آیا وزیر امام مهدی (ع) هاشمی است و آیا یارانش برتر از یاران رسول خدا(ص) هستند؟
آیا وزیر امام مهدی محمد بن الحسن(ع) و جانشین و وصیّ او، هاشمی است یا غیر هاشمی؟ و آیا اصحاب امام مهدی(ع) برتر از اصحاب رسول خدا(ص) و اصحاب ائمه(ع) و اصحاب امام حسین(ع) هستند، یا اینکه اصحاب حسین(ع) از آنها برترند؟
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
وصیّ امام مهدی(ع) باید هاشمی از فرزندان علی و فاطمه باشد، حتی باید به خصوص از فرزندان امام حسین(ع) باشد، و حتی قطعاً و اکیداً باید از ذریه و فرزندان امام مهدی(ع) محمد بن الحسن(ع) باشد و لاغیر؛ چرا که نور خلافت و وصایت به صلب امام مهدی(ع) محمد بن الحسن(ع) منتقل شد، پس این نور قطعاً و یقیناً باید به فرزندان و نسل او منتقل گردد و در آن کس که خداوند بخواهد ظاهر گرداند، ظاهر میشود و او را وصیِ امام مهدی(ع) قرار میدهد.
در روایات وارد شده است که پس از امام مهدی(ع) دوازده مهدی میباشد که از فرزندان او هستند. همان طور که در دعای (اللَّهُمَّ ادْفَعْ عَنْ وَلِيِّكَ....) (خداوندا! دفع کن از ولیّات....) که از امام رضا(ع) روایت شده آمده است، آنجا که امام(ع) میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(اللهُمَّ أَعْطِهِ فِي نَفْسِهِ وَ أَهْلِهِ وَ وَلَدِهِ وَ ذُرِّيَّتِهِ وَ أُمَّتِهِ وَ جَمِيعِ رَعِيَّتِهِ مَا تُقِرُّ بِهِ عَيْنَهُ وَ تَسُرُّ بِهِ نَفْسَهُ وَ تَجْمَعُ لَهُ مُلْكَ الْمَمْلَكَاتِ كُلِّهَا)
(خداوندا! به او عطا کن در وجودش و اهلش و فرزندان و نژادش و امّت و همهی رعیتش، چیزی که چشمش را به آن روشن کنی، و وجودش را به آن خوشحال نمایی، و برای او گردآوری، فرمانرواییِ همهی مملکتها را).
و در صلوات روایت شده از امام مهدی(ع) آمده است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(.... وَ صَلِّ عَلَى وَلِيِّكَ وَ وُلاةِ عَهْدِكَ وَ الْأَئِمَّةِ مِنْ وُلْدِهِ وَ مُدَّ فِي أَعْمَارِهِمْ وَ زِدْ فِي آجَالِهِمْ وَ بَلِّغْهُمْ أَقْصَى آمَالِهِمْ دِينا وَ دُنْيَا وَ آخِرَةً)
(.... و بر ولیّت و زمامداران پایبند به عهدت و امامان از فرزندانش صلوات و درود فرست، و بر عمرشان بیافزا و بر طول حیاتشان فزونی بخش، و به نهایت آرزوهای دینی و دنیوی و اخرویشان برسان).(1)
و همهی آنها پدران و پسران هستند و در آنها برادری وجود ندارد، همان گونه که در حدیث از اهل بیت(ع) آمده است: (پس از حسن و حسین (ع) امامت بین دو برادر جمع نمیشود) و این دوازده مهدی، امامانی هدایتگر و هدایت شده هستند، ولی همانند ائمه از آل محمد که سلام و صلوات خداوند بر ایشان باد، نمیباشند.
