بدارد و به جای این برخوردها، رفتاری پیشه کنند که خواهران انصار با آن به خدا برسند و با لسان و سنان محمد و آل محمد را یاری دهند!
ای سرور و مولایم! ای نور دیدهام! خوشحالیام قابل توصیف نیست؛ زیرا در این زمان شما با ما هستید. ای آقایان من و سرورانم! به خدا سوگند من گاهی اوقات باور نمیکنم که صدای شما را که نزد ما بسیار ارجمند و عزیز است میشنوم. از خداوند تقاضا داریم که به حق صدیقهی زهرا(ع) ما را به نصرت شما مشرّف گرداند. علیکم السلام.
سرور و مولایم! اگر در کلمات از حد تجاوز کردم، مرا ببخش؛ زیرا من به سختی آنها را مرتب نمودم؛ زیرا کلمات انبوهاند و من آشفته و سرگردان!
اللهم مکن لمحمد و آل محمد و قائم آل محمد عاجلاً غیر آجل بحق فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و السر المستودع فیها.
خداوندا! به حق فاطمه، پدرش، همسرش، فرزندانش و سرّ پنهانش، محمد و آل محمد و قائم آل محمد را در اسرع وقت تمکین عنایت فرما!
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
از خداوند مسئلت مینمایم که شما را بر ذکر خدای سبحان و تلاوت قرآن که در آن صیقل دلها و طهارت نَفْسها است، موفق بدارد! قرآن زیاد بخوان، مخصوصاً سورهی یس، واقعه و آیهی سخره را که به شرح زیر است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ* ادْعُواْ رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ* وَلاَ تُفْسِدُواْ فِي الأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاَحِهَا وَادْعُوهُ خَوْفًا وَطَمَعًا إِنَّ رَحْمَتَ اللّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ) (2 )
(پروردگار شما الله است که آسمانها و زمین را در شش روز آفرید، پس به عرش پرداخت، شب را در روز میپوشاند و روز، شتابان آن را میطلبد و آفتاب و ماه و ستارگان مسخّر فرمان او هستند. آگاه باشید که آفرینش و فرمانروایی سزاورا او است. خدا، پروردگار جهانیان، به غایت بزرگ است* پروردگارتان را با تضرع و در نهان بخوانید، زیرا او متجاوزان سرکش را دوست ندارد* در زمین آنگاه که به صلاح آمده است فساد مکنید و خدا را از روی بیم و امید بخوانید و رحمت خدا به نیکوکاران نزدیک است)
تا شیاطین انس و جن دور شوند که خداوند شرّ آنها را از شما بازمیدارد.
پاسخ سؤال 1 :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
(الزَّانِي لَا يَنكِحُ إلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ)(3 )
(مرد زناکار جز زن زناکار یا مشرک را نمیگیرد، و زن زناکار را جز مرد زناکار یا مشرک نمیگیرد، و این بر مؤمنان حرام شده است).
زناکار، در حال زنا، مؤمن نیست بلکه جامهی ایمان از او کنده میشود؛ اگر پشیمان شود و توبه کند، ایمانش بازمیگردد. تحریمی که در آیه آمده مربوط به مردان و زنان زناکاری است که به زنا مشهورند و توبهی آنها آشکار نشده است. ازدواج با این عده حرام است.
خداوند شما را توفیق دهد! من این موضوع را در «شرایع الاسلام» توضیح دادهام و این متن از کتاب شرایع است: «ازدواج با زنی که به زنا شهرت دارد جایز نیست، مگر این که توبهاش را آشکار نماید».
پاسخ سؤال 2ـ احتمالاً شما دربارهی دو سؤالی که در آغاز سوره هست، دچار اشتباه شدهای:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(فَأَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ ما أَصْحابُ الْمَيْمَنَةِ وَ أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ ما أَصْحابُ الْمَشْئَمَةِ)
(... یکی اهل سعادت، اهل سعادت چه حال دارند؟ دیگر اهل شقاوت، اهل شقاوت چه حال دارند؟)
و گمان نمودهای که سورهی واقعه با اصحاب اهل سعادت آغاز شده، حال آنکه این سوره با مقربین شروع شده و وضعیت آنها را توصیف کرده است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ أُولئِكَ الْمُقَرَّبُونَ فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ....)
(آنها که سبقت جسته بودند و اینک پیش افتادهاند، اینان مقربانند، در بهشتهای پرنعمت ...)
سپس اصحاب یمین و وضعیت آنها را بیان نموده است:
(وَأَصْحَابُ الْيَمِينِ مَا أَصْحَابُ الْيَمِينِ فِي سِدْرٍ مَّخْضُودٍ....)
