معنای صلوات بر محمد و آل محمد.
معنای صلوات بر محمد و آل محمد چیست؟
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
صلوات به معنای دعا و تضرّع و توسّل جستن به خداوند در طلب چیزی از او سبحانه و تعالی، یا نزدیک شدن به او ـکه این هم نوعی طلب کردن استـ میباشد.
هنگامی که میگوییم (اللهم صل علی محمد و آل محمد) یعنی از خداوند سبحان و متعال درخواست میکنیم که شأن محمد(ص) را بالا ببرد و مقام آن حضرت را رفعت ببخشد.
به طور قطع و یقین مقام محمد(ص) نزدیکترین مقامی است که پس از آن مقامی نیست. مقام آن حضرت ثابت شده است و او که سلام و صلوات خداوند بر او خاندانش باد، صاحب مقام قاب قوسین میباشد. با صلوات بر محمد از خداوند درخواست میشود که شأن آن حضرت را ارتقا بخشد و مقام محمد(ص) را نزد مردم رفعت بخشد؛
یعنی عظمت شأن محمد(ص) را به مردم بشناساند و این، هنگامِ ظهور امام مهدی(ع) حاصل میگردد؛ چرا که آن حضرت بیست و پنج حرف از علم را منتشر میکند و مردم را با توحید، پیامبران، کتابها، فرشتگان، خلق خداوند سبحان و متعال و با حضرت محمد(ص) آشنا میسازد.
پس هنگامی که میگوییم (اللهم صل علی محمد و آل محمد) یعنی میگوییم: ای خداوند! حق محمد و آل محمد را ظاهر ساز و مقام عظیم محمد و آل محمد را آشکار بنمای؛ به عبارت دیگر گفتهایم: خداوندا! فرج محمد و آل محمد را تعجیل فرما، و گویی میگوییم: خداوندا! عدل، حق و قسط را آشکار ساز، و جور، فساد و ظلم را بمیران و از همین رو این ذکر یعنی (اللهم صل علی محمد و آل محمد) بافضیلتترینِ اذکار است و ثواب بسیار زیادی دارد؛ و آنچه از امام مهدی(ع) آموختهام این است که برترین ذکر گفتن (بسم الله الرحمن الرحيم ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم اللهم صلِّ على محمد وآل محمد وسلم تسليماً) میباشد.
کسی که این ذکر را پنجاه بار بگوید، در آن روز جزو غافلین نوشته نمیشود و اگر آن را صد بار بگوید، در آن روز از ذاکرین نوشته میشود و اگر هزار بار بگوید نزد خداوند و امام مهدی(ع) جزو پیروزمندان خواهد بود.
حق تعالی میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(إِنَّ اللهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا)(1)
(خدا و فرشتگانش بر پيامبر صلوات میفرستند. ای کسانی که ايمان آوردهايد، بر او صلوات فرستيد و سلام کنيد، سلامی نيکو)؛
یعنی مؤمنان از خداوند درخواست کنند که بر محمد صلوات بفرستد، پس میگویند (اللهم صل علی محمد و آل محمد و سلّم تسلیماً) و (سلّم تسلیماً) یعنی اینکه به آنها امنیّت و امان عطا فرما و (امنیّت) به معنی بیعت قائم(ع) و (امان) در حکومت و دولت قائم(ع) میباشد(2).
حق تعالی میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَمَن دَخَلَهُۥ كَانَ ءَامِنًا)(3)
(و هر که به آن داخل شود، ايمن است)
و نیز میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(سِيرُوا فِيهَا لَيَالِيَ وَأَيَّامًا آمِنِينَ)(4)
(در آن راهها ايمن از گزند، شبها و روزها سفر کنيد).
منابع:
1- احزاب: 56.
2- در انتهای گفت و گوی امام صادق (ع) با ابو حنیفه آمده است: .... ابوبکر حضرمی عرض کرد: فدایت شوم، پاسخ دو مسأله. فرمود: (ای ابابکر! در آنها روزها و شبها در امنیّت سِیر کنید). سپس فرمود: (با قائم ما اهل بیت؛ و اما این سخن خداوند که (من دخله کان آمنا) (هر کس به آن وارد شود ایمن است) یعنی کسی که با او بیعت کند و همراه او داخل شود و بر سر او دست بکشد و در زمرهی یاران او درآید، ایمن خواهد بود). علل الشرایع: ج 1 ص89و90.
3 - آل عمران: 97.
4 - سبأ: 18.
متشابهات ج 3
www.almahdyoon.co