جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای گفتار امیر المؤمنین (ع): (و کمال اخلاص برای او، نفی صفات از او است).
امیرالمؤمنین (ع) فرموده است: (وَ كَمَالُ الْإِخْلَاصِ لَهُ نَفْيُ الصِّفَاتِ عَنْهُ، لِشَهَادَةِ كُلِّ صِفَةٍ غَيْرُ الْمَوْصُوفِ....)(1)
(و کمال اخلاص برای او، نفی صفات از او است؛ زیرا هر صفتی نشان میدهد که غیر از موصوف است....) در حالی که خداوند سبحان و متعال خود را در قرآن توصیف کرده است و میفرماید سمیع، بصیر، علیم، حکیم، قدیر.... چطور ممکن است توحید مخالف چیزی باشد که در قرآن آمده است؟
پاسخ:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
بین توصیف خداوند سبحان و متعال و آنچه قرآن آورده است و گفتار امیر المؤمنین (ع) در وصف مقام اختلاف و تضادی وجود ندارد. چرا که قرآن دربارهی ذات صحبت میکند و آن را توصیف مینماید؛ ذاتی که مدینه کمالات الهی و اسم جامع برای صفات کمال الهیِ هو (الله) میباشد و شناخت ذات تنها از طریق شناخت صفات امکانپذیر میباشد. امام صادق (ع) میفرماید: (توصیف شده از چیزی است که شبیه و نظیری ندارد).(2)
اما کلام امیر المؤمنین (ع) در مرتبهی اخلاص در توحید یعنی بالاترین درجات توحید میباشد که عبارت است از توجّه عبد به کُنه یا حقیقت، نه به ذات توصیفشده که توجّه به آن از طمع در به دست آوردن کمال یا برآوردن حاجت خالی نیست.
ذات در واقع حجاب کُنه یا حقیقت و یا همان اسم اعظم اعظم میباشد و حقیقت، اسم اعظم اعظم اعظم است. توجّه به کُنه یا حقیقت ـ که اسمی که به آن دلالت میکند (هو) میباشد و در آن (هاء) برای اشاره به ثابت بودن است و (واو) برای غایب بودنـ از توجّه به هر صفت یا اسمی خالی است، و فقط توجّه به عبادتِ حقیقت خدای سبحان میباشد، بدون در نظر گرفتن اینکه او کریم، علیم، حکیم، قادر، سمیع یا بصیر است و این نهایت اخلاص در عبادت و توحید میباشد.
منابع:
1 - نهج البلاغة : خطبه اول.
2- بحار الأنوار : ج53 ص407.
متشابهات ج 2
www.almahdyoon.co