پس از امام مهدی(ع)، به واسطهی این مهدیّون دوازدهگانه زمین بر جای میماند و اگر آنها نبودند اهلش را فرو میبرد؛ همان طور که در روایات اهل بیت(ع) آمده است که (اگر زمین از امام خالی شود، اهلش را فرو میبرد).(2) آنها پس از امام مهدی(ع) حجت بالغهی خداوند سبحان و متعال هستند و احادیث در مورد آنها بسیار است:
از جمله: ابو بصیر میگوید: به امام صادق جعفر بن محمد(ع) عرض کردم: ای پسر رسول خدا! من از پدرت(ع) شنیدم که میفرمود: (پس از قائم، دوازده امام میباشد). امام صادق(ع) فرمود: (فرمود: دوازده مهدی و نگفته دوازده امام! ولیکن آنها گروهی از شیعیان ما هستند که مردم را به موالات و دوستی ما و شناخت حق ما دعوت میکنند).(3)
از امام صادق(ع) از پدرانش از امیر المؤمنین(ع) نقل شده است که فرمود: (رسول الله (ص) در شبی که وفاتش واقع شد به علی(ع) فرمود: (... یا اباالحسن صحیفه و دواتی حاضر کن. و پیامبر خدا(ص) وصیتش را املا فرمود تا به این جا رسید که فرمود: یا علی پس از من دوازده امام خواهند بود و پس از آنها دوازده مهدی(ع) هستند، یا علی تو نخستین دوازده امام هستی.... و سپس حدیث را ادامه میدهد تا آنجا که میفرماید: و حسن(ع) آن را به فرزندش، محمد، مستحفظ از آل محمد(ع) تسلیم کند و ایشان دوازده امام میباشند و سپس دوازده مهدی(ع) بعد از او میباشد. پس اگر وقت وفاتش رسید، خلافت را به فرزندش نخستین مهدیین تسیلم کند که سه نام دارد، نامی مانند نام من و نام پدرم که عبدالله و احمد است، و نام سوم مهدی است و او اولین ایمانآورنده میباشد).(4)
و از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: «از ما پس از قائم(ع) دوازده مهدی از نسل حسین(ع) است»؛(5) و این قائم، همان امام محمد بن الحسن المهدی(ع) میباشد.
و از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: (از ما پس از قائم، یازده مهدی از نسل حسین(ع) است)؛(6) و قائم در این روایت، امام مهدی محمد بن الحسن(ع) نیست، بلکه وزیر و وصیّ آن حضرت و نخستینِ مهدیّینِ پس از او میباشد؛ چرا که پس از امام مهدی(ع) (محمد بن الحسن(ع)) دوازده مهدی از نسل او ، نسل اندر نسل، یکی پس از دیگری میباشند و پس از اولین این مهدییّن دوازدهگانه، یازده مهدی سلسلهوار از نسل یکدیگر میباشند.
و حمد و سپاس تنها از آنِ خداوند است، اول و آخر و ظاهر و باطن، و لعنت خدا بر ابلیس و ارتش او از انس و جن، و لعنت خداوند بر دشمنان آل محمد از اولین و آخرین، و لعنت خدا بر دشمنان امام مهدی(ع)، و لعنت خدا بر دشمنان فرزندان امام مهدی(ع)، و لعنت خدا بر دشمنان انصار امام مهدی(ع) باد!
اما در خصوص بقیهی یاران امام مهدی(ع) که سیصد و سیزده نفرند؛ آنها برگزیدگان خلق از زمانی که خداوند آدم را آفرید تا آنگاه که قیامت برپا شود، میباشند؛ و همان طور که سید الموحّدین و امیر المؤمنین(ع) در مورد آنها به این مضمون فرموده است: (پدر و مادرم به فدایشان! آنها عدهای هستند که نامهایشان در آسمان معروف است و در زمین گمناماند، نه پیشینیان بر آنها سبقت میگیرند و نه پسینیان به آنها میرسند).(7)
آنها قطعاً برتر از اصحاب پیامبر خدا و برتر از اصحاب امام حسین(ع) میباشند و حتی همانطور که در روایت از اهل بیت(ع) دربارهی آنها آمده است: این سیصد و سیزده نفر که امّت محمد(ص) میباشند، روز قیامت عبور میکنند، در حالی که امّتها میگویند: اینها همگی پیامبرند.(8)
رسول خدا(ص) از روی اشتیاق به دیدارشان، دربارهی آنها فرمود: (خداوندا! برادرانم را به من بنمای)؛(9) و جعفر بن محمد صادق(ع) بیش از هزار سال پیش، برایشان گریست و دعا فرمود،(10) و هزاران سال پیش، لوطِ پیامبر(ع)، آنها را تمنّا نمود،(11) و زمینی که آنها بر آن گذر میکنند بر آنها افتخار میکند و به عبور کردنِ آنها، فخرفروشی میکند.(12)
پس خوشا به حالشان و چه سرانجام نکویی دارند، و این همان شرف عظیم و فضل سترگ است. از خداوند مسئلت مینمایم که مرا در زمرهی اولیا و انصار آنها و از کسانی که همراه آنها در راه اعتلای کلمهی الله سبحان و متعال جهاد میکنند، قرار دهد.