(اما اصحاب سعادت، اصحاب سعادت چه حال دارند؟ در زیر درخت سدر بیخار....)
آنگاه به توصیف اصحاب شِمال و وضعیت آنها پرداخته است:
(وَأَصْحَابُ الشِّمَالِ مَا أَصْحَابُ الشِّمَالِ فِي سَمُومٍ وَحَمِيمٍ....)
(اما اصحاب شقاوت، اصحاب شقاوت چه حال دارند؟ در باد سموم و آب جوشانند....)
و همینطور در پایان سوره.
اینکه در ابتدای سوره، دو سؤال درباره «اصحاب المیمنه» و «اصحاب المشأمه» آمده و از مقربین سؤالی مطرح نشده است، برای بیان عظمت و شرافت مقربین و بلندی مقام و مرتبهی آنها است؛ و اینکه آنها بینیاز از آن هستند که دربارهی وضعیتشان سؤالی مطرح شود یا وضعیت ایشان تبیین و توصیف گردد. لذا خداوند سبحان به طور مستقیم و بدون اینکه در این مورد سؤالی مطرح نماید، به بیان وضعیت آنها پرداخته است.
پاسخ سؤال 3ـ الف: این از سفاهت است که بگوییم با کسی مشورت کن و بر خلافش عمل نما!؛ حتی این کار از کمادبی است! اینگونه نیست که تمام آنچه که از اهل بیت (ع) روایت شده است، صحیح باشد. گاهی اوقات کسی در نقل مطلب از آنها اشتباه کرده است و گاهی اوقات کسانی هستند با هدف اهانت نمودن به آنها، نسبت دروغ به ایشان دادهاند. هرچه را که دیدید با قرآن و خُلق قرآن مخالف است، قطعاً از اهل بیت(ع) صادر نشده است؛ بلکه یا نقل اشتباهآمیز است یا تحریف شده و یا کلامی است که به دروغ به این بزرگواران منتسب گشته است.
ب: سخن گفتن بین زن و مرد جایز است ولی باید کلام برای غرضی درست و مقبول باشد مانند کار یا راهنمایی کردن و این گفتوگو نباید از روی بیهودگی و شوخی و صرفاً برای همکلام شدن باشد.
ج: زن و شوهر دو نفر هستند که به وسیلهی عقد، همسر و مصاحب یکدیگر گشتهاند؛ بنابراین تأکید میشود که اینان یک نفر نیستند بلکه دو نفرند و به طور طبیعی وجود اختلاف و تفاوت در بسیاری از موارد، بین آنها حتمی است، و این به صبر نیاز دارد و اینکه هر یک دیگری را تحمل کند (و نسبت به او شکیبایی ورزد). بین زوجین باید مهر و محبت و مهربانی برقرار باشد تا زندگی مشترک آنها با هم استمرار یابد وگرنه اصطکاک و کشمکش بین این دو، نشانهای از ناتوانی و شکست اجتماعی یک، یا هر دوی آنها است.
بر همین اساس خدای سبحان برای حل مشکلاتی که به اختلاف و ناسازگاری بین زن و شوهر منجر میشود و نیز برای ارشاد و توجیه این دو، تشویق کرده است که برخی افراد جامعه که نسبت به ایشان قرابت دارند، یعنی خانوادهی شوهر و خانوادهی زن، در موضوع مداخله و وساطت نمایند. خدای متعال میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُواْ حَكَمًا مِّنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِّنْ أَهْلِهَا إِن يُرِيدَا إِصْلاَحًا يُوَفِّقِ اللّهُ بَيْنَهُمَا إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا)(4 )
(اگر از اختلاف میان زن و شوی آگاه شدید، داوری از خانوادهی مرد و داوری از خانوادهی زن برگزینید اگر آن دو را قصد اصلاح باشد، خدا میانشان موافقت پدید میآورد که خدا دانا و آگاه است).
اینکه مرد بخواهد همسرش را کتک بزند، کاری است حرام و جز در «نشوز» جایز نمیباشد؛ این حالت خاصی است که به امتناع زن از همخوابگی معنا میشود. ضربه هم نباید شدید باشد. خداوند برای زن نیز نظیر همین (حق) را قرار داده که عبارت است از حرام بودن امتناع شوهر از همخوابگی با زن.
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
نیمه شعبان / 1431 هـ.ق.
منابع:
1- نور: 3.
2- اعراف: 54 تا 56.
3- نور: 3.
4- نساء: 35.