نام کتاب : الجواب المنیر عبر الاثیر(پاسخهای روشنگرانه بر بستر امواج)تاریخ انتشار : ۲۰۰۵ – ۲۰۰۷ – ۲۰۰۹ – ۲۰۱۱ – ۲۰۱۲ – ۲۰۱۶
پیشگفتار
هر کسی که این مجموعهی جدید از پاسخهای سید احمد الحسن ع را مطالعه میکند، شاید برایش مفید باشد که به پرسش، و هدف نهایی یا غایتی که از آن انتظار میرود، توجه نماید؛ چرا که شایسته است پرسش با این انگیزه پرسیده شود که جهلی را برطرف سازد و آدمی را به معرفتی برساند که بتواند آن را به عملی که او را به خدای سبحان نزدیک و از راه شیطان (لعنت اللّه) دور بدارد، تبدیل نماید.
اهل این زمان عادت کردهاند که برای کسب اطلاعات، سؤال بپرسند و آنها خود، خویشتن را بر اساس نوعی سیستم شناختی که معرفت را به دو بخش نظری و عملی تقسیم میکند، تنظیم مینمایند و گویی این تقسیمبندی بیپایه و ساختگی چنین مینماید که بخش نظری را منزلتی معرفتی است که با جایگاه شناخت عملی متفاوت است. از این رو، این توهّم بیشتر ریشه دوانید؛ به این صورت که بخش نظری، به مسائل فکری و انسانی اعم از واژهشناسی، ادبیات، منطق و دیگر علومی که انسانها با نظریهپردازی تصنیف میکنند، تعلق یافت و بخش عملی هم به نحوهی عملکرد عناصر و مواد اولیه و صنایع و از این قبیل موارد، میپردازد.
تردیدی نیست که این دستهبندی جعلی، در عرصهی عمل هیچ ارزش و اعتباری ندارد. علم یا معرفتِ لفظی که اندک اثری بر وضعیت اخروی یا دنیوی انسان نداشته باشد، بیبها است. واژه و عبارت اگر در واقعیتِ مردم، ثمرهی عملی به بار نیاورد، هیچ سودی نخواهد داشت. مردم بهطور پیوسته و در هر لحظه از زندگی خود، با اطرافیان خویش چنین مراوده دارند که: من فقط حرف نمیخواهم، عمل میخواهم!!
آری، واژگان ارزش و بهایی ندارد اگر نتواند حیات دنیوی یا اخروی را به گونهای قاعدهمند سازد که انسان از طریق آن احساس نماید که بهطور عملی جلو گام برمیدارد؛ چرا که آدمی در زندگی براساس معرفت و شناختی که دارد به جنبش و تکاپو درمیآید، و عمل او، آشکار کنندهی حقیقت معرفت او است؛ بر همین اساس معیار ارزشگذاری او مقدار معلوماتش نیست. معلومات فراوان و عظیمی که صاحبش، آن را در میدان عملیِ خود، منعکس نکند و یا چه بسا بسیار نمود کمی داشته باشد، چه ارزشی دارد؟! و به این صورت صاحب این همه معلومات، عالِم است ولی عامِل نیست و از این رو، حال و روزش بسیار عجیب است!!
چه بسیار شگفتانگیز است که انسان عالِم باشد ولی از علمش بهرهای نبرد و یا حتی علم او وَبال و حجتی بر گردنش باشد؛ علمی که در اینجا مورد نظر من است، همان علمی است که سعادت انسان در دنیا و آخرت را به دنبال دارد و نزدیکی بنده به پروردگار سبحانش را موجب میگردد. خداوند متعال میفرماید: ﴿(هر که خواهان عزّت است (بداند که) عزّت، همگی از آن خدا است. سخنان پاک، به سوی او بالا میرود و کردار نيک است که آن را بالا میبرد و برای آنان که از روی مکر به تبهکاری میپردازند عذابی است سخت و مکرشان نيز از ميان میرود)﴾،. ()
لذا باید به هوش باشیم و قبل از آن که از قائم آل محمد g سؤال کنیم، پرسش را به نفس خویش عرضه داریم، چرا که این نفس،دربرگیرندهی سؤال است و او است که سؤال را در پیشگاه ایشان قرار میدهد؛ ایشانg قبل از آن که در سؤال بنگرد، به آن نفس نگاه میاندازد، و برایش روشن میگردد که: آیا سوال نفس پرسشگر برای برطرفسازی جهل و به بار نشاندن عقل است یا خیر؟ آیا این نفْسِ دربرگیرندهی پرسش، فقط به دنبال آن است که حجم اطلاعات خود را افزایش دهد، و همّ و غمش علم است و نه عمل به آن؟!!
