پرسش 1:چگونه ابلیس میان موهای یک مار وارد بهشت گردید تا وسوسه کند؟
چگونه ابلیس میان موهای یک مار وارد بهشت گردید تا آدم(ع) را وسوسه کند؟ طبق روایتی از امام حسن عسکری(ع) که میفرماید: (ابلیس میان موهای آن مار بزرگ پنهان شد و او ابلیس را وارد بهشت کرد).
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
منظور از مار، زندگانی دنیوی است و ابلیس که لعنت خدا بر او باد، آدم(ع) را به وسیلهی زندگانی دنیوی وسوسه کرد. مار همچون زندگانی این دنیا است؛ اگر به دنبال یک مار بروید، یا موفق به گرفتن آن میشوید که شما را نیش خواهد زد و یا اینکه آن قدر به دنبال آن میروید تا شما را به دور دستها در صحرایی خشک که هیچ آب و غذایی ندارد، میکشاند. آب به معنی علم و غذا به معنی دین میباشد و وسوسهی ابلیس که لعنت خدا بر او باد برای آدم(ع) از جهت زندگانی دنیوی را در سوال پیشین پاسخ گفتم، به آن مراجعه نمایید.(1)
منابع:
1- جلد اول کتاب متشابهات: پرسش سوم و پاسخش.
متشابهات ج 3
www.almahdyoon.co
پرسش2: ممنای آیهی (إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ....) (آنگاه که يوسف به پدرش گفت....).
معنای این آیه چیست:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يَا أَبَتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِي سَاجِدِينَ)(1)
(آنگاه که يوسف به پدرش گفت: ای پدر، در خواب يازده ستاره و خورشيد و ماه را ديدم، ديدم که سجدهام میکنند).
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
این رؤیایی بود که یوسف(ع) دید و به حقیقت پیوست، و معنایش این است که: خورشید و ماه، یعقوب(ع) و راحیل مادر یوسف، و یازده ستاره، برادران یوسف هستند. سجدهگزاردن آنها برای یوسف(ع) به این معنا بود که یوسف(ع) قبلهی آنها میباشد.
قبله همان چیزی است که قصدش می روند و به سویش حج به جا آورده میشود،(2) و این موضوع محقق شد و آنها در نهایت، یوسف(ع) را قصد کردند و به سویش حج گزاردند و با او در مصر استقرار یافتند، و نسل یعقوب(ع) در مصر باقی ماند تا اینکه موسی(ع) به بعثت رسید و آنها را از مصر خارج نمود. این در مورد زمان گذشته است و خبر کسانی است که پیش از شما بودهاند.
و اما در آنچه باقی مانده: خورشید، پیامبر خدا محمد(ص) است و ماه، علی(ع) میباشد. یازده ستاره نیز فاطمه، حسن، حسین، علی بن الحسین، محمد بن علی، جعفر بن محمد، موسی بن جعفر، علی بن موسی، محمد بن علی، علی بن محمد، الحسن بن علی(ع) هستند، و یوسف، امام مهدی(ع) میباشد.
و سجودشان برای او به این معنا است که آن حضرت همان کسی است که قصد شده و همان قبلهی آنها است که در پِی رسیدن به آن میباشند که سلام و صلوات خداوند بر همگیشان باد و او، خاتم آنها میباشد. امام مهدی(ع) جاری کنندهی شریعت خداوند بر زمینش میباشد و حضرت محمد(ص) دین اسلام را آورده تا در نهایت امام مهدی(ع) آن را پیاده و جاری نماید؛ بنابراین پیامبر(ص)، امام علی(ع)، فاطمه(ع) و ائمه(ع) همگی زمینهساز حکومت لا اله الا الله هستند که امام مهدی(ع) بر روی زمین برپا خواهد نمود. حتی آن حضرت(ع) در واقع، قبلهی تمام انبیا و فرستادگان میباشد و همگی آنها برای برافراشتن کلمهی الله بسترسازی کرده و میکنند و امام مهدی(ع) همان کسی است که کلمهی الله را برمیافرازد؛ پس آن حضرت از آنجا که جاری کنندهی شریعت الهی است، قبلهی آنها به شمار میرود.
چنین گمان نشود که قبله همیشه برتر از کسی است که به آن رو میکند. پیامبر خدا حضرت محمد(ص) به سوی قبله میرود و حال آنکه قطعاً برتر از آن میباشد، و پیامبر خدا(ص) در معراج، او (قائم) (ع)و ائمه(ع) را دیده و پیامبر خدا(ص) او را از میان آنها تشخیص داده است و جملهای با این مضمون میفرماید:
(و قائم آنها در میان آنها بود و گویی چون اختری درخشان بود)؛(3) و این از آن رو است که نور آن حضرت تمام نقاط زمین را روشن خواهد کرد و حکومت او تمام زمین را به زیر سلطه در خواهد آورد. حق تعالی میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَأَشْرَقَتِ الأرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا)(4)
(و زمين به نور پروردگارش روشن شود)
و طبق روایاتی که از معصومین(ع) وارد شده است، پروردگار زمین، امام مهدی(ع) میباشد.(5)
منابع:
1 - یوسف: 4.
2 - در جلد سوم متشابهات مطرح گردید / پرسش 87: معنای قبله و واقعیت آن و علت وجودی آن.
3- از امیر المؤمنین(ع) روایت شده است که فرمود: (رسول خدا(ص) فرمود: وقتی مرا به آسمان بردند خداوند عزّوجل به من فرمود: .... تا آنجا که فرمود: خداوند عزّوجل فرمود: سرت را بلند کن. سرم را بالا گرفتم و خود را در برابر انوار علی، فاطمه، حسن، حسین، علی بن الحسین، محمد بن علی، جعفر بن محمد، موسی بن جعفر، علی بن موسی، محمد بن علی، علی بن محمد، حسن بن علی و «م ح م د» بن الحسن قائم که در وسط آنها همچون ستارهای درخشان بود دیدم. عرض کردم: پروردگارا! اینان چه کسانی هستند؟ فرمود: اینها امامان هستند و این قائمی است که حلالم را حلال و حرامم را حرام میکند و با او از دشمنانم انتقام میگیرم. او آرامش و آسودگی اولیای من است و او همان کسی است قلبهای شیعیان تو را از ظالمان، منکران و کافران بهبود میدهد....). کمال الدین و تمام النعمة: ص 252.
4 - زمر: 69.
5- از ابو عبدالله(ع) روایت شده است که فرمود: (هنگامی که قائم ما قیام کند زمین با نور پروردگارش روشن میشود و بندگان از نور خورشید و نور ماه بینیاز میشوند و ظلمت میرود). ارشاد شیخ مفید: ص 363.
متشابهات ج 3
www.almahdyoon.co