جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامعالَم ذر در آیهی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِي آدَمَ....)
(و آنگاه که پروردگار تو از بنی آدم ....)
حق تعالی میفرماید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِي آدَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَلَسْتَ بِرَبِّكُمْ قَالُواْ بَلَى شَهِدْنَا أَن تَقُولُواْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِينَ)(1)
(و آنگاه که پروردگار تو از پشت بنی آدم فرزندانشان را بيرون آورد و آنان را بر خودشان گواه گرفت و پرسيد: آيا من پروردگارتان نيستم؟ گفتند: آری. گواهی میدهيم تا در روز قيامت نگوييد ما از آن بی خبر بوديم).
آیا عالم ذر یک عالم حقیقی است و در حال حاضر موجود میباشد و این عالم کجا است؟ شیخ صدوق میگوید وجود دارد ولی شیخ مفید ره در تصحیح الاعتقاد سخنی با این مضمون دارد که اگر عالم ذر وجود داشت، آن را فراموش نمیکردیم یا بخشی از آن را به خاطر میآوردیم.
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
عالم ذر یک عالم حقیقی است و عالمی توهّمی یا فرضی نمیباشد، و فقط غافلان و کسانیکه خود را به غفلت زدهاند آن را فراموش کردهاند. انبیا، فرستادگان و اوصیا(ع) آن را از یاد نبردهاند، بلکه آن را به خاطر میآورند و میشناسند و دوستان خود را در آن میشناسند و آنها را در این دنیا تشخیص میدهند. به عنوان مثال، علی بن ابی طالب(ع) سرور اوصیا خطاب به کسیکه به او عرض کرد من از شیعیان تو هستم، سخنی با این معنا فرمود: «من تو را نمیشناسم».(2)
سبحان الله شیخ مفید که رحمت خدا بر او باد و مقام شریفش را بالاتر ببرد، میگوید: «اگر وجود میداشت آن را فراموش نمیکردیم». در حالیکه شما وقتی به چهرهی خود در آینه نظر میافکنید، از آینه غافل میشوید. سبحان الله که اگر شما نسبت به خیلی چیزها که در پیشرو شما است غفلت میورزید و چیزهایی که جلوی دیدگانتان هستند را نمیبینید، غفلت شما از عالم ذر اولی و منطقیتر خواهد بود.
به علاوه اهلبیت(ع) در مورد این عالم بسیار سخن گفتهاند(3) و من انکار آن را جز جهلی که منکرانش در آن وارد شدهاند، نمیبینیم. ای کاش وقتی در عِلم آن دچار شبهه شدند در موردش صحبت نمیکردند و ای کاش به این فرمودهی خداوند توجّه میکردند:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
(نَسُوا اللهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ)(4)
(آن کسانیکه خدا را فراموش کردند و خدا نيز چنان کرد تا خود را فراموش کنند)؛
این آیه در مورد عالم ذر نازل شده است و به آن اشاره دارد.
حقیقت عالم ذر این است که عالم اَنفُس است و در آسمان این دنیا قرار دارد. نطفههای بنی آدم از آن به زمین نازل میشود و اگر این نطفه پس از اینکه راه و طریق خود را به جایگاهش طی کند، رشد نماید و صورت جسمانی برای تلفیق شدن با نفس مهیا شود، نفس در آن صورت جسمانی تلفیق شده و به آن نطفهای که از آن نازل شده است تعلّق مییابد. اگر انسان فوت شود به همراه خروج نفس از جسمش آن نطفه دوباره از طریق دهان او یا هر جای دیگر، از او خارج میشود. این نطفه همواره وابسته به نفس انسانی خواهد ماند. بنابراین نفس به نطفه و نطفه به نفس وابستهاند و هر دو از یک عالم یعنی عالم ذر یا عالم اَنفُس میباشند. اگر نطفه به زمین نازل شود، نفس دنبال آن میآید و اگر نفس از جسد خارج شود نطفه نیز به دنبال آن میرود.
در زندگی این دنیا اگر انسان پروردگارش را اطاعت کند و برای رضای خداوند سبحان سعی و تلاش کند و در آسمانهای ملکوتی برای خود جایگاهی داشته باشد، از اصحاب یمین خواهد بود و نامش جزو زندگان و اسمش در طومار حیات نوشته خواهد شد و از کسانی خواهد بود که بهشت را به ارث میبرند. اگر در اطاعت خداوند جدیّت داشته باشد از مقرّبین و (اولیای خداوند) خواهد بود؛ کسانیکه هیچ نگرانی و غم و اندوهی نخواهند داشت. اما کسیکه از دستورات پروردگارش سرپیچی کند و در راستای خشم خداوند سبحان و متعال سعی و تلاش کند، جایگاهی در آسمانهای ملکوتی نخواهد داشت و جزو زندگان نوشته نخواهد شد بلکه از مردگان به شمار میرود و نامش در طومار زندگانی نوشته نمیشود و از کسانی خواهد بود که به جهنم وارد میشوند و حتی او پارهای از خود جهنم خواهد بود.
منابع:
1 - اعراف: 172.
2- از علی (ع) روایت شده است که گروهی برای پرسش در موردِ موردی از موارد دنیوی به حضورش رفتند. به او با این سخن متوسل شدند: ما از شیعیان شما هستیم، ای امیر مؤمنان. امام (ع) مدتی طولانی در آنها نگریست و سپس فرمود: «شما را نمیشناسم و در شما اثری از آنچه ادعا می کنید، نمیبینم. شیعیان ما فقط کسانی هستند که به خدا و فرستادهی او ایمان آوردند....». دعائم الاسلام: ج 1 ص 56.
3- به عنوان مثال به بحار الانوار: ج 3 ص 279 و ج 5 ص 234 مراجعه کنید: از حسین بن نعیم صحاف روایت شده است: از امام صادق (ع) در مورد این سخن خداوند
(فَمِنكُمْ كَافِرٌ وَمِنكُم مُّؤْمِنٌ)
(بعضی از شما کافر و بعضی مؤمناند)
پرسیدم، فرمود: «خداوند در این آیه ایمان آنها را به پذیرفتن ولایت ما معرّفی میکند و کفر آنها را به ترک این ولایت، که این پذیرفتن و ترک گفتن، در روز گرفتن «میثاق» بوده است در حالیکه آنها در عالم ذر و در صلب آدم بودند». تفسیر قمی: ج 2 ص 371.
4 - حشر: 19.
متشابهات ج 2
www.almahdyoon.co