چه رئوف و مهربان است قائم آل محمد ع!؛ وقتی میبینیم ایشان با ما سؤالکنندگان نهایت مدارا و نرمی را پیشه میکند، و گاهی بیادبی ما در پرسش و گاهی اوقات جهل ما در چند و چون پرسیدن را تحمل میفرماید و با عطوفتی بزرگوارانه، اولی را به ما گوشزد میکند و زمانی که شیوهی سؤال پرسیدن را تصحیح مینماید یا از سؤال کننده میخواهد که منظورش از سؤال را معین و محدود نماید، دومی را با نرمی به ما میآموزاند. در همهی این موارد، ایشان ما را تربیت میکند و میآموزد و پیرایش مینماید؛ زیرا هدف غایی، برتر از پاسخگویی به سؤال است و این غایت، همان وصول به خدای سبحان میباشد؛ این وصول تا آنگاه که آدمی درنیابد که باید به ادب الهی تربیت شود، حقیقی نخواهد بود و نشانهی این ادب نیز در چگونگی رفتار او با حجتهای خدای سبحان بر خلقش هویدا میگردد.
در مقام ارائهی دلیل بر مطلب بالا، به سؤالی که از امام احمد الحسن ع پرسیده شد و نیز پاسخ ایشان ع اشاره میکنم:
پرسش ۵۹۷:
السلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته .. مولای ما! حال شما چهطور است؟ به من افتخار بدهید و به این سؤالات پاسخ دهید:
آن سه پیامبری که خداوند به آنان قدرت زنده کردن مردگان عطا نمود، چه کسانی میباشند؟ کدام نماز به وضو و تیمم نیاز ندارد؟ یکی از فرشتگان حارث نام دارد، وظیفه و تکلیف او چیست؟ کدام آفریده است که به قومش هشدار داد در حالی که او نه از جن بود و نه از آدمیان؟ شومان کیست؟ سه پیامبری که برای قوم خود به پیامبری محمد ص شهادت دادند چه کسانی هستند؟
با تشکر فراوان، و بابت زیادی سؤالات عذر میخواهم و من اطمینان دارم که پاسخ وافی و شافی از شما دریافت خواهم نمود.
پاسخ:
بسم اللّه الرحمن الرحیم
و الحمد للّه رب العالمین، و صلی اللّه علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
خداوند شما را بر هر خیری موفق بگرداند! کتابهای زیادی منتشر شده که در آنها علوم زیادی درج شده است. شما اگر طالب حق هستی، با مطالعهی این کتابها میتوانی این علم را بشناسی و مصدر و منبع آن را بدانی. گمان نمیکنم شما بر این باور باشی که کسی نداند مورچه به قومش هشدار داد در حالی که این قصّه در قرآن ذکر شده است! آیا شما بر این باوری که بنده نمیدانم نماز بر میت بدون وضو یا تیمم ممکن است، با این که این مطلب را در کتاب شرایع الاسلام بیان نمودهام؟!
از خداوند برای شما در جست و جویت توفیق خواهانم و این که خداوند حق را به شما بشناساند و گامهایت را استوار سازد.
و السلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته.
از خدای عزوجل مسئلت داریم که ما را از توشهی تقوا ــکه یمانی آل محمد ع ما را به آن تجهیز میفرماید – بهرهمند سازد و ما را جزو کسانی که این بخشش بزرگوارانهی الهی را به عملی خالص برای وجه او و یاری رساندن به ولیّ مظلومش تبدیل میکنند، قرار دهد؛ همان ولیّ مظلومی که خداوند سبحان از جنس نوع بشر، برای رهایی نوع انسان ارسال فرموده است؛ ولی افسوس که انسانها آن را به گونهای کمنظیر انکار کردهاند، هر چند که امر او و دلایلش چون روز، روشن است.
هیأت علمی انصار امام مهدی ع
(خداوند در زمین تمکینش دهد!)
زکی الانصاری
۱۱/ربیع الاول/۱۴۳۳ هـ. ق.()