منابع:
1- عیون اخبار الرضا(ع): ج 2 ص 246؛ مختصر بصائر الدرجات: ص 9.
2 - کمال الدین و تمام النعمة: ص 358.
3 - غیبت طوسی: ص 150 ح 111؛ مختصر بصائر الدرجات: ص 39؛ بحار الانوار: ج 53 ص 148.
4- مختصر بصائر الدرجات: ص 182؛ بحار الانوار: ج 53 ص 148. و احادیث در شناسانیدن مهدیّون(ع) پس از امام مهدی(ع) به مردم بسیار زیاد هستند که نزدیک به پنجاه حدیث را گرد آوردهام و در کتاب «مهدیّون در حدیث اهل بیت) (یکی از انتشارات انصار امام مهدی(ع)) 33 حدیث را نگاشتهایم؛ به آن رجوع نمایید.
5- غیبت طوسی: ص 478 ح 504؛ بحار الانوار: ج 53 ص 145.
6 - نهج البلاغه: ص 126 ـ خطبهی 187.
7- در مسند احمد جلد 1 صفحهی 282: (... گفت: پس میگوید: محمد(ص) خاتم پیامبران آن روز حاضر میشود و تمامی گناهان گذشته و آیندهاش آمرزیده میشود. رسول خدا(ص) میفرماید: (به سوی من بیاوریدشان). گویند: ای محمد، ما را نزد پروردگارت شفاعت کن. پس گویم: من از آنها هستم تا اینکه خداوند عزّوجل به آنکه بخواهد و راضی باشد، اجازه فرماید. پس آن هنگام که خداوند تبارک و تعالی اراده فرماید خلقش را جدا نماید، منادی ندا دهد: احمد و امّتش کجایند؟ که ما آخرینِ اولین هستیم؛ ما آخرین امّتها هستیم که اول از همه محاسبه میشویم. پس امّتها از جلوی راه ما کنار روند و ما در اثر پاکی، سپیدرویان عبور کنیم در حالی که امّتها گویند: گویا این امّت، جملگی پیامبرند!....).
8 - تحصین ـ ابن فهد حلی: ص 23؛ و از منابع اهل سنّت: معجم أوسط طیرانی: ج 5 ص 341؛ سنن کبری بیهقی: ج 1 ص 82.
9 - کافی: ج 1 ص 402 ح 5.
10- حق تعالی دربارهی لوط میفرماید:
(قَالَ لَوْ أَنَّ لِي بِكُمْ قُوَّةً أَوْ آوِي إِلَى رُكْنٍ شَدِيدٍ)
(لوط گفت: کاش در برابر شما قدرتی میداشتم يا میتوانستم به رکن شدید پناه ببرم) (هود: 80).
از ابو عبد الله(ع) دربارهی این سخن حق تعالی (لَوْ أَنَّ لِي بِكُمْ قُوَّةً) (کاش در برابر شما قدرتی میداشتم) روایت شده است: (قُوَّةً: قائم، و رُكْنٍ شَدِيدٍ: سیصد و سیزده نفر). بحار الانوار: ج 21 ص 158.
11- از ابا جعفر(ع) روایت شده است که فرمود: (گویا یاران قائم(ع) را میبینم که بر شرق و غرب عالم مسلّط شدهاند و هیچ چیزی نیست مگر آنکه از آنها فرمان میبرد، حتی وحوش زمین و پرندگان آسمان، در هر چیزی رضایت آنها را میخواهند، تا آنجا که قسمتی از زمین بر قسمت دیگر مباهات میکند و میگوید: امروز مردی از یاران قائم(ع) بر من عبور کرد). کمال الدین و تمام النعمة: ص 673.
متشابهات ج 3
www.almahdyoon.c